8 C
Alicante
30.4 C
Málaga
19 C
Las Palmas de Gran Canaria

Las Torrijas – Arme riddere er tradisjonell påskerett i Spania

Den søte brødretten ”Las Torrijas” er en av landets best bevarte påsketradisjoner.  Å spise ”Torrijas” er en sterk påsketradisjon i Spania, men også i Argentina, Mexico og Uruguay.

Navnet ”La Torrija eller La Torreja” dukket opp for første gang på 1400-tallet. Juan del Encina ble sitert ”Honning og masse egg for å lage torrejas”. Man tror at teksten viser til en rett egnet for kvinner som nettopp har vært igjennom en fødsel.
Deretter dukket oppskriften opp i en kokebok ”Libro de Cozina” i 1607.
På begynnelsen av 1900-tallet var retten svært vanlig på vertshus i Madrid og ”Las Torrijas” ble servert sammen med et glass vin.

Enkel fremgangsmåte
Det finnes mange ulike variasjoner av ”Las Torrijas”.
Den vanligste måten er å bruke en loffskive hvor tykkelsen ikke er mer enn to centimeter.
De fleste bruker hjemmelaget brød som er en dag eller to gammelt, fordi dette brødet absorberer væsken bedre. Man kan koke opp melk med sukker, kanel og en liten skive av skallet på en sitron eller en appelsin.

Etter at melken er kokt opp, heller man blandingen over loffskivene som ligger i en form. Man kan også helle blandingen i en suppetallerken og dynke loffskivene der.
Når loffskivene er godt dynket, skal de vendes i pisket egg.
Deretter steker man ”Las Torrijas” i en varm stekepanne med litt olivenolje.
Loffskivene skal stekes på begge sider til de er gylne.
Til slutt legger man skivene på et fat og drysser over litt sukker og kanel.

Mange varianter
Mange bakerier har ”Torrijas” i flere varianter. Noen er dynket i melkeblanding og andre er dynket i vin. Enkelte steder bruker de bare vann og andre dynker skivene i varm honning.
Mange steder har de også egne varianter for de som er allergiske mot melk eller egg.
De tilbyr vegetabilske ”Torrijas” der de bytter ut kumelk med sojamelk, og bytter ut egg med mel fra kikerter.
De fleste strør sukker og kanel på påskeretten, mens andre drypper litt likør eller honning over.

En utbredt brødrett
Tradisjonen med å spise ”Torrijas” i påsken kommer mest sannsynlig av at man måtte utnytte brødet på flest mulige måter, siden man i påsketider ikke kunne spise kjøtt.
Retten er svært utbredt. I Norge kalles den ”Arme riddere”, i Frankrike heter den ”Pain perdu”, og i England kalles de bare for ”French toast”.

Kommentarer

SpaniaPosten
Etablert i 2002. SpaniaPosten publiseres på papir i Alicante og Malaga-provinsene. Våre skribenter er fastboende i Spania og fagfolk med årtier av erfaring fra nettopp Spania.

Alfaz del Pi: Alle idrettsanlegg stengt

I Alfaz del Pi har man nå stengt alle kommunens installasjoner for idrett. Dette inkluderer løpebaner, tennisbaner, baskethallen, treningsentra m.m.

Marginal prisvekst på ny bolig i Spania

I 2020 steg snittprisen på en helt ny bolig i Spania med 0.9%. Dette er den laveste prisøkningen man har sett i...

Nye strenge regler i Valencia-regionen og Alicante-provinsen

Søndag 24. januar ble nye strengere regler for folks bevegelse og samling annonsert for Valencia-regionen inkludert Alicante-provinsen. De nye tiltakene trer i...

Politikere «sniker» i vaksinekøen – La Nucia ordfører «må trekke seg»

I Spania har et utall politikkere og innflytelsesrike personer gitt seg selv tilgang til den nye Covid-vaksinen. Dette til tross for at...

Relaterte saker

Nyttårsfeiring med 12 druer

Allerede i november kan man finne ferdigskrelte og steinfrie druer på boks i butikkhyllene. I Spania har de nemlig en litt spesiell...

Oliven innhøsting – det grønne gullet

Oliven blir ofte kalt det grønne gullet (el oro verde). Fordi det har hatt stor betydning for bøndenes økonomi, men også fordi det er...

Fiken – Frukt fra tidenes morgen

Alle som jevnlig tar seg en tur ut av sentrumsbebyggelsen her i Spania har lagt mer til den gode tilgangen på ferske...

Druer fra Spania – Nå er de søtest, billigst og best

Mange nordmenn forbinder høsten med tyttebærplukking og poteter som skal dras opp av jorda. I Spania er september og oktober når søte...

Granateplene er modne

I september modnes granateplene for fullt og det er på tide å innta høstens antioksidantbombe. Granateplet har nemlig ti ganger mer antioksidanter...

Kaktusfiken – higos chumbos

I Spania er Kaktusfiken er egentlig en typisk sommerfrukt vi ser i butikken og på markedet i juli. Men i Murcia kan den også modnes...

Angulas, eksklusive babyål

Babyål, eller «angulas» som det kalles på spansk, er blant Spanias dyreste råvarer. De små ålefiskene smaker fint lite og ser ikke spesielt appetittlige...

Tapas ekte spansk småsnack

Spanias regjering har vedtatt at tapas er offisiell spansk kulturarv. De populære smårettene som i følge offentliggjøringen “normalt inntas stående” finnes i...

Chirimoya, søt snadderfrukt

Denne tropiske frukten har lenge blitt dyrket i deler av Spania. Og i følge Mark Twain er Chirimoya "den deiligste frukten man...

Ristede kastanjenøtter

Når lukten av ristede kastanjenøtter flyter utover sentrumsgatene er det ingen tvil lenger om at det er vinter i Spania. Varme og søte kastanjenøtter...