8 C
Alicante
30.4 C
Málaga
19 C
Las Palmas de Gran Canaria

Oliven innhøsting – det grønne gullet

Oliven blir ofte kalt det grønne gullet (el oro verde). Fordi det har hatt stor betydning for bøndenes økonomi, men også fordi det er basis i Spansk mat-kultur. Av vanlig oliven lages olje, og av de beste bærene lages ”bordoliven”, som etter lagring spises hele.

Tid for innhøsting
Frukten tar mellom syv og ni måneder for å modnes. Innhøstingen begynner en gang mellom midten og slutten av november og varer ut januar. Innhøstingen avhenger av været, hvordan vind, sol og regn har vært de siste 12 månedene samt høyden på området hvor treet vokser.

Plukking av oliven
Bonden begynner først å plukkes alle oliven som ligger på bakken, med en rive eller manuelt. Etterpå legges et stort nett under oliven trærne. Så bruker de stokker, som de slår på trærne, for at olivenene skal falle ned. Noen bruker og stål kammer, som de grer grenene med, for at oliven skal falle av. Så samles alt sammen i bøtter og trillebårer, og trilles til en manuell sorteringsmaskin. Der skiller de ut rusk og rask fra olivenene. Bonden blander både de modne og umodne olivenene sammen. Dette gjøres for å få best mulig smak. Deretter legges olivenene på en matte i solen til tørking. Her blir de liggende i minimum 2 uker, alt avhengig av været. Målet er at alt vannet som er i olivenene skal tørke ut. Så i denne perioden er det viktig med sol.

Oliven olje – Pressingen
Når olivenene er tilstrekkelig tørket, sendes de til pressing. Nord på Costa Blanca finnes det olivenpresser både i Tarbena, Benimantell, Relleu og i Millena. I Tarbene gjøres dette på den gamle måten. Først veies oliven. Bonden betaler for antall kilo. Derfor er det viktig at det er så lite vann i de så mulig, for å få maksimalt olivenolje ut av olivenene. Etter veiing sendes olivenene opp en trakt der de vaskes. Deretter samles de i en tank der de varmes til 30 grader. Så blir de samlet på en matte og presset, lag for lag. Dette stinker og er ikke noe pent syn akkurat. Så blir en tankbil kjørt inn under pressen, og den ferdige olivenoljen drypper ut. Dette er da jomfru olje, det vil si kald presset olje, som er den første oljen som blir presset. Jomfru oljen er veldig rik på mineraler, og har derfor en kraftig smak. Etterpå blir resten av oljen sendt til en annen olivenpresse, for andre gangs pressing. Da gjentas samme prosess, men olivenene varmes opp til 80 grader. Denne oljen er ikke like sunn som jomfru oljen. Ekstra jomfru oliven olje er oliven som ikke har blitt varmet opp i det hele tatt. Her blir olivenene sentrifugert i en maskin og så presset. Dette gjøres blant annet i den relativt nye fabrikken i Benimantell.

Økologisk oliven
Det sunneste alternativet er selvfølgelig økologisk oliven og oliven olje. Her brukes det ikke sprøytemidler, hverken på selve trærne eller på bakken. Bonden bruker naturlig gjødsel fra husdyr, sammen med asken fra peisen, der de selvfølgelig har brent olivenkvister. Slik blir dette et naturlig økosystem. En økologisk olje er veldig kraftig på smak, enda kraftigere enn jomfru oljen, på grunn av det høye innholdet av mineraler.

Bord oliven
Bordoliven er de vanskelige å høste. Det kreves stor forsiktighet. Fruktens indre eller ytre må ikke skades, det er derfor kun beste olivenene som blir sendt til sylting. De blir først lagt på lake av kaustisk soda. Deretter blir de kokt, for så å legges i salt lake 3 til 5 måneder. Hele denne prosessen blir nøye fulgt opp. Dette avhenger av størrelse og hvilken oliven type det er, for eksempel ”sevillanas” eller ”manzanillas”. Før de legges for salg, legges oliven på en lake som inneholder mer salt. Noen blir og tilsatt krydder, hvitløk, chili, eller ansjos. Olivenene serveres både svarte og grønne, med og uten steiner. Og det er bare å prøve seg frem til du finner din favoritt. På markedet er det et bredt utvalg av smaker og merker.

God appetitt
Oliven (Olea europaea) er en art av små trær i oljetrefamilien, som har sin opprinnelse fra kyststrøkene i de østlige deler av Middelhavet, fra Libanon til kysten av Lilleasia og de nordlige deler av Iran. Oliven blir nå dyrket i mange av verdens regioner, slik som Sør-Afrika, Australia, New Zealand, Middelhavslandene, og California. Omfattende forskning har konkludert med at det oppnås helsefordeler av å konsumere olivener og olivenolje. Bladene blir og brukt i i medisinske te, og olivenblad ekstrakt
Underarter
Det finnes minst fem naturlige underarter av Olea europaea i verden:
• europaea (Europa)
• cuspidata (fra Eritrea og Etiopia sørover mot Øst-Afrika, også i Iran til Kina)
• guanchica (Kanariøyene)
• maroccana (Marokko)
• laperrinei (Algerie, Sudan, Nigeria)

Kultivarer

Det eksisterer tusenvis av kultivare av oliventreet. Det vil si varianter som er kultivert frem. Bare i Italia finnes det minst 300 kjente, selv om bare noen få av dem dyrkes i stort omfang. De vanligste italienske versjonene er Leccino, Frantoio og Carolea.
Siden mange kultivarer er helt eller tilnærmet selvsterile, plantes de vanligvis parvis med en enkelt primærkultivar, i tillegg til en sekundærkultivar grunnet dens evne til å befrukte den primære, noe som er tilfelle for Frantoio og Leccino. I nyere tid har det vært mye fokus på å skape hybridkultivarer med egenskaper som sykdomsmotstand, hurtig vekst og større eller flere konsistente avlinger. Hybridkultivarer er en blanding av ulike arter, og kan ikke formere seg i det hele tatt, den har og kortere levetid.
Noen særskilt viktige kultivarer av oliven inkluderer:

• Manzanillo: en stor, ovalformet frukt, med purpurgrønt skinn. Rik smak og tykt fruktkjøtt. En fruktbar bærer, som dyrkes over store deler av verden.
• Frantoio og Leccino: Disse kultivarene er hovedingrediensene i italienske olivenoljer fra Toscana. Leccino har en mild, søt smak, mens Frantoio er fruktig og med sterkere ettersmak. På grunn av deres høyt verdsatte smak, har disse kultivarene spredt seg og dyrkes nå i andre land.
• Arbequina: en liten, brun oliven i Catalonia, Spania. Brukes både som bordoliven og til olivenolje.
• Empeltre: en mellomstor, sort oliven som dyrkes i Spania. Den brukes både som bordoliven og som ingrediens i olivenolje av høy kvalitet.
• Kalamata: en stor, svart oliven, navngitt etter byen Kalamata i Hellas. Den brukes ofte som bordoliven, og har en rund og kjøttaktig smak.
• Koroneiki: stammer fra det sørlige Peloponnes, i områdene rundt Kalamata og Mani i Hellas. Det er en liten oliven som er vanskelig å dyrke, men som har høy oljeutvinningsgrad og produserer olivenolje i særdeles høy kvalitet.
• Pecholine eller picholine: stammer fra det sørlige Frankrike. Det er en mellomstor, avlang og grønn oliven, med en mild og nøtteaktig smak.
• Lucques: stammer fra Aude i det sørlige Frankrike. Det er en stor, avlang og grønn oliven. Kjernen har en krum form, og smaken er mild og nøtteaktig.
• Souri: stammer fra Libanon og dyrkes mye i Levanten. Den produserer store mengder olje og en særdeles aromatisk smak.
• Nabali: en palestinsk kultivar, også lokalkjent som Baladi, som sammen med Souri og Malissi blir ansett som de beste olivenene til produksjon av verdens mest kvalitetsrike olivenolje.
• Barnea: en moderne kultivar dyrket i Israel som en motstandsdyktig oliven mot sykdom, samt at den gir rike avlinger. Den brukes både til olivenolje og som bordoliven. Oljen har en sterk smak med et hint av grønne blader. Barnea blir mye dyrket i Israel, samt i Australia og New Zealand.
• Maalot: en annen oliven som gir motstandsdyktighet mot sykdom. Det er en kultivar fra områdene rundt det østlige Middelhavet, som stammer fra den nordafrikanske kultivaren Chemlali. Den er mellomstor, rund, har fruktig smak og brukes nesten utelukkende til olivenolje.
• Mission: stammer fra Californias misjoner og blir nå dyrket i hele staten. De er svarte og blir normalt brukt som bordoliven.

Kommentarer

SpaniaPosten
Etablert i 2002. SpaniaPosten publiseres på papir i Alicante og Malaga-provinsene. Våre skribenter er fastboende i Spania og fagfolk med årtier av erfaring fra nettopp Spania.

Alfaz del Pi: Alle idrettsanlegg stengt

I Alfaz del Pi har man nå stengt alle kommunens installasjoner for idrett. Dette inkluderer løpebaner, tennisbaner, baskethallen, treningsentra m.m.

Marginal prisvekst på ny bolig i Spania

I 2020 steg snittprisen på en helt ny bolig i Spania med 0.9%. Dette er den laveste prisøkningen man har sett i...

Nye strenge regler i Valencia-regionen og Alicante-provinsen

Søndag 24. januar ble nye strengere regler for folks bevegelse og samling annonsert for Valencia-regionen inkludert Alicante-provinsen. De nye tiltakene trer i...

Politikere «sniker» i vaksinekøen – La Nucia ordfører «må trekke seg»

I Spania har et utall politikkere og innflytelsesrike personer gitt seg selv tilgang til den nye Covid-vaksinen. Dette til tross for at...

Relaterte saker

Nyttårsfeiring med 12 druer

Allerede i november kan man finne ferdigskrelte og steinfrie druer på boks i butikkhyllene. I Spania har de nemlig en litt spesiell...

Fiken – Frukt fra tidenes morgen

Alle som jevnlig tar seg en tur ut av sentrumsbebyggelsen her i Spania har lagt mer til den gode tilgangen på ferske...

Druer fra Spania – Nå er de søtest, billigst og best

Mange nordmenn forbinder høsten med tyttebærplukking og poteter som skal dras opp av jorda. I Spania er september og oktober når søte...

Granateplene er modne

I september modnes granateplene for fullt og det er på tide å innta høstens antioksidantbombe. Granateplet har nemlig ti ganger mer antioksidanter...

Kaktusfiken – higos chumbos

I Spania er Kaktusfiken er egentlig en typisk sommerfrukt vi ser i butikken og på markedet i juli. Men i Murcia kan den også modnes...

Angulas, eksklusive babyål

Babyål, eller «angulas» som det kalles på spansk, er blant Spanias dyreste råvarer. De små ålefiskene smaker fint lite og ser ikke spesielt appetittlige...

Tapas ekte spansk småsnack

Spanias regjering har vedtatt at tapas er offisiell spansk kulturarv. De populære smårettene som i følge offentliggjøringen “normalt inntas stående” finnes i...

Chirimoya, søt snadderfrukt

Denne tropiske frukten har lenge blitt dyrket i deler av Spania. Og i følge Mark Twain er Chirimoya "den deiligste frukten man...

Ristede kastanjenøtter

Når lukten av ristede kastanjenøtter flyter utover sentrumsgatene er det ingen tvil lenger om at det er vinter i Spania. Varme og søte kastanjenøtter...

Las Torrijas – Arme riddere er tradisjonell påskerett i Spania

Den søte brødretten ”Las Torrijas” er en av landets best bevarte påsketradisjoner.  Å spise ”Torrijas” er en sterk påsketradisjon i Spania, men også i Argentina,...