Panettone – gigant muffins og spansk juletradisjon

Publisert

Panettone er den gigantiske muffinsen som er å finne i spanske butikker før jul. Panettone er egentlig en italiensk julekake, men har blitt adoptert og elsket av spanjoler i flere år. Nå har den blitt fast innslag på bordet i spanske hjem i førjulstiden.

Kaken kan se ut som en gigantisk muffins og er vanligvis mellom 30 og 50 centimeter høy og kan veie nesten et kilo. En skikkelig panettone er myk og luftig og består av kandiserte frukter og rosiner.

Den blir vanligvis servert i skiver som noe attåt kaffen eller sammen med varm sjokolade eller en søt dessertvin. Siden mange spanjoler liker søtsaker til frokost, blir den ofte spist ved frokostbordet rundt juletider.

Det finnes flere legender om hvordan kaken oppstod. En av legendene forteller at kaken ble til da bakerlærlingen Antonio i den italienske byen Milano bakte kaken til en ung dame han var forelsket i. Etter dette ville alle ha Antonios brød, derav navnet Pane di Antonio, eller panettone.

Å bake panettone er en lang prosess hvor det brukes surdeig som består av mel, gjær, egg, smør og sukker. Det skal legges en god dæsj kjærlighet i bakingen for at kaken skal få sin spesielle ”fluffy” karakter, men det finnes også raskere alternativ.
Vanligvis kommer den med kandisert frukt og rosiner, men noen lager den også med sjokolade.

I Spania brukes panettone i enkelte tilfeller som substitutt for den spanske kaken Roscòn de Reyes, men det er to vidt forskjellige kaker.

Dersom du vil prøve å lage denne juleherligheten finnes det et vell av flotte oppskrifter. Vi har funnet en kjapp og enkel oppskrift som ikke tar lang tid.

For å bake panettone trenger man:
500 gram mel (harina de fuerza)
100 mililiter vann
7 gram fersk gjær
100 gram sukker
7 gram salt
5 eggeplommer
90 gram smør
90 gram agua de azahar (søtningsmiddel azahar som man finner på dagligvarebutikker) Om man ikke finner den kan man bruke appelsinjuice.
Raspet skall fra en sitron
Raspet skal fra en appelsin
En teskje vaniljeessens
300 gram kandisert frukt etter eget ønske.

1. Bland sammen hele røren utenom den kandiserte frukten. Rør godt sammen til man får en fin deig i nesten 10 minutter. Dette kan også røres sammen i en kjøkkenmaskin.
2. La røren heve på et temperert sted til den har fått dobbel størrelse. La deigen heve på et sted uten trekk.
3. Rør eller kna deigen på nytt igjen til luften er ute.
4. Del deigen i to for å lage to panettoner. Bruker man hele deigen blir den for stor for ovnen.
5. Kjevle ut deigen og legg på kandisert frukt, rull den sammen og kna den deretter til en bolle.
6. Legg deigen i en form. Gjerne med litt høye vegger. Legg bakepapir i bunnen og på veggene for at kaken ikke fester seg. Man kan bruke hvilken som helst form som ligner på en pannetone, men ikke former i plastikk da den skal inn i ovnen.
7. La deigen heve på nytt igjen til den har fått dobbel størrelse. Dersom du har dårlig tid kan man forvarme ovnen på 50 grader, slå av ovnen og la deigen heve der.
8. Sett deretter ovnen på 190 grader. Vent til ovnen er varm og sett inn deigen/deigene.
9. Kaken er ferdig når den er lysebrun. Antall minutter kommer an på hvor mange panettoner man velger å lage.
10. For å pynte kaken kan man drysse litt melis på toppen.

Lykke til!

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter