Salmorejo – fløyelsmyk sommerfristelse

Publisert

Et av det spanske kjøkkenets herligeste fristelser er den tomat- og brødbaserte retten salmorejo.  Den fløyelsmyke og kremete retten blir vanligvis servert som en forrett eller som tapasrett og passer utmerket når solen begynner å varme.

Tradisjonen med å mose matvarene går helt tilbake til neolittenes kultur. Dette gjorde det lettere å spise i tillegg til at det var en primitiv måte å lage mat. De knuste matvarene med tunge rullende steiner og slik startet utviklingen til det som senere skulle bli salmorejo.   Retten salmorejo har røtter i den andalusiske byen Cordoba og ble svært populær på 1800-tallet og begynnelsen av 1900- tallet.

I begynnelsen laget de en slags hvit salmorejo, og det var ikke før Christoffer Columbus oppdaget Amerika i 1492 at tomaten ble oppdaget av det spanske folk. De tok frukten med tilbake til Spania, og siden ble den litt etter litt innført i spansk kjøkkenkunst og satte farge på salmorejoen slik vi kjenner den i dag.


Raskt og enkelt

For å lage salmorejo kan man bruke en kjøkkenmaskin eller stavmikser. Miks sammen omtrent ett kilo røde, modne tomater, litt salt og et fedd hvitløk.
Det skal knuses til en fin masse.

Deretter tilfører man cirka 100 gram hvitt daggammelt brød og cirka 30 gram eddik. Dette må knuses sammen med tomatblandingen på høy hastighet til man får en fin masse.

La massen blandes på medium styrke og tilfør 150 gram olivenolje litt etter litt.
Oppbevar den ferdige salmorejoretten i kjøleskapet frem til den skal serveres kald.

Vanligvis serveres den i en liten skål, toppet med serranoskinke og kokte egg i terninger.
Det finnet et utall variasjoner av salmorejo, men tradisjonelt sett blir den servert slik.

Mange bruker den også som tilbehør til kjøtt eller fisk, eller som pålegg på brødskiven. Alltid toppet med noen ekstra gylne dråper olivenolje.

Mange variasjoner
Salmorejo blir ofte sammenlignet med grønnsaksdrikken gazpacho.

Men, bruken av hvitt brød gjør at salmorejoen er mye mer kremete i konsistensen. I en salmorejo bruker man grønnsakene tomater og hvitløk. I gazpacho bruker man i tillegg agurk, paprika og løk.

I moderne oppskrifter er det mange variasjoner av salmorejo og det er en rett som det er lett å variere med favorittsmaker.

Enkelte spanjoler bruker for eksempel tørkede tomater for å gi den en ekstra piff. Noen bytter ut eddiken med hvitvin, mens andre liker den originale oppskriften best.

Ferdiglaget salmorejo
For den som har en kjøkkenmaskin eller stavmikser kan man lage denne spanske retten på null komma niks. De som mangler disse moderne kjøkkenredskapene kan kjøpe ferdiglaget salmorejo som blir solgt på kartonger ved nesten alle supermarkeder.

Hell blandingen i en skål og nyt den som den er eller sammen med litt brød, sol, varme og godt selskap. Sommeren er rett rundt hjørnet!

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter