23.3 C
Alicante
30.4 C
Málaga
22 C
Las Palmas de Gran Canaria

Granateplene er modne

I september modnes granateplene for fullt og det er på tide å innta høstens antioksidantbombe. Granateplet har nemlig ti ganger mer antioksidanter enn appelsiner og nesten 40 ganger mer enn epler.

Spanjolene rensker de små saftige kulene fra den hvite kjernen som binder dem sammen. Kulene legges deretter i en skål som plasseres på armlenet der far i familien slurper i seg godsakene. Studier viser nemlig at frukten beskytter mot blant annet prostatakreft.

Granatepler er fulle av antioksidanter

Frukten er også kjempegod i salater, desserter eller drukket som juice. I Norge er granateple fremdeles en lite brukt frukt, men i Spania er frukten populær på høsten. Spesielt i fruktens hjemby, Granada (som betyr granateple på spansk)
Byen er oppkalt etter frukten av muslimene. Spanjolene tok deretter frukten med seg til Karibia og Sør-Amerika.

Rødfargen i en Tequila Sunrise kommer fra Granateple.
Rødfargen i en Tequila Sunrise kommer fra Granateple.

Høsten er forkjølelsestid og det kan være greit å vite at granateple har mer antioksidanter enn både blåbær, grønn te og rødvin som også har blitt brukt for å styrke immunforsvaret. I tillegg til å bidra til å holde deg frisk, viser studier at den også kan beskytte mot prostatakreft.

Granateplet vokser på trær som har nydelige ferskenfarget blomster under blomstringen i mai. Selve frukten er rød og dekket av et hardt skall. Innsiden er fylt av små saftige ”kuler” som har et lite frø i midten. Frøet kan fint spises. Granateplet er en veldig saftig frukt, men med en lett søt og syrlig smak.
Kulene kan også spises sammen med iskrem eller mousse. Mange bruker kulene i sauser og woker, og det gir en ekstra god smak samtidig til at det dekorerer fint i maten.

Unngå søl
For å unngå søl anbefales følgende metode. Skjær først av toppen av frukten der rosetten stikker ut. Man vil da se at innsiden er delt inn i fem kammer. Skjær et snitt i skallet der hvert kammer deler seg og brett frukten utover over en skål. Da løsnes frøkulene fra kjernen og kjernen kan fjernes. Deretter bruker man fingrene for å renske ut frøkulene med forsiktige hender. Det hvite fruktkjøttet er bittert og tas ut av skålen dersom noe faller med. Dersom den røde saften sitter litt på fingrene kan denne fjernes med sitronsaft.

Granateple
Granateple

For å velge de riktige granateplene kan det være greit å plukke de største fruktene. De har mest fruktsaft og frukten skal kjennes litt tung ut i hånden i forhold til dens størrelse.

Skallet skal være hardt og har en dyp rød farge. Når frukten får brune flekker på skallet er det et sikkert tegn på at den er spisemoden. Frukten oppholder seg best i kjølig romtemperatur.

Granateplers religiøse rolle
I buddhismen regnes granatepler som en av de tre «velsignede frukter», de to andre er fersken og sitron. I flere gamle fruktbarhetskulter har også frukten spilt en rolle.

Granateplene har vært en viktig nytteplante siden oldtiden. Frukten nevnes i Bibelen både som noe som fantes i Egypt og som en av velsignelsene i det forjettede land. En del av utsmykningen i tempelet var formet som granatepler, og likedan deler av yppersteprestens kledning.

I en tradisjon har også frukten blitt sett på som hellig fordi den visstnok inneholdt det samme antall frø som antall lover i Det gamle testamentet, altså 613.
Grenadinesirup er en tykk og søt granateplejuice som blir brukt for å lage rødlig farge i forskjellige drinker som San Francisco, Tequila sunrise og Sex on the beach.

Spanderer du en kaffe på redaksjonen?

Corona-krisen skadet våre annonsører såpass at de fleste ikke bruker penger på markedsføring nå. Dette blir langvarig da skaden på det norske næringlivet har stor i og med at de fleste nordmenn har blitt værende “hjemme” denne sommeren.

Vi ber om din støtte for å kunne bruke mer av vår tid på å holde deg oppdatert.

I steden for en betalingsmur har vi åpnet for ett frivillig abonnement. De som ikke er klare for det oppfordrer vi til å virtuell kopp kaffe på noen i redaksjonen nå og da.

Spanderer du på kaffen i dag?

leiebil i Spania

Trenger du leiebil til ferien i Spania?

Bruk SpaniaGuiden når du bestiller leiebilen så bidrar du også samtidig til SpaniaPostens som bringe gratis nyheter på norsk fra Spania. Avisen mottar «en kaffekopp» for hver leiebil som bestilles i 2020.

Fordeler med SpaniaGuiden:

  • Ingen forskuddsbetaling!
  • Pris-garanti! Finnes tilsvarende leiebil billigere, matcher vi prisen!
  • Gratis avbestilling!
  • Fri kilometer når du henter på Malaga eller Alicante-flyplass.
  • Gebyr for full refusjon av bensin-depositum inkl. i anvist pris.
  • Standard forsikring inkludert, utvidet forsikring er frivillig opsjon.
  • Flyplass-gebyr er alltid inkludert.
  • Nesten alle bilene er nye 2020 / 2019-modeller.

Se prisen for din her – husk at de større bilene fullbookes først, reserver i dag!

Kommentarer

SpaniaPosten
Etablert i 2002. SpaniaPosten publiseres på papir i Alicante og Malaga-provinsene. Våre skribenter er fastboende i Spania og fagfolk med årtier av erfaring fra nettopp Spania.

Følg oss på Facebook

Corona-virus: Vil ha en uavhengig granskning håndteringen i Spania

Hvordan kan det ha seg at et land som har et av verdens beste helse-vesen endte opp som et av de hardest...

Setter fart i boligbygging i Orihuela

Et utall byggeprosjekter i Orihuela har lenge vært på vent i påvente av en godkjenning fra kommunen. 80% av de forsinkede tillatelsene...

Det blir 25% mer uvær hver vinter fremover

Det regelmessige høstregnet «Gota Fria» vil øke i sin intensitet med rundt 25%. Dette melder vitenskapsmenn ved det europeiske instituttet for miljøstudier....

Nok en drukning på La Mata stranden i Torrevieja

Denne gangen er offeret, som det ofte er, en eldre mann. Han døde av ukjente årsaker rundt klokken 13.00. Den omkomne var...

Relaterte saker

Oliven innhøsting – det grønne gullet

Oliven blir ofte kalt det grønne gullet (el oro verde). Fordi det har hatt stor betydning for bøndenes økonomi, men også fordi det er...

Fiken – Frukt fra tidenes morgen

Alle som jevnlig tar seg en tur ut av sentrumsbebyggelsen her i Spania har lagt mer til den gode tilgangen på ferske...

Druer fra Spania – Nå er de søtest, billigst og best

Mange nordmenn forbinder høsten med tyttebærplukking og poteter som skal dras opp av jorda. I Spania er september og oktober når søte...

Kaktusfiken – higos chumbos

I Spania er Kaktusfiken er egentlig en typisk sommerfrukt vi ser i butikken og på markedet i juli. Men i Murcia kan den også modnes...

Angulas, eksklusive babyål

Babyål, eller «angulas» som det kalles på spansk, er blant Spanias dyreste råvarer. De små ålefiskene smaker fint lite og ser ikke spesielt appetittlige...

Tapas ekte spansk småsnack

Spanias regjering har vedtatt at tapas er offisiell spansk kulturarv. De populære smårettene som i følge offentliggjøringen “normalt inntas stående” finnes i...

Chirimoya, søt snadderfrukt

Denne tropiske frukten har lenge blitt dyrket i deler av Spania. Og i følge Mark Twain er Chirimoya "den deiligste frukten man...

Ristede kastanjenøtter

Når lukten av ristede kastanjenøtter flyter utover sentrumsgatene er det ingen tvil lenger om at det er vinter i Spania. Varme og søte kastanjenøtter...

Las Torrijas – Arme riddere er tradisjonell påskerett i Spania

Den søte brødretten ”Las Torrijas” er en av landets best bevarte påsketradisjoner.  Å spise ”Torrijas” er en sterk påsketradisjon i Spania, men også i Argentina,...

Salmorejo – fløyelsmyk sommerfristelse

Et av det spanske kjøkkenets herligeste fristelser er den tomat- og brødbaserte retten salmorejo.  Den fløyelsmyke og kremete retten blir vanligvis servert som en forrett...
- Advertisement -