Horchata: Møt sommeren med en tiger på tanken!

Horchata er kanskje den spanskeste drikken av dem alle: Saft fra ”chufas” – tigernøtter – har vært dyrket i Valencia-området helt siden muslimenes tid.

Ordet horchata har trolig sin opprinnelse i det latinske ordet ”hordeata”, som igjen har gitt navnet til den italienske drikken ”orxata”. Men drikken broderfolket i øst koser seg med er ikke helt identisk med den vi drikker i Spania.Horchata er en også en svært populær drikk i Mexico, men der er jordnøttene erstattet med ris, og smaken blir derfor en helt annen enn den spanske varianten.

Lage selv

Horchata de Chufa kan man lage selv, tigernøtter kan kjøpes i velassorterte kolonialbutikker. 1 kilo nøtter vaskes i rent vann, deretter skal de trekke i kaldt vann i minst 12 timer. La nøttene renne godt av, og vask dem nok en gang. Moses med 5 liter vann i hurtigmixer og tilslutt røres det inn en kg sukker. Serveres iskald.

Vi valgte Mercadona-varianten, vi fant både liters-kartonger og små, hendige porsjonskartonger i hyllene hvor melken står – klar til nytelse. Den er proppfull av vitaminer, mineraler og antioxidanter, og brukes også av personer som har allergi mot vanlig melk.

Melkehvit drikk

Fargen er melkehvit – eller kanskje en liten nyanse mørkere. Horchata skal som nevnt nytes kald, og smaker søtt og friskt og en anelse emment. Noen foretrekker et lite dryss med kanel, eventuelt mer sukker. Den kan også serveres som slush etter et kort opphold i fryseboksen, pass på å ta den ut og rør kraftig med jevne mellomrom sånn at den ikke fryser til en hard klump. Kos deg under palmegrenene – og ha en helsebringende sommer!

Relaterte saker