20.8 C
Alicante
30.4 C
Málaga
22 C
Las Palmas de Gran Canaria

Fiken – Frukt fra tidenes morgen

Alle som jevnlig tar seg en tur ut av sentrumsbebyggelsen her i Spania har lagt mer til den gode tilgangen på ferske frukter man kan plukke med seg iløpet av en liten spasertur. Nøyaktig hva ”campoen” har å tilby varierer fra måned til måned nå i oktober er det blant annet mye god moden fiken å hente ute i terrenget eller langs småveier på Costa Blanca.

Fiken har mange bruksområder. Man kan spise den som snacks, bruke den som pålegg, lage syltetøy eller bruke den i salater.

Fikenslekten omfatter omlag 850 arter og trærne har vært dyrket siden oldtiden og frukten har vært nært knyttet til menneskene helt siden tidenes morgen. Frukten kan spises fersk ved at den ”vrenges”, den tørkes eller brukes til å lage syltetøy av. Det hevdes det var ett av de hjerteformede bladene Adam og Eva ikledde seg etter ”syndefallet” i det gamle testamentet og når disippelen Judas hengte seg skal det ha vært i ett fikentre.

Kommer fra Asia
Fikentreet, Ficus Carica, kommer opprinnelig fra den sydvestlige delen av Asia og det var romerne som tok det med seg til den iberiske halvøya. I dag er treet spredd over hele middelhavsområdet, og ettersom fikentreet er følsomt for kjemikalier, avles det hovedsaklig opp så naturlig som mulig.

Fiken i Spania

I buddhistenes Dharma er fikentreet et sentralt symbol og et hellig tre i seg selv. Bodhitreet som Buddha Shakyamuni (Siddharta Gautama) satt under da han erfarte den fulle opplysningen og ble Buddha for vår tid var et fikentre. Denne hendelsen er den mest sentrale innen hele den Buddhistiske forestillingsverdenen. I Jødedommen, Kristendommen og Islam er fikentreet også spesielt.

Jesus Kristus formaner disiplene til å lære av fikentreet. Fikentreets blomstring blir i bibelen brukt som et symbol på Menneskesønnens tilbakekomst (Lukal. 21.29):

29 Han fortalte dem en lignelse: «Se på fikentreet og alle andre trær! 30 Når dere ser at de springer ut, vet dere av dere selv at nå er sommeren nær. 31 Slik skal også dere vite, når dere ser dette skje, at Guds rike er nær. 32 Sannelig, jeg sier dere: Denne slekt skal ikke forgå før alt dette skjer.

Fiken, en flerfoldig frukt
Fikenen kommer ut i handelen som fersk frukt eller tørket som higos pasos. Spanjolene glasserer dem gjerne med sjokolade og lager sitt høyt elskede fikenbrød, pan de higos, av dem. Frukten er rik på mineraler, da først og fremst på kalium, kalsium og fosfor. Dessuten skal fikenkjernene være bra for fordøyelsen.

Spanderer du en kaffe på redaksjonen?

Corona-krisen skadet lokale annonsører i Spania. De bruker lite penger på markedsføring. Vi ber om din støtte for å kunne bruke mer av vår tid på å holde deg oppdatert. I steden for en betalingsmur har vi åpnet for ett frivillig abonnement. De som ikke er klare for det oppfordrer vi til å virtuell kopp kaffe på noen i redaksjonen nå og da.

Spanderer du på kaffen i dag?

Kommentarer

SpaniaPosten
Etablert i 2002. SpaniaPosten publiseres på papir i Alicante og Malaga-provinsene. Våre skribenter er fastboende i Spania og fagfolk med årtier av erfaring fra nettopp Spania.

Innrømmer feilslått satsning på norsk eldreomsorg i Spania

I presentasjonen til hovedutvalget for bistand og omsorg 7. oktober ble det lagt frem data som viser at Bærum kommunes satsning på...

Minst Corona-smitte av alle

Kommunene som hører til lokalsykehuset i Villajoyosa har nå 36,39 smittede pr 100.000 innbyggere. Alfaz del Pi, Altea og Benidorm er blant...

Alicante-provinsens turist-sektor blør – politikerne famler

Turisme bidrar normalt i underkant av 13 milliarder Euro til provinsens økonomi. Dette året er over 9 milliarder i inntekter «borte». Rundt...

Nye restriksjoner i Orihuela og Elche

Mens andre kommuner på Costa Blanca ser fallende smittetall ser man en økning i Orihuela. Antall registrert smittede økte fra 129 til...

Relaterte saker

Oliven innhøsting – det grønne gullet

Oliven blir ofte kalt det grønne gullet (el oro verde). Fordi det har hatt stor betydning for bøndenes økonomi, men også fordi det er...

Druer fra Spania – Nå er de søtest, billigst og best

Mange nordmenn forbinder høsten med tyttebærplukking og poteter som skal dras opp av jorda. I Spania er september og oktober når søte...

Granateplene er modne

I september modnes granateplene for fullt og det er på tide å innta høstens antioksidantbombe. Granateplet har nemlig ti ganger mer antioksidanter...

Kaktusfiken – higos chumbos

I Spania er Kaktusfiken er egentlig en typisk sommerfrukt vi ser i butikken og på markedet i juli. Men i Murcia kan den også modnes...

Angulas, eksklusive babyål

Babyål, eller «angulas» som det kalles på spansk, er blant Spanias dyreste råvarer. De små ålefiskene smaker fint lite og ser ikke spesielt appetittlige...

Tapas ekte spansk småsnack

Spanias regjering har vedtatt at tapas er offisiell spansk kulturarv. De populære smårettene som i følge offentliggjøringen “normalt inntas stående” finnes i...

Chirimoya, søt snadderfrukt

Denne tropiske frukten har lenge blitt dyrket i deler av Spania. Og i følge Mark Twain er Chirimoya "den deiligste frukten man...

Ristede kastanjenøtter

Når lukten av ristede kastanjenøtter flyter utover sentrumsgatene er det ingen tvil lenger om at det er vinter i Spania. Varme og søte kastanjenøtter...

Las Torrijas – Arme riddere er tradisjonell påskerett i Spania

Den søte brødretten ”Las Torrijas” er en av landets best bevarte påsketradisjoner.  Å spise ”Torrijas” er en sterk påsketradisjon i Spania, men også i Argentina,...

Salmorejo – fløyelsmyk sommerfristelse

Et av det spanske kjøkkenets herligeste fristelser er den tomat- og brødbaserte retten salmorejo.  Den fløyelsmyke og kremete retten blir vanligvis servert som en forrett...
Annonsere eller tips om en nyhet? Send oss en melding