Artisjokk – Et “forbudt” afrodisiakum

Publisert

Gamle myter om artisjokkens opprinnelse gjorde den til et afrodisiakum, Men denne dårlige effekten den hadde på sinnet, gjorde den forbudt å spise i Frankrike.

Artisjokk er en typisk grønnsaksplante fra Costa Blanca og har den siste tiden blitt brukt mer og mer selv på byens penere restauranter.

Artisjokken blir hyppig brukt på det spanske kjøkken. Mens norske mødre har mast om at barna måtte spise grønnsakene for å bli store og sterke, har spanske mødre servert artisjokker.

Artisjokk er en grønnsaksplante som kan bli opptil 1,5 meter høy og har lange blader. Det er derimot bare selve knoppen på toppen som er spiselig, og det etter å ha fjernet alle bladene rundt.

Feirer artisjokken i Almoradi

Artisjokken kom opprinnelig fra Maghrebområdet, Sør-Europa, landene langs Middelhavet og Midtøsten. Her har den blitt plantet i jordbruk for mellom 5.000-10.000 år. Grekerne dyrket artisjokken under navnet kaktos. I middelalderen ble de også dyrket i Italia og Frankrike.

Artisjokktypen Blanca de Tudela blir hovedsakelig dyrket i Navarra, La Rioja, nord i Castellòn og i Alicanteprovinsen. Denne typen er grønn og ganske liten. I februar blir artisjokken fra området Vega Baja del Segura feiret og festen toppes i slutten av måneden.

I månedskiftet februar-mars arrangerer man en egen artisjokk-festival i Almoradi, like utenfor Torrevieja.

Tre dager vil fylles med konferanser, kokkekurs, forelesninger, utstillinger, prøvesmaking og konkurranser. Det vil også arrangeres en konkurranse for kokkelærlinger i regionen, om å lage den beste artisjokkoppskriften.

Gresk mytologi

Grønnsaken bærer en vanskelig historie. I følge gammel mytologi ble Jupiter forelsket i Cynara. Hun avviste ham kaldt og viste ingen interesse for Jupiters tilnæringer. For å straffe henne forvandlet Jupiter henne til en artisjokk. Senere ble den ansett for å være afrodisiakum med en dårlig effekt på sinnet, og den ble derfor forbudt å spise i Frankrike.

I moderne tid har denne myten heldigvis blitt motbevist, og folket har igjen inntatt den eksklusive grønnsaken. Artisjokken er mild på smak. Når man skreller artisjokken drar man av bladene rundt helt til man har kommet inn på artisjokkhjertet.

Tilberedelse og oppbevaring
Den er svært enkel å tilberede og kan anvendes på mange måter. Grønnsaken kan kokes, stekes, grilles eller dampes, men ikke spises rå.
Husk at artisjokken fort blir brun når den tilberedes. For å unngå dette kan den legges i en bolle vann med noen sitronskiver.
Artisjokken må først skrelles, og deretter bruker man grønnsakens innerste kjerne.
Når den tilberedes skal bladene sitte løst.

Kok til artisjokken er mør. Koketiden varierer etter grønnsakens størrelse så det kan være lurt å stikke i den med en kniv for å se om den er myk.
På store artisjokker er det vanlig å fjerne ”hårene” i sentrum.
På små artisjokker er ikke dette vanlig. Det kan sees på små artisjokker man kan kjøpe ferdig tilberedt på glass.
Man kan kjøpe fersk artisjokk gjennom hele året, men den er på sin aller beste om våren og høsten. Velg artisjokkene som har den grønneste fargen og hvor bladene står tett og lukket.
En frisk og moden artisjokk skal føles kompakt og tung i hånden i forhold til størrelsen. Man kan også høre bladene gnisse mot hverandre når man klemmer på frukten.

Grønnsaken bør oppbevares i kjøleskap. Dersom den ikke skal brukes innen kort tid, kan den holdes frisk ved å legge et fuktig håndkle over.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter