NIE nummer i Spania, slik søker du

Publisert

Hva er NIE nummer?

NIE er ditt spanske identitetsnummer (Numero de Identificación de Extranjero). For mange er anskaffelsen av NIE første skritt i prosessen ved kjøp av en bolig. Du trenger NIE for enhver type kontrakt og avtale i Spania. NIE er nødvendig for å registrere en bil, eller en moped i ditt navn.

Det er enkelt å søke om NIE nummer i Spania. Det er ikke nødvendig å bruke advokat eller andre konsulenter til dette.

Hvor søker jeg?

Det er tre typer kontorer hvor du kan få ditt NIE. Det er det spanske innenriksdepartementet som steder ut NIE til utlendinger via tre kanaler:

1) NIE kan bestilles via ambassadene i utlandet, inkludert den spanske ambassaden i Oslo.
2) NIE kan bestilles via Policia Nacional der de har Extranjería, kontoret som håndterer utlendingssaker. Merk at Spania har tre typer politi.
3) Egne kontorer direkte underlagt innenriksdepartementet, Extranjería.

I Altea er det et eget “extranjeria” som håndterer ting som søknader for NIE og registrering i utlendings-registeret (residencia). Finnes det ikke et slikt kontor i din kommune eller i nabokommunen er det nasjonalpolitiets utlendingskontor som håndterer søknad om NIE.

NIE nummer i Torrevieja, I Torrevieja søker du om NIE hos Policia Nacional i Calle Larramendi mellom Avenida Habaneras og Calle La Loma.

NIE nummer i Altea, I Altea har man ett eget Extranjeria hvor du kan søke om NIE i Calle Sant Isidre Llaurador.

NIE nummer i Alfaz del Pi, Du kan søke om NIE på Extranjeria i Altea eller hos Policia Nacional i Benidorm.

NIE nummer i Marbella, I Marbella er det Policia Nacional i Avendia Arias de Velasco 25, som håndterer søknader om NIE nummer.

NIE nummer i Fuengirola og Mijas, For Fuengirola og Mijas er det Policia Nacional i Fuengirola (Adresse: Avenida Condes de San Isidro, 98) som håndterer søknader om NIE nummer.

Søknad om NIE nummer på Gran Canaria, Arguinieguin og Maspalomas
For nordmenn som bor i Arguineguin og syd på Gran Canaria er det Policia Nacional i Maspalomas som håndterer søknaden. Adressen er Calle Avenida de Moya Nº 4.

Hvordan søker jeg?

  1. Søknadsskjema for NIE (EX15) fylles ut og skrives ut på forhånd.
  2. Betale avgiften ved å fylle ut betalingsblankett for søknad om NIE, Modelo 790. Velg alternativet for å få NIE nummer “Asignación de Número de Identidad de Extranjero (NIE) a instancia del interesado”. Beløpet du må betale vises nederst i skjema. For 2022 er beløpet 9,84 Euro. Trykk på knappen for å generere og skrive ut betalingsskjema med dine data. Skriv ut skjema og betal i banken.
  3. Bestill time hos nærmeste utlendingskontor via den offisielle websiden. Ved å velge provinsen vil du få opp en liste med kontorer i regionen som håndterer slike saker. Ved å velge det aktuelle kontoret får du oppe hvilke type søknader de håndterer og når første ledige time er. Du kan bruke den samme siden for å kansellere timen om du ikke kan møte opp.
  4. Ta med bekreftelse på time, søknadsskjema, kvittering på avgiften.

Slik får du NIE nummer ved den spanske ambassaden i Oslo

Skal du kjøpe en bolig i Spania men bor i Norge kan du søke om NIE-nummer ved personlig oppmøte ved Konsulatet i Oslo (Halvdan Svartes gate 13, Oslo). Du må da ta med det ferdig utfylt søknadsskjema for NIE (EX15). Skal du oppholde deg i Spania mer enn tre måneder for jobb, studier e.l. må du søke i Spania.

Søknadsskjema for NIE, EX15. Skjemaet fylles ut direkte på nettsiden og skrives ut.
Avgiftsskjema (modelo 790). Skjemaet fylles ut direkte på nettsiden, last så ned skjemaet (For å laste ned skjemaet, klikk på “Descargar impreso rellenado” nederst på siden). Det er kun første side som skal skrives ut.
Motiv/årsak til søknad. Legg ved kopier av dokumenter som bekrefter økonomiske forhold i Spania (kjøp- og salgskontrakter, skjøter, arvedokumnter etc.
Priser:

  • Søknad om nytt NIE-nummer koster 93 NOK
  • Søknad om fornyelse av NIE-nummer koster 69 NOK
    Pass: originalt og en kopi

I de tilfellene hvor søkeren ikke selv møter opp på Ambassaden og søknaden presenteres gjennom en representant med tiltrekkelig fullmakter signert av Notarius Publicus eller sorenskriveren, må passkopien være legalisert av norske politimyndigheter eller Notarius publicus.

EKSEMPEL PÅ FULLMAKT: ”Jeg gir herved fullmakt til……………………………….. slik at han/ hun kan møte opp og fremlegge all nødvendig dokumentasjon i mitt navn på Ambassaden angående søknad om NIE nummer i Spania. ”Underskrift”

Svar på NIE-søknaden vil bli sendt på e-post i løpet av ca. 4 uker.

Hvor lang tid tar det å skaffe NIE nummer?

Søker du om spansk NIE-nummer via konsultatet i Oslo er det rundt fire ukers behandlingsstid. Søker du om NIE i Spania er prosessen raskere. Behandlingstiden varierer noe men regn med rundt ti dager opptil en måned i verste fall.

Verdifulle råd når du søker om NIE nummer i Spania

Søknaden om NIE er oftest ditt første møte med det spanske byråkratiet. Ting går ikke alltid på skinner i Spania, men man finner alltid en løsning. Ikke bli irritert om ting ikke går som forventet umiddelbart. Ikke alle offentlige ansatte er like profesjonelle så pass på at du har alle dine papir i orden og prøv å søk i god tid om du trenger NIE for kjøp av bolig bil e.l.

Padron Muncipal, registrering i kommunens manntall

Når du har fått deg ditt spanske NIE nummer vil mange ofte ønske å registrere seg i kommunens manntall. Det er en registrering som enkelt og greit informerer kommunen (og ingen andre) at du bor i kommunen. Om du bor her fast hele året eller bare deler av året er ikke så relevant i denne sammenhengen, din skattestatus i Norge eller Spania har ikke noe med denne registreringen å gjøre.

Les egen sak om Padron Muncipal, registrering i kommunens manntall

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter