19.9 C
Alicante
30.4 C
Málaga
23.9 C
Las Palmas de Gran Canaria

Angulas, eksklusive babyål

Babyål, eller «angulas» som det kalles på spansk, er blant Spanias dyreste råvarer. De små ålefiskene smaker fint lite og ser ikke spesielt appetittlige ut, men selges likevel for over tusen euro kiloen på fiskemarkeder. Hva er årsaken?

Angulas-retten regnes for å ha sin opprinnelse nord i Spania og er tradisjonelt blitt spist i kystregioner som Asturias og Baskerland. Etter gammel baskisk oppskrift tilberedes de små ålefiskene i gryte med solsikkeolje eller olivenolje, hvitløk og pepper (chilipepper). Noen knekker et egg i gryten for å gi måltidet mer substans. Resultatet er en rett som dersom den bestilles på restaurant gjerne koster både 80 og 90 euro for 100 gram ål.

 

Hvorfor så populær?

Babyål har ikke alltid vært en eksklusiv rett i Spania. I tidligere tider var den ikke å få på restauranter og var ansett som helt ordinær mat, spist av fiskere og arbeiderklassen. Angivelig var det ikke før på 1970-tallet da baskiske gourmet-restauranter begynte å sette opp fisken på sine menyer at den fikk den høye statusen. I dag går en kilo babyål for godt over 1.000 euro på markedene. Høysesong for ferskvare er i november og desember og maten inngår gjerne som en delikatesse ved festmåltider.

Men selv om babyål regnes som topp vare, er det lite ved selve måltidet som tilsier at man står overfor et gastronomisk under. Enkelte fremhever konsistensen, andre smaken, men i likhet med østers, eller lutefisk, er det gjerne ingrediensene og tilberedelsen som er avgjørende.

 

Utrydningstruet art

I tillegg hjelper det på omdømmet at maten er vanskelig å få tak i. Siden 1980-tallet er mengden ålefisk i Europa betydelig redusert og regnes i dag blant utrydningstruede arter.

Hvorfor bestanden reduseres vet man ikke sikkert, men klimaendringer og overfiske regnes for å ha bidratt til nedgang. I tillegg skal parasitter har gjort levevilkårene vanskeligere.

 

Livssyklus et mysterium

Ålens livssyklus er også regnet som et lite mysterium. I motsetning til andre fiskearter, skal det aldri være fanget eller gjort observasjoner av gytende ål. Babyålen som fiskes langs Atlanterhavskysten i Spania og Europa kommer etter det man vet fra Sargassohavet, en del av Atlanterhavet som ligger på vest side nordøst for Cuba og Bahamas. Derfra fraktes den med Golfstrømmen over til øst side. Når ålyngelen kommer til det europeiske kontinentet søker den inn i fjorder og opp elver. Syklusen er fullkommen når den voksne ålen vender tilbake til Sargassohavet for gyting.

 

Babyål servert til jul

Den begrensede tilgangen forklarer noe av babyålens popularitet. Når råvarer er vanskelig å få tak, går prisene opp og maten blir mer eksklusiv. I tillegg har det for mange spanske familier blitt en fast tradisjon å spise angulas til festmåltider rundt jul og nyttår og ikke minst i Baskerland på San Sebastian-dagen den 20. januar.

 

Alternative oppskrifter

At ålen er så kostbar har også banet vei for retter som likner, men der babyålen er byttet ut med andre produkter. Typisk her er surimi og andre former for foredlet fiskefarse, servert med de samme ingrediensene hvitløk, olje og chilipepper. Retten er kjent som «gulas», istedenfor «angulas».

En annen variant er at ålefisken byttes ut med spagetti. Skal retten derimot serveres på tradisjonelt vis, er det ingen vei utenom å grave dypt i lommeboken.

Spanderer du en kaffe på redaksjonen?

Corona-krisen skadet lokale annonsører i Spania. De bruker lite penger på markedsføring. Vi ber om din støtte for å kunne bruke mer av vår tid på å holde deg oppdatert. I steden for en betalingsmur har vi åpnet for ett frivillig abonnement. De som ikke er klare for det oppfordrer vi til å virtuell kopp kaffe på noen i redaksjonen nå og da.

Spanderer du på kaffen i dag?

Kommentarer

SpaniaPosten
Etablert i 2002. SpaniaPosten publiseres på papir i Alicante og Malaga-provinsene. Våre skribenter er fastboende i Spania og fagfolk med årtier av erfaring fra nettopp Spania.

Flere nye Covid smittede i Torrevieja og Orihuela

Tallene for nye som har testet positive øker i Vega Baja-regionen som inkluderer Torrevieja, Orihuela Costa og Guardamar. Nye smittede er ned...

Økende Covid-smitte på Costa del Sol – «alarm» i Granada

Tallene for nye som har testet positive øker i de fleste av kommunene på Costa del Sol. Marbella har sett antallet smittede...

Du kan kjøre til og fra flyplassen under «portforbudet»

AENA, det spanske luftfartsverket, informerer at reisende kan kjøre til og fra flyplassene i Spania også etter portforbudet trer i kraft.

Flere nye Covid smittede i Alfaz del Pi

Tallene for nye som har testet positive øker i Marina Baixa området. I Alfaz del Pi er antall nye smittede opp fra...

Relaterte saker

Oliven innhøsting – det grønne gullet

Oliven blir ofte kalt det grønne gullet (el oro verde). Fordi det har hatt stor betydning for bøndenes økonomi, men også fordi det er...

Fiken – Frukt fra tidenes morgen

Alle som jevnlig tar seg en tur ut av sentrumsbebyggelsen her i Spania har lagt mer til den gode tilgangen på ferske...

Druer fra Spania – Nå er de søtest, billigst og best

Mange nordmenn forbinder høsten med tyttebærplukking og poteter som skal dras opp av jorda. I Spania er september og oktober når søte...

Granateplene er modne

I september modnes granateplene for fullt og det er på tide å innta høstens antioksidantbombe. Granateplet har nemlig ti ganger mer antioksidanter...

Kaktusfiken – higos chumbos

I Spania er Kaktusfiken er egentlig en typisk sommerfrukt vi ser i butikken og på markedet i juli. Men i Murcia kan den også modnes...

Tapas ekte spansk småsnack

Spanias regjering har vedtatt at tapas er offisiell spansk kulturarv. De populære smårettene som i følge offentliggjøringen “normalt inntas stående” finnes i...

Chirimoya, søt snadderfrukt

Denne tropiske frukten har lenge blitt dyrket i deler av Spania. Og i følge Mark Twain er Chirimoya "den deiligste frukten man...

Ristede kastanjenøtter

Når lukten av ristede kastanjenøtter flyter utover sentrumsgatene er det ingen tvil lenger om at det er vinter i Spania. Varme og søte kastanjenøtter...

Las Torrijas – Arme riddere er tradisjonell påskerett i Spania

Den søte brødretten ”Las Torrijas” er en av landets best bevarte påsketradisjoner.  Å spise ”Torrijas” er en sterk påsketradisjon i Spania, men også i Argentina,...

Salmorejo – fløyelsmyk sommerfristelse

Et av det spanske kjøkkenets herligeste fristelser er den tomat- og brødbaserte retten salmorejo.  Den fløyelsmyke og kremete retten blir vanligvis servert som en forrett...
Annonsere eller tips om en nyhet? Send oss en melding