Spansk påske-kake, Mona de Pascua

Publisert

I flere århundrer har spanjolene laget sin “mona”. Man finner oppskrifter til bakverket i bøker fra 1500-tallet. Det søte bakverket skiller seg ut med ofte flere kokte egg god plassert inni den runde kaken. I tillegg dekorerer man gjerne kaken med fjær i alle regnbuens farger og gjerne noen små påske-kyllinger.

I Katalonia har man stort sett byttet ut egget med sjokolade-egg, mens man i Valencia-regionen mener en ekte Mona de Pascua må ha kokte egg.

Barna kan kreve påskekake ut livet

Det er nettopp i disse regionene langs Middelhavet at tradisjonen med å bake og gi bort “mona” er størst. I følge tradisjonen må gudfedre gi en slik kake til sine gudebarn søndagen under påskeuka. Mandagen er tradisjonen at man tar med seg kaka, helst ut på landet, hvor den endelig spises. I følge tradisjonen skal antallet egg reflektere barnets alder frem til det er tolv år gammelt eller har blitt konfirmert. Kravet om å få en kake fra sine gudfedre varer dog livet ut for spanjolene.

Noen steder må barna synge for å få sin kake. Det er da egne sanger for dette. En kjent sang om dette lyder: “I dag er det påske, jeg vil ha kaken…”

Slik lager du en ekte Mona de Pascua

Islamsk opphav

Mange mener opphavet er å finne i Spanias islamske periode. Ordet “muna” betyr gave på gammel-arabisk. Og ordnet ble brukt i tilknytning til bakverk, ofte med egg, som ble brukt for å betale en slags skatt på jordbruks-land i sin tid.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter