Mat

Oliven innhøsting – det grønne gullet

Oliven blir ofte kalt det grønne gullet (el oro verde). Fordi det har hatt stor betydning for bøndenes økonomi, men også fordi det er...

Fiken – Frukt fra tidenes morgen

Alle som jevnlig tar seg en tur ut av sentrumsbebyggelsen her i Spania har lagt mer til den gode tilgangen på ferske...

Druer fra Spania – Nå er de søtest, billigst og best

Mange nordmenn forbinder høsten med tyttebærplukking og poteter som skal dras opp av jorda. I Spania er september og oktober når søte...

Granateplene er modne

I september modnes granateplene for fullt og det er på tide å innta høstens antioksidantbombe. Granateplet har nemlig ti ganger mer antioksidanter...

Chirimoya

Denne tropiske frukten har lenge blitt dyrket i deler av Spania. Og i følge Mark Twain er Chirimoya "den deiligste frukten man kjenner". Høst i...

Ristede kastanjenøtter

Når lukten av ristede kastanjenøtter flyter utover sentrumsgatene er det ingen tvil lenger om at det er vinter i Spania. Varme og søte kastanjenøtter...

Las Torrijas – Arme riddere er tradisjonell påskerett i Spania

Den søte brødretten ”Las Torrijas” er en av landets best bevarte påsketradisjoner.  Å spise ”Torrijas” er en sterk påsketradisjon i Spania, men også i Argentina,...

Salmorejo – fløyelsmyk sommerfristelse

Et av det spanske kjøkkenets herligeste fristelser er den tomat- og brødbaserte retten salmorejo.  Den fløyelsmyke og kremete retten blir vanligvis servert som en forrett...

Churros – Det er lett å bli avhengig

Churros er kanskje et av de mest ur-spanske bakverkene som finnes. Det er umulig å overse dem, vi møter på dem på markeder og...

Cochinillo – spansk festmåltid fra Segovia

I Spania har hver familie forskjellige mattradisjoner rundt juletider. Det blir ofte servert sjømat og skalldyr av beste sort, men også den unge grisen...

Spansk svineskinke – Et religiøst og politisk verktøy

Spekeskinkene som henger fremme er et vanlig syn på spanske barer og restauranter. Ofte flere på rekke og rad. Men ikke mange kjenner opprinnelsen...

Artisjokk – Et “forbudt” afrodisiakum

Gamle myter om artisjokkens opprinnelse gjorde den til et afrodisiakum, Men denne dårlige effekten den hadde på sinnet, gjorde den forbudt å spise i...

Gazpacho – En porsjon spansk historie

Lykken er varm vind, solen i det som nesten føles som senit, en iskald øl - og en like iskald Gazpacho Andaluz. Hvis du...

«Høytid» for moreller i juni

I Norge vet vi det er sommer når jordbærselgerne titter frem langs veien og på parkeringsplassen. I Spania er tre-kurvene fulle av mørke moreller...

Membrillo: Manchego-ostens søte venn

Med en emmen og ubehagelig smak, og konsistens som et nykløyvd vedtre, er det vanskelig å forestille seg at kvedefrukten, membrillo på spansk, er...

Safran Spanias røde gull

Den gir farge til Spanias gule Paella og Spania var tidligere storeksportør av safran, ett krydders om krever ekstremt mye arbeide for å produsere...

Spansk omelett – Tortilla de patatas

Den spanske omeletten- tortilla de patatas, er kanskje på lik linje med Valencias paella, en av de mest kjente rettene i Spania.Og det er...

Olivenolje – medisin for sjel og legeme

Olivenolje har vært kjent og kjær helt siden oldtiden. Oljen var verdsatt av de gamle grekere for sin helbredende effekt. De mente blant annet...

Spanske kjøttboller – Albóndigas de Carne

Kjøttboller er en naturlig del av ethvert tapasmåltid, og kan serveres kalde eller varme. Den typen vi beskriver her bør imidlertid serveres varme. Ingredienser: 500 gram...

Olivenolje forebygger benbrudd

Regelmessig bruk av olivenolje i maten kan redusere faren for benbrudd. Det viser en spansk undersøkelse gjennomført blant personer i alderen 55 til 80...