25.9 C
Alicante
30.4 C
Málaga
22 C
Las Palmas de Gran Canaria

Salmorejo – fløyelsmyk sommerfristelse

Et av det spanske kjøkkenets herligeste fristelser er den tomat- og brødbaserte retten salmorejo.  Den fløyelsmyke og kremete retten blir vanligvis servert som en forrett eller som tapasrett og passer utmerket når solen begynner å varme.

Tradisjonen med å mose matvarene går helt tilbake til neolittenes kultur. Dette gjorde det lettere å spise i tillegg til at det var en primitiv måte å lage mat. De knuste matvarene med tunge rullende steiner og slik startet utviklingen til det som senere skulle bli salmorejo.   Retten salmorejo har røtter i den andalusiske byen Cordoba og ble svært populær på 1800-tallet og begynnelsen av 1900- tallet.

I begynnelsen laget de en slags hvit salmorejo, og det var ikke før Christoffer Columbus oppdaget Amerika i 1492 at tomaten ble oppdaget av det spanske folk. De tok frukten med tilbake til Spania, og siden ble den litt etter litt innført i spansk kjøkkenkunst og satte farge på salmorejoen slik vi kjenner den i dag.


Raskt og enkelt

For å lage salmorejo kan man bruke en kjøkkenmaskin eller stavmikser. Miks sammen omtrent ett kilo røde, modne tomater, litt salt og et fedd hvitløk.
Det skal knuses til en fin masse.

Deretter tilfører man cirka 100 gram hvitt daggammelt brød og cirka 30 gram eddik. Dette må knuses sammen med tomatblandingen på høy hastighet til man får en fin masse.

La massen blandes på medium styrke og tilfør 150 gram olivenolje litt etter litt.
Oppbevar den ferdige salmorejoretten i kjøleskapet frem til den skal serveres kald.

Vanligvis serveres den i en liten skål, toppet med serranoskinke og kokte egg i terninger.
Det finnet et utall variasjoner av salmorejo, men tradisjonelt sett blir den servert slik.

Mange bruker den også som tilbehør til kjøtt eller fisk, eller som pålegg på brødskiven. Alltid toppet med noen ekstra gylne dråper olivenolje.

Mange variasjoner
Salmorejo blir ofte sammenlignet med grønnsaksdrikken gazpacho.

Men, bruken av hvitt brød gjør at salmorejoen er mye mer kremete i konsistensen. I en salmorejo bruker man grønnsakene tomater og hvitløk. I gazpacho bruker man i tillegg agurk, paprika og løk.

I moderne oppskrifter er det mange variasjoner av salmorejo og det er en rett som det er lett å variere med favorittsmaker.

Enkelte spanjoler bruker for eksempel tørkede tomater for å gi den en ekstra piff. Noen bytter ut eddiken med hvitvin, mens andre liker den originale oppskriften best.

Ferdiglaget salmorejo
For den som har en kjøkkenmaskin eller stavmikser kan man lage denne spanske retten på null komma niks. De som mangler disse moderne kjøkkenredskapene kan kjøpe ferdiglaget salmorejo som blir solgt på kartonger ved nesten alle supermarkeder.

Hell blandingen i en skål og nyt den som den er eller sammen med litt brød, sol, varme og godt selskap. Sommeren er rett rundt hjørnet!

Spanderer du en kaffe på redaksjonen?

Corona-krisen skadet våre annonsører såpass at de fleste ikke bruker penger på markedsføring om dagen. Og når de fleste nordmenn blir værende “hjemme” denne sommeren vil skaden på norske bedrifter i Spania vare en stund til. 

Vi ber om din støtte for å kunne bruke mer av vår tid på å holde deg oppdatert online.

I steden for en betalingsmur har vi åpnet for ett frivillig abonnement. De som ikke er klare for det oppfordrer vi til å virtuell kopp kaffe på noen i redaksjonen nå og da.

Spanderer du på kaffen i dag?

Kommentarer

SpaniaPosten
Etablert i 2002. SpaniaPosten publiseres på papir i Alicante og Malaga-provinsene. Våre skribenter er fastboende i Spania og fagfolk med årtier av erfaring fra nettopp Spania.

Følg oss på Facebook

Egenerklæring om helse ved innreise til Spania

Spania var en periode blant de hardest rammede i Europa. Nå er situasjonen en helt annen og regioner som Costa Blanca og...

Aldri har arbeidsledigheten økt så mye

Antallet uten jobb i Valencia-regionen var ved utgangen av juni 30% høyere enn samme perioden I 2019. Totalt er 485.019 arbeidsledige i...

Tivoliet ved havnen i Torrevieja åpnet

Tivoliet som ligger ved havnen i Torrevieja er igjen åpent for alle. Attraksjonene har vært stengt under perioden med strenge corona-tiltak.

Strand i Guardamar svartlistes

En strand i Guardamar, like syd for Alicante, har fått et «svart flagg». Det er miljøvernorganisasjonen «Ecologistas en Accion» som deler ut...

Relaterte saker

Oliven innhøsting – det grønne gullet

Oliven blir ofte kalt det grønne gullet (el oro verde). Fordi det har hatt stor betydning for bøndenes økonomi, men også fordi det er...

Fiken – Frukt fra tidenes morgen

Alle som jevnlig tar seg en tur ut av sentrumsbebyggelsen her i Spania har lagt mer til den gode tilgangen på ferske...

Druer fra Spania – Nå er de søtest, billigst og best

Mange nordmenn forbinder høsten med tyttebærplukking og poteter som skal dras opp av jorda. I Spania er september og oktober når søte...

Granateplene er modne

I september modnes granateplene for fullt og det er på tide å innta høstens antioksidantbombe. Granateplet har nemlig ti ganger mer antioksidanter...

Kaktusfiken – higos chumbos

I Spania er Kaktusfiken er egentlig en typisk sommerfrukt vi ser i butikken og på markedet i juli. Men i Murcia kan den også modnes...

Angulas er spanias mest eksklusive

Babyål, eller «angulas» som det kalles på spansk, er blant Spanias dyreste råvarer. De små ålefiskene smaker fint lite og ser ikke spesielt appetittlige...

Tapas ekte spansk småsnack

Spanias regjering har vedtatt at tapas er offisiell spansk kulturarv. De populære smårettene som i følge offentliggjøringen “normalt inntas stående” finnes i...

Chirimoya, søt snadderfrukt

Denne tropiske frukten har lenge blitt dyrket i deler av Spania. Og i følge Mark Twain er Chirimoya "den deiligste frukten man...

Ristede kastanjenøtter

Når lukten av ristede kastanjenøtter flyter utover sentrumsgatene er det ingen tvil lenger om at det er vinter i Spania. Varme og søte kastanjenøtter...

Las Torrijas – Arme riddere er tradisjonell påskerett i Spania

Den søte brødretten ”Las Torrijas” er en av landets best bevarte påsketradisjoner.  Å spise ”Torrijas” er en sterk påsketradisjon i Spania, men også i Argentina,...
- Advertisement -