Ristede kastanjenøtter

Publisert

Når lukten av ristede kastanjenøtter flyter utover sentrumsgatene er det ingen tvil lenger om at det er vinter i Spania. Varme og søte kastanjenøtter pakket i et kremmerhus av avispapir kjøpes for noen euros.

Det var romerne som tok med seg frukttreet til den iberiske halvøy i sin tid. Kastanjenøttene var tidligere en viktig del av kostholdet i Sør-Europa. I middelalderen var kastanjenøttene folks viktigste kilde til karbohydrater. De som bodde i nærheten av fjell og skoger brukte nøttene til å lage mel og spiste dem som en del av det daglige kostholdet. Kastanjenøttene ble brukt for å lage brød, kaker, pannekaker og pasta. Brødene laget av mel fra kastanjenøtter holder seg ferske i nesten to uker. Nå spises nøttene mest som snacks.

Kastanje treet liker seg best der det er litt kaldt og i Spania er det mest Nord-Vest Spania vi fortsatt finner eldgamle kastanjetrær i store skoger. I Extremedura er det lagt opp “ruter” gjennom skogene hvor man går fra det ene flere hundre år gamle treet til det andre.

Tradisjonelle oppskrifter
De mange señoraene på gatehjørnene griller oftest nøttene i en jernkjele som varmes over glødende kull. Man kan spise kastanjenøttene rå, kokt, ristet, stekt eller som søtsaker. I Frankrike er det vanlig å spise søte kastanjenøtter kjent som marròn-glacè.
I det siste har kastanjenøttene blitt brukt i flere gastronomiske oppskrifter, hvor gammel tradisjonell kokkekunst blir brukt på ny. I Italia har det blitt spesielt populært å ta i bruk de gode gamle oppskriftene.

Kremmerhus med kastanjenøtter selges på gatehjørner over hele Spania vintermånedene.
Kremmerhus med kastanjenøtter selges på gatehjørner over hele Spania vintermånedene.

Enkelt å tilberede
Hvis man ikke vil bruke pengene sine på å kjøpe seg et kremmerhus med kastanjenøtter på gatehjørnene kan disse lett tilberedes hjemme.
Skjær en åpning i skallet på langs. Dette er for at kastanjenøttene ikke skal ”eksplodere” når de varmes opp.

De kan deretter varmes i ovnen til de blir mørkebrune i åpningen.
Smør deg deretter med litt tålmodighet. Noen nøtter er lettere å åpne enn andre. Nøttene skal være myke, søte og varme. Dersom de stekes for lenge blir de harde. Da må man være forsiktige så ikke tennene faller ut.

Klem litt på skallet så det ”sprekker” og skrell av skallet. Det tynne litt hårete laget som ligger utenpå nøtten skal også fjernes. Inni ligger en gul-hvit nøtt som er kjempegod og søt.
Dersom man ikke skal tilberede nøttene med en gang bør de oppbevares tørt, men de er heller ikke gode om de blir liggende altfor lenge.

Kilde til karbohydrater
Kastanjenøttene inneholder viktige tilskudd av fett, proteiner, mineraler og c-vitamin.
I Nord-Spania er det tradisjonelt en fest tilknyttet til innhøstingen av kastanjenøtter i slutten av oktober og begynnelsen av november.
Det finnes fire forskjellige kastanjenøtter. Europeiske, kinesiske, japanske og amerikanske.
De europeiske kastanjenøttene er kjent for å være søte og lettskrelte.
Aleksander den store og romerne introduserte kastanjetrærne i Europa.
For de kristne symboliserte nøttene kyskhet.
Frem til de ble introdusert for poteten, var kastanjenøttene viktig for å få i seg nok karbohydrater.

Populær nøtt
På øya Madeira i Portugal lager de en tradisjonell likør laget av kastanjenøtter. Likøren er svært populær både blant turister og portugisere. I Japan ble kastanjenøttene produsert før risen og nøtten er et symbol på suksess og harde tider.

I kastanjenøtter finner vi karbohydrater, sukker, fett, proteiner, c-vitamin, jern og kalsium. Friske kastanjenøtter har ca. 180 kalorier, noe som er mye lavere enn andre nøtter som valnøtter og mandler.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter