23.3 C
Alicante
30.4 C
Málaga
22 C
Las Palmas de Gran Canaria

Kostnader ved eie av bolig i Spania

Kjøpers marked de siste årene gjør at mange i disse dager vurderer å handle bolig her langs kysten a Spania og mange griper sjansen. Da er det viktig å vite at i tillegg til prisen du ser i prospektet kommer skatter avgifter og kostnadene du ender opp med å betale. Og når boligen er betalt, er det ikke gratis å bo i den og eie den. Her har du en oversikt over de årlige utgiftene som må påregnes.

Kostnader ved å eie bolig i Spania

Vann
Visste du at prisen på vann i Spania varierer med hele 352%? Ja, det koster tre hundre og femti ganger mer å skru opp kranen i Murcia med 2,01 euro pr m3, enn i Palencia (Castilla Leon) som betaler bare 0,45 euro pr m3. Det er slik at byene i syd og her ved Levante-kysten, Costa Blanca har de høyeste vannregningene. Det er riktignok bykjerner med stor demografisk tetthet samtidig som at det er områder med begrensede vannressurser. Men hvordan er det mulig at det allikevel er en så stor variasjon i prisene på en livsviktig ressurs? Det er mulig at konsesjoner, avgifter og selskapspolitikk er årsaken. Dersom vi ser at det samme vannkonsumet, 175 kubikkmeter, som er vanlig for en familie på fire i en vanlig gjennomsnitts husholdning i Spania, varierer fra 145 euro i året dersom de bor ligger i Palencia, (Castilla Leon) til over 500 euro for de som bor i Barcelona og Murcia. Samtidig er renovasjonsavgiften varierende, det koster 5 ganger mer i Santander enn i Las Palmas. Disse tallene er hentet fra en undersøkelse forbrukerorganisasjonen OCU leverte i september 2016 og det er ikke skjedd store endringer på de siste to årene.

Strømregninga i Spania
Strømutgiftene varierer også etter leverandør og forbruk. Det er store forskjeller fra selskap til selskap og det lønner seg å tegne kontrakt som passer deg og ditt forbruk. Industridepartementet setter basisprisen. Strømprisene varierer og pr første uken i 2019 lå den på¨mellom 0,09 og 0.13 euro kilowatt per time. I tillegg betaler du linjeleie, måler, vedlikehold skatt og avgifter.

Gass

En 12,5 kilos gassflaske med butangass fra Repsol koster 14,61  Euro etter siste stigning i 2018 om ble annonsert i BOE den offentlige statlige bulletinen , det betyr at det koster oss mellom 17 og 19 euro å kjøpe den i butikken eller på bensinstasjonen. Naturgass i rør med egen måler, Gas Natural og Gas Ciudad ligger prisen på mellom 0,08 og 0,14 €/kWt (01/01/2019) i tillegg kommer den faste månedlige avgiften og det er mange typer kontrakter og tariffer å velge i.

Noen bruker gass som energikilde for gulvbåren varme. Å holde god temperatur i en bolig på 130m2 + varmtvann gir en gassregning på i overkant av 100 Euro pr mnd vinterhalvåret.

Skatt på bolig i Spania

IBI (Impuesto de bienes inmuebles) – Kommunal spansk eiendomsskatt

IBI betales til kommunen direkte eller indirekte. Raten er det kommunen som setter dog innen et rom definert av staten mellom 0,405% og 1,166%. Regn med 150-300 Euro for en 3 soveroms leilighet eller rekkehus pr år. I Alicante provinsen betaler man IBI via et privat selskap som heter Suma.

IRNR (Impuesto de la renta de no residentes) Statlig eiendomsskatt for ikke-residente

Selv om du ikke skatter til Spania må du leverer spansk selvangivelse og betale statlig eiendomsskatt. De fleste bruker en skatte-representant i Spania som på vegne av eieren kalkulerer beløpet, gjør innbetalingen og leverer inn selvangivelsen Grunnlaget for skatten er boligens likningsverdi (valor catastral). For boliger som har hatt sin verdi oppdatert etter 1. januar 1994 skal man gange med 1.1%. For boliger med eldre likningsverdi skal man gange med 2.0% for å få grunnbeløpet. På grunnbeløpet er skatten 19% for de som bor i Norge, Island og EU. Alle andre betaler 24%.

Dette må gjøres før 30. juni hvert år. Du deklarerer for året som kommer. Skatten trekkes siste dag i desember dersom du har satt dette til fast trekk i banken.

Skatterepresentant/ juridisk representant

Lån til hus i Spania
De fleste nordmenn som eier bolig i Spania har en egen skatte-representant som ordner selvangivelsen hvert år.

De som ikke er skatteresidente i Spania er pliktet til å oppgi en skatterepresentant eller en juridisk representant. Den spanske staten krever altså at det finnes en «resident» kontantperson for eiendommen. Her lønner det seg å avtale pris på forhånd fordi prisene på honorarene varierer, slik som i Norge. Dette koster vanligvis mellom 100 og 200 euro per år men det kommer an på hvilken service og avtale du har og antall eiendommer det dreier seg om.

Forsikring av boligen
Hva man må betale i forsikring kommer an på hva man ønsker å dekke og boligens størrelse, slik som i hjemlandet. Dersom bygget i seg selv er forsikret via sameieadministrasjonen vil det bli lavere polisepris på forsikringen din. Det koster omlag 200 euro pr år for en leilighet med to soverom, og ca. 450 euro på en vanlig villa med basseng.

Internett og norsk tv
Fasttelefon er det nesten ingen som har lenger men internett vil de fleste ha. Her varierer det mye i pris og kvalitet. Fibernett er sakte men sikkert under utbygging og det koster fra null til 300 euro for installasjon og om lag 20- 25 euro pr måned i abonnement, alt etter bindetid og hastighet. Mange selskaper har ordninger der du bare betaler når du er i Spania og bruker nettet. Du betaler en vedlikeholds pris og sier ifra når du kommer og når du drar, dette fungerer veldig bra.

Om du vil ha norsk tv via satellitt og kabel er det selskaper som leverer dette, IP-TV er stadig mer aktuelt i steder med fiberoptikk i nettet- Prisene vi har hentet inn hos forskjellige selskaper ligger på rund 25 euro per måned.

Nøkkelhold og ettersyn
Om du ønsker ettersynavtale koster det vanligvis mellom 250 og 500Euro pr år og da har du ettersyn hver 14 dag der strøm vann avløp sjekkes og nøkkelholder åpner dersom det skal noen inn i boligen utenom tiden da eier selv er i huset. Nøkkelholderselskapene har gjerne tilleggstjenester som faktureres. Det kan være behov for inn og utvask, renseri, reparasjoner, gartner, bassengrens og andre nødvendige tjenester, så vil dette komme i tillegg.

Alarm
Alarm koster mellom 20 og 50 euro per måned avhengig av vedlikeholdspakke og avtale.

Dersom det er overvåkningskamera, knyttet opp mot sentral og med utrykning og vakthold er det ofte høyere pris. Installasjonsprisen varierer men det er mellom 300 og 700 euro alt etter utstyr, tilbud og tilleggsavtaler. Enkelte velger å kjøpe og montere eget utstyr med kameraer og sensorer som ikke er koblet opp mot alarmsentral, da er det kun snakk om en engangsinvestering.

SKRIBENTEN: Eiendomsmegler Mona Nielsen fra Larvik kom til Spania i 1986. Hun er i dag en av de mest erfarne norske eiendomsmeglere i Spania og en veteran i bransjen på Costa Blanca. Hun er utdannet spansk megler og til daglig leder for eiendomsmegler Lundquist & Nielsen, en bedrift med historie tilbake til 1998. Nielsen har vært aktiv i Spansk politikk. I 2008 ble hun valgt inn i PSOE’s styre i Rojales. Mona Nielsen sitter også i styret for stiftelsen til den Norske Skolen i Rojales.


Forsikring av leiebil i Spania

Forsikring av leiebil i Spania?
Trenger jeg noen ekstra forsikring når jeg leier bil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva “standard” forsikring inkluderer og hvorfor man ellers kreves for depositum når man henter ut en leiebil i Spania.

10 viktige tips om leiebil på flyplassen i Alicante og Malaga

Leiebil i Spania ? Les våre 10 viktigste tips når du leier fra Alicante og Malaga flyplass

SpaniaGuiden har vært til stede i på Alicante og Malaga flyplass i nærmer 20 år. Les våre 10 beste tips om hvordan du sparer penger, tid og unngår overraskelser når du leier bil i Spania.


Spanderer du en kaffe på redaksjonen?

Corona-krisen skadet våre annonsører såpass at de fleste ikke bruker penger på markedsføring nå. Dette blir langvarig da skaden på det norske næringlivet har stor i og med at de fleste nordmenn har blitt værende “hjemme” denne sommeren.

Vi ber om din støtte for å kunne bruke mer av vår tid på å holde deg oppdatert.

I steden for en betalingsmur har vi åpnet for ett frivillig abonnement. De som ikke er klare for det oppfordrer vi til å virtuell kopp kaffe på noen i redaksjonen nå og da.

Spanderer du på kaffen i dag?

leiebil i Spania

Trenger du leiebil til ferien i Spania?

Bruk SpaniaGuiden når du bestiller leiebilen så bidrar du også samtidig til SpaniaPostens som bringe gratis nyheter på norsk fra Spania. Avisen mottar «en kaffekopp» for hver leiebil som bestilles i 2020.

Fordeler med SpaniaGuiden:

  • Ingen forskuddsbetaling!
  • Pris-garanti! Finnes tilsvarende leiebil billigere, matcher vi prisen!
  • Gratis avbestilling!
  • Fri kilometer når du henter på Malaga eller Alicante-flyplass.
  • Gebyr for full refusjon av bensin-depositum inkl. i anvist pris.
  • Standard forsikring inkludert, utvidet forsikring er frivillig opsjon.
  • Flyplass-gebyr er alltid inkludert.
  • Nesten alle bilene er nye 2020 / 2019-modeller.

Se prisen for din her – husk at de større bilene fullbookes først, reserver i dag!

Kommentarer

SpaniaPosten
Etablert i 2002. SpaniaPosten publiseres på papir i Alicante og Malaga-provinsene. Våre skribenter er fastboende i Spania og fagfolk med årtier av erfaring fra nettopp Spania.

Følg oss på Facebook

Corona-virus: Vil ha en uavhengig granskning håndteringen i Spania

Hvordan kan det ha seg at et land som har et av verdens beste helse-vesen endte opp som et av de hardest...

Kjøpe på Costa Blanca? Nå blir det større utvalg av nybygg på Orihuela Costa

Et utall byggeprosjekter i Orihuela har lenge vært på vent i påvente av en godkjenning fra kommunen. 80% av de forsinkede tillatelsene...

Det blir 25% mer uvær hver vinter fremover

Det regelmessige høstregnet «Gota Fria» vil øke i sin intensitet med rundt 25%. Dette melder vitenskapsmenn ved det europeiske instituttet for miljøstudier....

Nok en drukning på La Mata stranden i Torrevieja

Denne gangen er offeret, som det ofte er, en eldre mann. Han døde av ukjente årsaker rundt klokken 13.00. Den omkomne var...

Relaterte saker

Boligprisene i Spania sommeren 2020 – flat prisutvikling

Snittprisen i Spania er nå 1705 Euro pr kvadratmeter dette er 0,35% over hva prisen lå på ved utgangen av juli et...

Rekordnedgang i antall omsatte boliger

Antallet boliger som byttet eier i mai måned falt med 65%. I 2019 ble det omsatt nesten 94.000 boliger i løpet av...

Boligmarkedet i Spania: Liten men målbar prisnedgang

I kjølvannet av Corona-viruset ser man en svak prisnedgang på bolig i Spania. Det er de mest urbane områdene i Madrid (-4.46%)...

Historisk stille i Alicante-provinsens bolig-markedet

De offisielle tallene fremlagt av INE for mai måned viser at omsetningen av boliger i mai måned gikk ned med 66% sammenliknet...

Etter Corona-viruset: Store leiligheter og enebolig med hage blir vinnerne

Spanjolene vil bo bedre etter å ha tilbrakt flere måneder innestengt denne våren. Flere potensielle bolig-kjøpere ser seg nå om etter større...

Boligmarkedet: Bruktboliger vil slite mest

I Alicante-provinsen spår man at kryper snittprisen pr m2 ned under 1200 Euro pr m2 i snitt i følge taksering-selskapet Euroval. I...

1086 nye boliger syd på Costa Blanca

I Pilar de la Horadada, like syd for Torrevieja og Orihuela Costa vil rådhuset gi grønt lys for utbyggingen av et område...

4000 boliger med opptil 60% rabatt

Bankene står fortsatt som eiere av tusener av boliger i Spania. Bankene overtok store masser eiendom fra privatpersoner og ikke minst utbyggere...

Norske meglere og advokat om boligmarkedet akkurat nå

Tall fra spanske notarer viser at man må tilbake til januar 2013 for å finne tilsvarende få solgte boliger i løpet av...

Store forsinkelser for nybygg og oppussinger

Corona-krisen har forsinket og stoppet opp 5000 nye boliger bare i Alicante-provinsen. I hele Valencia-regionen regner man med det er rundt 15.000...
- Advertisement -