Kjøpers marked de siste årene gjør at mange i disse dager vurderer å handle bolig her langs kysten a Spania og mange griper sjansen. Da er det viktig å vite at i tillegg til prisen du ser i prospektet kommer skatter avgifter og kostnadene du ender opp med å betale. Og når boligen er betalt, er det ikke gratis å bo i den og eie den. Her har du en oversikt over de årlige utgiftene som må påregnes.
Kostnader ved å eie bolig i Spania
Vann
Visste du at prisen på vann i Spania varierer med hele 352%? Ja, det koster tre hundre og femti ganger mer å skru opp kranen i Murcia med 2,01 euro pr m3, enn i Palencia (Castilla Leon) som betaler bare 0,45 euro pr m3. Det er slik at byene i syd og her ved Levante-kysten, Costa Blanca har de høyeste vannregningene. Det er riktignok bykjerner med stor demografisk tetthet samtidig som at det er områder med begrensede vannressurser. Men hvordan er det mulig at det allikevel er en så stor variasjon i prisene på en livsviktig ressurs? Det er mulig at konsesjoner, avgifter og selskapspolitikk er årsaken. Dersom vi ser at det samme vannkonsumet, 175 kubikkmeter, som er vanlig for en familie på fire i en vanlig gjennomsnitts husholdning i Spania, varierer fra 145 euro i året dersom de bor ligger i Palencia, (Castilla Leon) til over 500 euro for de som bor i Barcelona og Murcia. Samtidig er renovasjonsavgiften varierende, det koster 5 ganger mer i Santander enn i Las Palmas. Disse tallene er hentet fra en undersøkelse forbrukerorganisasjonen OCU leverte i september 2016 og det er ikke skjedd store endringer på de siste to årene.
Strømregninga i Spania
Strømutgiftene varierer også etter leverandør og forbruk. Det er store forskjeller fra selskap til selskap og det lønner seg å tegne kontrakt som passer deg og ditt forbruk. Industridepartementet setter basisprisen. Strømprisene varierer og pr første uken i 2019 lå den på¨mellom 0,09 og 0.13 euro kilowatt per time. I tillegg betaler du linjeleie, måler, vedlikehold skatt og avgifter.

Gass
En 12,5 kilos gassflaske med butangass fra Repsol koster 14,61 Euro etter siste stigning i 2018 om ble annonsert i BOE den offentlige statlige bulletinen , det betyr at det koster oss mellom 17 og 19 euro å kjøpe den i butikken eller på bensinstasjonen. Naturgass i rør med egen måler, Gas Natural og Gas Ciudad ligger prisen på mellom 0,08 og 0,14 €/kWt (01/01/2019) i tillegg kommer den faste månedlige avgiften og det er mange typer kontrakter og tariffer å velge i.
Noen bruker gass som energikilde for gulvbåren varme. Å holde god temperatur i en bolig på 130m2 + varmtvann gir en gassregning på i overkant av 100 Euro pr mnd vinterhalvåret.
Skatt på bolig i Spania
IBI (Impuesto de bienes inmuebles) – Kommunal spansk eiendomsskatt
IBI betales til kommunen direkte eller indirekte. Raten er det kommunen som setter dog innen et rom definert av staten mellom 0,405% og 1,166%. Regn med 150-300 Euro for en 3 soveroms leilighet eller rekkehus pr år. I Alicante provinsen betaler man IBI via et privat selskap som heter Suma.
IRNR (Impuesto de la renta de no residentes) Statlig eiendomsskatt for ikke-residente
Selv om du ikke skatter til Spania må du leverer spansk selvangivelse og betale statlig eiendomsskatt. De fleste bruker en skatte-representant i Spania som på vegne av eieren kalkulerer beløpet, gjør innbetalingen og leverer inn selvangivelsen Grunnlaget for skatten er boligens likningsverdi (valor catastral). For boliger som har hatt sin verdi oppdatert etter 1. januar 1994 skal man gange med 1.1%. For boliger med eldre likningsverdi skal man gange med 2.0% for å få grunnbeløpet. På grunnbeløpet er skatten 19% for de som bor i Norge, Island og EU. Alle andre betaler 24%.
Dette må gjøres før 30. juni hvert år. Du deklarerer for året som kommer. Skatten trekkes siste dag i desember dersom du har satt dette til fast trekk i banken.
Skatterepresentant/ juridisk representant

De som ikke er skatteresidente i Spania er pliktet til å oppgi en skatterepresentant eller en juridisk representant. Den spanske staten krever altså at det finnes en «resident» kontantperson for eiendommen. Her lønner det seg å avtale pris på forhånd fordi prisene på honorarene varierer, slik som i Norge. Dette koster vanligvis mellom 100 og 200 euro per år men det kommer an på hvilken service og avtale du har og antall eiendommer det dreier seg om.
Forsikring av boligen
Hva man må betale i forsikring kommer an på hva man ønsker å dekke og boligens størrelse, slik som i hjemlandet. Dersom bygget i seg selv er forsikret via sameieadministrasjonen vil det bli lavere polisepris på forsikringen din. Det koster omlag 200 euro pr år for en leilighet med to soverom, og ca. 450 euro på en vanlig villa med basseng.
Internett og norsk tv
Fasttelefon er det nesten ingen som har lenger men internett vil de fleste ha. Her varierer det mye i pris og kvalitet. Fibernett er sakte men sikkert under utbygging og det koster fra null til 300 euro for installasjon og om lag 20- 25 euro pr måned i abonnement, alt etter bindetid og hastighet. Mange selskaper har ordninger der du bare betaler når du er i Spania og bruker nettet. Du betaler en vedlikeholds pris og sier ifra når du kommer og når du drar, dette fungerer veldig bra.
Om du vil ha norsk tv via satellitt og kabel er det selskaper som leverer dette, IP-TV er stadig mer aktuelt i steder med fiberoptikk i nettet- Prisene vi har hentet inn hos forskjellige selskaper ligger på rund 25 euro per måned.
Nøkkelhold og ettersyn
Om du ønsker ettersynavtale koster det vanligvis mellom 250 og 500Euro pr år og da har du ettersyn hver 14 dag der strøm vann avløp sjekkes og nøkkelholder åpner dersom det skal noen inn i boligen utenom tiden da eier selv er i huset. Nøkkelholderselskapene har gjerne tilleggstjenester som faktureres. Det kan være behov for inn og utvask, renseri, reparasjoner, gartner, bassengrens og andre nødvendige tjenester, så vil dette komme i tillegg.
Alarm
Alarm koster mellom 20 og 50 euro per måned avhengig av vedlikeholdspakke og avtale.
Dersom det er overvåkningskamera, knyttet opp mot sentral og med utrykning og vakthold er det ofte høyere pris. Installasjonsprisen varierer men det er mellom 300 og 700 euro alt etter utstyr, tilbud og tilleggsavtaler. Enkelte velger å kjøpe og montere eget utstyr med kameraer og sensorer som ikke er koblet opp mot alarmsentral, da er det kun snakk om en engangsinvestering.

SKRIBENTEN: Eiendomsmegler Mona Nielsen fra Larvik kom til Spania i 1986. Hun er i dag en av de mest erfarne norske eiendomsmeglere i Spania og en veteran i bransjen på Costa Blanca. Hun er utdannet spansk megler og til daglig leder for eiendomsmegler Lundquist & Nielsen, en bedrift med historie tilbake til 1998. Nielsen har vært aktiv i Spansk politikk. I 2008 ble hun valgt inn i PSOE’s styre i Rojales. Mona Nielsen sitter også i styret for stiftelsen til den Norske Skolen i Rojales.