21.3 C
Alicante
30.4 C
Málaga
22 C
Las Palmas de Gran Canaria

Kaktusfiken – higos chumbos

I Spania er Kaktusfiken er egentlig en typisk sommerfrukt vi ser i butikken og på markedet i juli. Men i Murcia kan den også modnes i vintermånedene. De eldre spanjolene påstår hardnakket at denne er den beste, den mest saftige og den søteste.

I regionen Murcia som ligger like syd for Torrevieja, har kaktusfiken blitt en populær sommerfrukt, men av en litt spesiell grunn gir planten frukter også om vinteren i dette området.

Legenden sier at en varm ørkenvind la seg over området for mange år siden. Etter at sommeren var over la de merket til at kaktusen blomstret på nytt og ga nye frukter selv om det var vinter.

Siden den gang har mange tatt bort gamle kaktusfiken fra plantene, nettopp for å få nye frukter om vinteren. På denne måten kan de nyte fikenfrukten både sommer og vinter.
Nå kan man se flere spanjoler i Murcia som utfører denne prosessen fordi de hevder at kaktusfikenen som modnes om vinteren er bedre enn den som modnes om sommeren.

Herlig og sunn
Et tørt og varmt landskap gir gode vekstforhold for kaktusen som kan by på den deilige delikatessen kaktusfiken.  Den har en herlig smak og er veldig sunn. Fruktkjøttet er guloransje og har mange små spiselige kjerner. Smaken kan minne litt om vannmelon og har en mild og litt syrlig smak.

Man må derimot være forsiktig med skallet. Det har små pigger som stikker og disse bør fjernes før frukten serveres. Skallet kan ikke spises og man må være forsiktig når man tar på frukten.
Kaktusfiken blir solgt både gul, grønn, oransje, rød og brun. Man skjærer den i to og spiser den med skje. Konsistensen er litt grynete og dersom man drypper noen dråper med sitron på toppen vil smaken komme bedre frem.

Den blir ofte servert sammen med annen frukt, til ost eller i salater.
Man kan også kappe av endene og dele den opp i to halve eller i flere båter. Frukten er best å servere uten skall.
Den beste frukten skal se ut som et egg og kan være lysegrønn, gul, oransje, eller lyserød. Dersom frukten er veldig bløt eller begynner å bli mørk i fargen har den blitt dårlig.

En hardfør frukt
Det sies at kaktusfiken opprinnelig kommer fra Mexico, men den har etter hvert blitt dyrket i landene rundt Middelhavet.
Kaktusfiken er en kalorifattig frukt. Den er rik på kalsium og C-vitaminer.
Kaktusfiken er en hardfør frukt og vokser ofte både kratt og langs veikanten.
Det finnes over 300 forskjellige typer fikenkaktuser i verden, men det er bare 12 som er spiselige.
Man bør ikke bruke fingrene når man plukker frukten, men klippe den av og samle den i en beholder. Deretter bør den børstes for å fjerne de små piggene. Deretter skylles frukten i rennende vann og børstes på nytt for å få bort alt. Deretter kan frukten skrelles og nytes.
I regionen Murcia produseres det mellom 185 og 210 tonn kaktusfiken per år. Kaktusfiken kan kjøpes på butikken og på fruktmarkeder i sommersesongen, og ved enkelte fruktmarkeder i vintersesongen.

Spanderer du en kaffe på redaksjonen?

Corona-krisen skadet våre annonsører såpass at de fleste ikke bruker penger på markedsføring om dagen. Og når de fleste nordmenn blir værende “hjemme” denne sommeren vil skaden på norske bedrifter i Spania vare en stund til. 

Vi ber om din støtte for å kunne bruke mer av vår tid på å holde deg oppdatert online.

I steden for en betalingsmur har vi åpnet for ett frivillig abonnement. De som ikke er klare for det oppfordrer vi til å virtuell kopp kaffe på noen i redaksjonen nå og da.

Spanderer du på kaffen i dag?

Kommentarer

SpaniaPosten
Etablert i 2002. SpaniaPosten publiseres på papir i Alicante og Malaga-provinsene. Våre skribenter er fastboende i Spania og fagfolk med årtier av erfaring fra nettopp Spania.

Følg oss på Facebook

Tivoliet ved havnen i Torrevieja åpnet

Tivoliet som ligger ved havnen i Torrevieja er igjen åpent for alle. Attraksjonene har vært stengt under perioden med strenge corona-tiltak.

Strand i Guardamar svartlistes

En strand i Guardamar, like syd for Alicante, har fått et «svart flagg». Det er miljøvernorganisasjonen «Ecologistas en Accion» som deler ut...

Tjente over €250.000 på ferieboliger som ikke fantes

En gruppe organiserte kriminelle, basert i Alicante, skal ha svindlet turister for rundt 250.000 Euro. Det er flere hundre ofre i saken....

Nytt Corona-utbrudd i Malaga-provinsen

På et mottaks-senter for Røde Kors i Malaga er det nå 89 som har testet positive for Corona-viruset. Dette er den største...

Relaterte saker

Oliven innhøsting – det grønne gullet

Oliven blir ofte kalt det grønne gullet (el oro verde). Fordi det har hatt stor betydning for bøndenes økonomi, men også fordi det er...

Fiken – Frukt fra tidenes morgen

Alle som jevnlig tar seg en tur ut av sentrumsbebyggelsen her i Spania har lagt mer til den gode tilgangen på ferske...

Druer fra Spania – Nå er de søtest, billigst og best

Mange nordmenn forbinder høsten med tyttebærplukking og poteter som skal dras opp av jorda. I Spania er september og oktober når søte...

Granateplene er modne

I september modnes granateplene for fullt og det er på tide å innta høstens antioksidantbombe. Granateplet har nemlig ti ganger mer antioksidanter...

Angulas er spanias mest eksklusive

Babyål, eller «angulas» som det kalles på spansk, er blant Spanias dyreste råvarer. De små ålefiskene smaker fint lite og ser ikke spesielt appetittlige...

Tapas ekte spansk småsnack

Spanias regjering har vedtatt at tapas er offisiell spansk kulturarv. De populære smårettene som i følge offentliggjøringen “normalt inntas stående” finnes i...

Chirimoya, søt snadderfrukt

Denne tropiske frukten har lenge blitt dyrket i deler av Spania. Og i følge Mark Twain er Chirimoya "den deiligste frukten man...

Ristede kastanjenøtter

Når lukten av ristede kastanjenøtter flyter utover sentrumsgatene er det ingen tvil lenger om at det er vinter i Spania. Varme og søte kastanjenøtter...

Las Torrijas – Arme riddere er tradisjonell påskerett i Spania

Den søte brødretten ”Las Torrijas” er en av landets best bevarte påsketradisjoner.  Å spise ”Torrijas” er en sterk påsketradisjon i Spania, men også i Argentina,...

Salmorejo – fløyelsmyk sommerfristelse

Et av det spanske kjøkkenets herligeste fristelser er den tomat- og brødbaserte retten salmorejo.  Den fløyelsmyke og kremete retten blir vanligvis servert som en forrett...
- Advertisement -