Fiken – Frukt fra tidenes morgen

Publisert

Alle som jevnlig tar seg en tur ut av sentrumsbebyggelsen her i Spania har lagt mer til den gode tilgangen på ferske frukter man kan plukke med seg iløpet av en liten spasertur. Nøyaktig hva ”campoen” har å tilby varierer fra måned til måned nå september og oktober er det blant annet mye god moden fiken å hente ute i terrenget på Costa Blanca.

Fiken har mange bruksområder. Man kan spise den som snacks, bruke den som pålegg, lage syltetøy eller bruke den i salater.

Fikenslekten omfatter omlag 850 arter og trærne har vært dyrket siden oldtiden og frukten har vært nært knyttet til menneskene helt siden tidenes morgen. Frukten kan spises fersk ved at den ”vrenges”, den tørkes eller brukes til å lage syltetøy av. Det hevdes det var ett av de hjerteformede bladene Adam og Eva ikledde seg etter ”syndefallet” i det gamle testamentet og når disippelen Judas hengte seg skal det ha vært i ett fikentre.

Kommer fra Asia
Fikentreet, Ficus Carica, kommer opprinnelig fra den sydvestlige delen av Asia og det var romerne som tok det med seg til den iberiske halvøya. I dag er treet spredd over hele middelhavsområdet, og ettersom fikentreet er følsomt for kjemikalier, avles det hovedsaklig opp så naturlig som mulig.

Fiken i Spania

I buddhistenes Dharma er fikentreet et sentralt symbol og et hellig tre i seg selv. Bodhitreet som Buddha Shakyamuni (Siddharta Gautama) satt under da han erfarte den fulle opplysningen og ble Buddha for vår tid var et fikentre. Denne hendelsen er den mest sentrale innen hele den Buddhistiske forestillingsverdenen. I Jødedommen, Kristendommen og Islam er fikentreet også spesielt.

Jesus Kristus formaner disiplene til å lære av fikentreet. Fikentreets blomstring blir i bibelen brukt som et symbol på Menneskesønnens tilbakekomst (Lukal. 21.29):

29 Han fortalte dem en lignelse: «Se på fikentreet og alle andre trær! 30 Når dere ser at de springer ut, vet dere av dere selv at nå er sommeren nær. 31 Slik skal også dere vite, når dere ser dette skje, at Guds rike er nær. 32 Sannelig, jeg sier dere: Denne slekt skal ikke forgå før alt dette skjer.

Fiken, en flerfoldig frukt
Fikenen kommer ut i handelen som fersk frukt eller tørket som higos pasos. Spanjolene glasserer dem gjerne med sjokolade og lager sitt høyt elskede fikenbrød, pan de higos, av dem. Frukten er rik på mineraler, da først og fremst på kalium, kalsium og fosfor. Dessuten skal fikenkjernene være bra for fordøyelsen.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter