Spanske druer

Publisert

Druer modnes først i juni i Spania. Men “høysesongen” er i august og overfloden sikrer deilige ferske druer til svært lave priser. Sesongen varer ut året, de siste “nyttårsdruene” høster man ved utgangen av året.

Det er hele 60 forskjellige druesorter i Asia, Nord-Amerika og Europa. Druene kommer i grønn, rød og blå utgave. Med steiner eller uten steiner. Store eller små. De kan også tørkes for å bli til rosiner. De er elsket av alle.

Druer har vært en viktig avling rundt Middelhavet i uminnelige tider. Bildet viser et veggmaleri fra ett gravkammer i Egypt.

Druers helsebringende effekt

Felles for de mange druesortene er at de alle har en svak syrlighet og massevis av fruktsaft. Druene blir plukket og knasket rett fra klasen. De kan brukes i fruktsalater, juicer og smoothies. De blir brukt som pynt på smørbrød og som tilbehør på ostefatet. I tillegg er herlighetene fulle av antioksidanter som kan virke helsebringende når man går en kald høst i møte.

Druene kan brukes til så mangt. Det lages både juice, eddik, rosiner og vin. Druene er proppfulle av sukker og er dermed så populært brukt for å lage alkoholholdige drikker som vin, champagne, cava, brandy, cognac, manzanilla og grappa for å nevne noen.

Det er så lett å lage alkohol av druer at det i spanske fengsler ikke blir servert druer for å forhindre fangene fra å lage sin egen alkohol. Det er nemlig ikke vanskelig å dyrke alkohol fra druer selv som hobby.

NYTTÅRSDRUER: Bøndene beskytter denne dyrebare høsten med papir så fugler ikke skal ødelegge avlingen.

Hver nyttårsaften spiser spanjolene tolv druer i det man teller ned til midnatt. Dette skal bringe hell og lykke for det nye året. Druene er dyre i slutten av desember. Bøndene beskytter denne dyrebare høsten med papir så fugler ikke skal ødelegge avlingen.

Lag din egen plante
Det er en kjent nyttevekst som vi vet har vært brukt siden oldtidens Egypt.
For at druene skal formeres legges stiklinger i en potte med fuktet jord. Stiklingene kan kjøpes, eller plukkes fra drueklasene som kjøpes i butikken. La en knopp ligge på overflaten, og knyt en plastpose over potten for å beholde luftfuktigheten.

Når knoppen har brutt ut kan man klippe noen hull i posen for at planten får nok luft. Posen kan fjernes etter hvert, men ikke for tidlig siden plantens første blad har lett for å tørke inn. Drueplanten krever mye oppmerksomhet og rett beskjæring. Druene bruker nesten tre måneder fra de er plantet til de kan bli høstet.

Store områder
Druesteinene og drueskallet inneholder mye tannin. En syre som fungerer som konserveringsmiddel i rødvinsproduksjonen. På verdensbasis har drueplantene okkupert over 75.866 kvadratkilometer. 71 prosent av disse blir brukt til vinproduksjon, 27 prosent til spisedruer og bare to prosent for å produsere rosiner.

Spania er verdens største produsent av druer

Antall kvadratkilometer dedikert til drueproduksjon øker med to prosent hvert år. Spania er landet som har største andel kvadratkilometer drueplanter. Spania har hele 957.573 hektar og på andreplass ligger Frankrike kvadratkilometer.

Spania er verdens største produent av druer og vin.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter