Gaupa dobler bestanden i Spania

Publisert

Den iberiske gaupa (Lynx pardinus) fortsetter å øke i antall i Spania selv om den fortsatt er utrydningstruet. Den siste tellingen med data fra 2023 viser at arten har doblet bestanden i løpet av de siste tre årene og har nådd 2021 individer, med 1299 voksne eller subadulte og 722 unger.

Til tross for de gode dataene trengs det 750 hekkende hunner for å klassifisere arten i en gunstig bevaringsstatus, og i denne siste tellingen ble det bare registrert 406. Ifølge Spanias departement for økologisk omstilling nærmer man seg “gradvis” det nødvendige antallet, men man er fortsatt ikke i mål.

Avlssentre i fangenskap

Avlssentre i fangenskap har spilt en viktig rolle i denne gjenoppbyggingen. Fra 2011 til 2023 har 372 gauper født i de fire eksisterende sentrene blitt satt ut. Bestanden har ekspandert, og i fjor ble reproduksjon av arten verifisert i 14 populasjonssentre, i tillegg til den stabile tilstedeværelsen i nye områder i den spanske regionen Murcia, og provinsene Albacete, Badajoz, Toledo og Ciudad Real. De fleste eksemplarene, 1 731 eller 85 % av totalen, lever i Spania, mens resten, 291, befinner seg i Portugal. De stabile populasjonene befinner seg i fire spanske regioner: Andalusia med 755 individer (43,6 % av den spanske bestanden), tett fulgt av Castilla-La Mancha med 715 gauper (41,3 %), Extremadura med 253 individer, og Murcia med sju.

Størst er antallet i Andalucia og Toledo.

Departementet mener at dataene gir rom for en viss optimisme, fordi utviklingen for kattedyret er positiv og har fortsatt i en oppadgående trend siden 2015, året da Den internasjonale naturvernunionen (IUCN) senket trusselnivået. Arten gikk fra å være “kritisk truet” til bare “truet”. Det var et grunnleggende skritt for overlevelsen til et dyr som var nær utryddelse i 2002, da det bare var 94 eksemplarer igjen i Andalucia. Avlsprogrammer i fangenskap med betydelige europeiske investeringer har gjort det mulig å opprette forskjellige kjerner, og har klart å snu situasjonen. Denne økningen betyr nå at gaupene nærmer seg bebodde steder, noe som skjedde i slutten av mars, da en gårdbruker fant fire gauper født i høystakken sin i Menasalbas i Toledo kommune.

Det er nødvendig å opprette ytterligere fem nye områder

“Vi har en gjennomsnittlig vekst på 20 %, en trend som har blitt opprettholdt på grunn av etableringen av tre nye kjerner”, sier Ramón Pérez de Ayala, medlem av World Wildlife Fund (WWF) og spesialist på arten. For å oppnå det samme antallet ynglende hunngauper er det ifølge deres beregninger nødvendig å opprette ytterligere fem nye områder med gauper. “Det var bestander som vokste mye, opp til 30 prosent, men så stabiliserte de seg”, forklarer han. Dette skjedde i fjellene i Toledo, en av de største suksesshistoriene om gjeninnføring. “Der var det første stedet der de ble aktive praktisk talt mettet, men gaupene har flyttet til et naboområde, noe som har holdt veksten oppe”, bemerker han. Den samme situasjonen har oppstått i andre områder som Guarrizas (Jaén) og i Portugal, i Guadiana-dalen.

En reproduktiv hunnkanin trenger et område på rundt 500 hektar, selv om alt avhenger av hvor mye mat som er tilgjengelig: Jo mer mat det er, desto mindre plass trengs det. Kaninen er hovedkomponenten i kostholdet deres, og det finnes steder der kaninbestanden ikke kan komme seg, hovedsakelig påvirket av en dødelig hemoragisk sykdom. Avhengig av område er nedgangen på mellom 30 og 87 prosent i løpet av et tiår, sier Pérez de Ayala. I denne boom-situasjonen er kattens største fiende trafikkulykker, som har blitt dens viktigste dødsårsak. “I 2023 var det 144 dødsfall på grunn av denne årsaken, 7,1 % av populasjonen, og vi må ikke glemme krypskyting, som går ubemerket hen.”

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...






Nyttig å vite:

Relevante nyheter