25.9 C
Alicante
30.4 C
Málaga
22 C
Las Palmas de Gran Canaria

Gazpacho – En porsjon spansk historie

Lykken er varm vind, solen i det som nesten føles som senit, en iskald øl – og en like iskald Gazpacho Andaluz. Hvis du enda ikke har prøvet denne eksotiske kalde suppen som nærmest er en flytende tomat salat, så har du gått glipp av en fantastisk smaksopplevelse! Den er perfekt på varme sommerdager!

Ordet gazpacho stammer fra det hebraiske ordet ”gazas” som betyr å bryte opp i små biter. Ingrediensene til denne retten skal hakkes opp, eller aller helst støtes i en morter, i det som på spansk kalles en dornillo; en tremorter eller en liten treskål.

Forløperen til dagens gazpacho var fattigmannskost som kun besto av brødsmuler og hvitløk som ble knust og tynnet ut med olivenolje og etter hvert også piffet opp med salt og eddik. Dette var maten som ble servert arbeiderne som jobbet på spanske vinmarker i gamle dager, retten omtales også i gamle romerske og greske skrifter.

Mer smakfull
Spanias kulinariske utvikling gjenspeiles i gazpacho. I den tid landet var en del av den islamske verden, ble retten i tillegg tilsatt mandler for å gjøres mer smakfull. Suppen, som kalles Gazpacho Ajo Blanco, spises den dag i dag, og i enkelte oppskrifter er den også tilsatt druer.

Opp gjennom tidene har eksperimentelle spanjoler med sans for kokkekunsten tilsatt både eple, sitron, agurk, melk og egg, for å nevne noe, og gitt den stadig nye navn. Det finnes sågar et par varme utgaver; Gazpacho Caliente

Matnyttig
Etter at det muslimske herredømme i Spania var slutt i 1492, vendte spanjolene sine øyne vestover mot det de trodde var India. Under spansk flagg oppdaget italieneren Christopher Columbus Amerika, og en periode med meget matnyttige, men også brutale herjinger startet. I tillegg til gull brakte de sjøfarende med seg tilbake blant annet tomater, poteter, mais, avokado, chili, nøtter, sjokolade og tobakk. Og Gazpacho Andaluz ble unnfanget.

Suppen kan du enkelt lage selv, det finnes utallige oppskrifter. Følgende fant vi i en spansk kokebok, der gazpacho er å finne under salater.

1/2 kg tomater
1/4 kg grønn paprika
1 agurk
3 hvitløksfedd
50 g hvitt brød (helst et par dager gammelt)
1 ss rødvinseddik
1 dl olivenolje
en liten klype havsalt

Serveres kald
Skold tomatene i kokende vann et par sekunder og fjern skinnet. Mos tomatene og sil massen i en grov sil for å få fjernet frøene. Legg noe brød til siden for krutonger, resten av brødet bløtes i vann i fem minutter. Del krutongbrødet i små terninger, stek dem i olivenolje til de er gylne og legg dem på et kjøkkenpapir. Bland alt bortsett fra krutongene i en foodprocessor. Avkjøles i kjøleskap og serveres kald med isbiter og garnityr som f.eks spekeskinke, agurk, hakket løk og krutonger.

 

Alternativt finnes det ”melkekartonger” med god gazpacho i kjøledisken på nærmeste Mercadona, overstrødd med hvitløkskrutonger som du finner et par reoler bortenfor får du et velsmakende, avkjølende, næringsrikt og ikke minst lettvint måltid.

Spanderer du en kaffe på redaksjonen?

Corona-krisen skadet våre annonsører såpass at de fleste ikke bruker penger på markedsføring om dagen. Og når de fleste nordmenn blir værende “hjemme” denne sommeren vil skaden på norske bedrifter i Spania vare en stund til. 

Vi ber om din støtte for å kunne bruke mer av vår tid på å holde deg oppdatert online.

I steden for en betalingsmur har vi åpnet for ett frivillig abonnement. De som ikke er klare for det oppfordrer vi til å virtuell kopp kaffe på noen i redaksjonen nå og da.

Spanderer du på kaffen i dag?

Kommentarer

SpaniaPosten
Etablert i 2002. SpaniaPosten publiseres på papir i Alicante og Malaga-provinsene. Våre skribenter er fastboende i Spania og fagfolk med årtier av erfaring fra nettopp Spania.

Følg oss på Facebook

Regjeringen: Nordmenn kan endelig reise karantenefritt til Spania

Nordmenn kan fra 15. juli returnere til Norge uten karantenekrav ved retur fra Spania. Den norske regjeringen publiserte i...

Er nye Corona-utbrudd i Spania grunn for bekymring ?

Norske medier har omtalt nye utbrudd av Corona-virus i Spania. Det er to regioner hvor man nå har sett en ny oppblomstring...

Etter Corona-viruset: Store leiligheter og enebolig med hage blir vinnerne

Spanjolene vil bo bedre etter å ha tilbrakt flere måneder innestengt denne våren. Flere potensielle bolig-kjøpere ser seg nå om etter større...

Nå er det mer Corona-smitte i Norge enn i spanske ferieparadis

Den strenge karantenen man har hatt i Spania har gitt resulteter. Nå er smittegraden høyere i Norge enn de fleste regioner hvor...

Relaterte saker

Oliven innhøsting – det grønne gullet

Oliven blir ofte kalt det grønne gullet (el oro verde). Fordi det har hatt stor betydning for bøndenes økonomi, men også fordi det er...

Fiken – Frukt fra tidenes morgen

Alle som jevnlig tar seg en tur ut av sentrumsbebyggelsen her i Spania har lagt mer til den gode tilgangen på ferske...

Druer fra Spania – Nå er de søtest, billigst og best

Mange nordmenn forbinder høsten med tyttebærplukking og poteter som skal dras opp av jorda. I Spania er september og oktober når søte...

Granateplene er modne

I september modnes granateplene for fullt og det er på tide å innta høstens antioksidantbombe. Granateplet har nemlig ti ganger mer antioksidanter...

Kaktusfiken – higos chumbos

I Spania er Kaktusfiken er egentlig en typisk sommerfrukt vi ser i butikken og på markedet i juli. Men i Murcia kan den også modnes...

Angulas, eksklusive babyål

Babyål, eller «angulas» som det kalles på spansk, er blant Spanias dyreste råvarer. De små ålefiskene smaker fint lite og ser ikke spesielt appetittlige...

Tapas ekte spansk småsnack

Spanias regjering har vedtatt at tapas er offisiell spansk kulturarv. De populære smårettene som i følge offentliggjøringen “normalt inntas stående” finnes i...

Chirimoya, søt snadderfrukt

Denne tropiske frukten har lenge blitt dyrket i deler av Spania. Og i følge Mark Twain er Chirimoya "den deiligste frukten man...

Ristede kastanjenøtter

Når lukten av ristede kastanjenøtter flyter utover sentrumsgatene er det ingen tvil lenger om at det er vinter i Spania. Varme og søte kastanjenøtter...

Las Torrijas – Arme riddere er tradisjonell påskerett i Spania

Den søte brødretten ”Las Torrijas” er en av landets best bevarte påsketradisjoner.  Å spise ”Torrijas” er en sterk påsketradisjon i Spania, men også i Argentina,...
- Advertisement -