Moreller vitner om sommer i Spania

Publisert

I Norge vet vi det er sommer når jordbærselgerne titter frem langs veien og på parkeringsplassen. I Spania er tre-kurvene fulle av mørke moreller et sikkert tegn på at sommeren er offisiell. Selv om bærene ofte dukker opp i butikken så tidlig som i mai er det først i juni de beste er ordentlige modne og søte. Og vet du hvor kan du plukke de selv fra treet på Costa Blanca.

Langs veien kan du kjøpe en kasse moreller for 10-15 Euro.
Langs veien kan du kjøpe en kasse moreller for 10-15 Euro.

På Costa Blanca dyrkes bærene kommersielt i den nordre delen av Alicante-provinsen, da i innlandet, samt den sydlige delen av Valencia provinsen (Marina Alta). Trærne trives best litt i høyden hvor temperaturen er lavere og fuktigheten høyere.

Moreller dyrkes i høyden i Alicante provinsen. Tar du deg turen til landsbyer som Cocentaine, Abdet etc, altså like ovenfor Guadalest er det lett å finne moreller du kan plukke rett fra trærne.

Landsbyene Abdet og Confrides, ligger nære Guadalaest som mange nordmenn ofte besøker. Her finnes åkre dekket av store kjøttfulle moreller i slutten av juni og begynnelsen av Juli. Man dyrker to varianter, den ene modnes noe saktere enn den andre. På den måten varer sesongen lenger og kan unngår at markedet «flommes» over av modne moreller i bare juni.

“Cerezas de la montaña de Alicante”, eller “Moreller fra fjellene i Alicante», har siden 1988 vært et beskyttet varemerke på lik linje med «Turron de Alicante» f.eks.

Det dyrkes 18 varianter i Alicante provinsen, den tidligste modnes rundt 17. mai, men er noe svak på smak. Den siste modnes tredje uken i Juni sånn ca. Klima varierer noe fra år til år.

Opprinnelig fra Asia
Moreller eller «søtkirsebær» som noen pedanter kanskje vil kalle dem vokser vilt i Vest-Asia og Europa. Underarten vi spiser mest av kommer opprinnelig fra området mellom Svartehavet og «Det Kaspiske hav». En romersk general skal der har funnet den søte frukten og tatt den med seg tilbake til Roma i det første århundre. Det var likevel grekerne som først dyrket moreller i stor stil mens romerne senere spredde arten utover det romerske riket, blant annet til Spania.

I Alicante provinsen dyrkes bærene i blant annet i Alcoy, Alfafara, Biar, Castalla, Cocentaina, Confrides, Ibi, jijona, Lorcha, Muro de Alcoy, Vall de Alcalá, Vall de Ebo, Vall de Gallinera, Vall de Laguart og i Villena.

Symbolikk
I Japan står kirsebær for rikdom og fremgang. I Kina er blomsten et symbol på våren, på ungdom og håp, og står også for kvinnelig skjønnhet. Kirsebærtreet kan også symbolisere mennesket som blir født nakent inn i verden, ettersom blomstene hos en del arter kommer før løvet.

Helsefordeler av å spise moreller
Moreller sies å være med på å forebygge revmatisme og kreft. Bærene styrker hjertehelsen og inneholder nesten ikke kalorier. De søte skal ha en rensende effekt på våre indre organer og som man kan se av den mørke fargen er den rik på antioksidanter

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter