Kostnader ved eie av bolig i Spania

Publisert

I tillegg til prisen på boligen og kostnadene knyttet til selve kjøpet er det faste utgifter på en bolig i Spania. Strøm i Spania kan være dyrere enn i Norge, i tillegg kommer offentlige avgifter. Både kommunen og staten skal ha sin eiendomsskatt (IBI og IRNR). Ferieboligen skal gjerne forsikres. Mange velger å installere alarm og bredbånd. Ligger boligen i et større anlegg skal det betales sameie-avgift.

Dette koster det å eie en bolig i Spania, oppdatert pr februar 2024:

IBI (Impuesto de bienes inmuebles) – Kommunal spansk eiendomsskatt

Skatt som skal betales til kommunen og kalles på spansk IBI (Impuesto de Bienes Inmuebles).  I Alicante-provinsen innkasseres og faktureres dette via et selskap som heter Suma i de fleste kommunene. Prisen varierer fra kommune til kommune, og beregnes ut fra ligningsverdien. Regn med ca 200-400 Euro for en 2 soveroms leilighet pr år alt etter størrelse og likningsverdi.

Kommunal søppel-avgift

Det er kommunen som krever inn avgift knyttet søppeltømming (tasa de recogida de residuos sólidos urbanos). Hver kommune setter sin egen pris innenfor en maksimum og minimums-pris satt av staten. Regn med 100 til 300 Euro for en “vanlig” bolig avhengig av størrelse og kommune.

IRNR (Impuesto de la renta de no residentes) Statlig eiendomsskatt for ikke-residente

Formueskatt, boligskatt for ikke-resident som betales til staten. Denne regnes ut og leveres av skatterepresentanten og er basert på likningsverdien multiplisert med 19 og så er det 1,1 eller 2% av den verdien alt etter siste oppdatering av likningsverdien. Dette tas hånd om av din skatterepresentant. Du deklarerer da neste år for det du eier i år og skatten trekkes siste dag i desember dersom du har satt dette til fast trekk i banken.

Dette må gjøres før 30. juni hvert år. Du deklarerer for året som kommer. Skatten trekkes siste dag i desember dersom du har satt dette til fast trekk i banken.

Skatterepresentant / juridisk representant

De som ikke er skatteresident i Spania e pliktet til å ha en skatterepresentant eller en juridisk representant. Her lønner det seg å avtale pris på forhånd fordi prisene på honorarene varierer, slik som i Norge. Dette koster vanligvis mellom 100 og 250 euro per år inkludert M.v.a og beror selvsagt på den avtale du har, antall eiere og antall eiendommer det dreier seg om.

Velavgift / Communidad

Sameie, fellesvel-administrasjon fellesvel-foreningens utgifter og kostnader pr husstand varierer etter størrelse, antall boligenheter og installasjoner som eksempel parabolantenne, kabel-tv, heis, svømmebasseng, spa, treningsstudio, fellesarealer og vakthold.

LEKKERT MEN DYRT: Flere og store bassenger er lekkert. Flotte fellesanlegg gjør normalt alle boligene mer attraktive. Men dette øker felleskostnadene alle eierne ender opp å betale på.

Det vanligste er at det koster omtrent 5-600 euro per år for en treroms rekkebolig eller leilighet i blokk med grøntarealer, belysning, basseng og vedlikehold.

Langt billigere blir det om det ikke er heis, grøntareal eller basseng som skal vedlikeholdes.

Vannregning i Spania

Visste du at prisen på vann i Spania varierer alt etter kommune?  Det er slik at byene i syd og her ved Levante-kysten, Costa Blanca har de høyeste vannregningene. Dette er riktignok bykjerner med stor demografisk tetthet samtidig som at det er områder med begrensede vannressurser. Men hvordan er det mulig at det allikevel er en så stor variasjon i prisene på en livsviktig ressurs? Konsesjoner, avgifter og selskapspolitikk er en stor del av årsaken.
Om vi regner årskostnaden for 175 m3 vannforbruk, som er gjennomsnittlig forbruk av en bolig på 3 eller 4 personer. Da er forskjellene mer enn slående: Mens innbyggerne i Guadalajara betaler 164 euro for dette forbruket, stiger regningen i Barcelona til 520 euro, altså, den mer enn tredobles. Også i Murcia og Valenciaregionen overstiger regningene 400 euro per år. Disse tallene er hentet fra en undersøkelse forbrukerorganisasjonen OCU leverte i juni 2023 og det er ikke skjedd store endringer det siste halvåret.

Strømregningen i Spania

Strømutgiftene varierer også etter leverandør og forbruk. Det er store forskjeller fra selskap til selskap og det lønner seg å tegne kontrakt som passer deg og ditt forbruk.
Industridepartementet setter basisprisen Den er pr februar 2024 mellom 0,11 og   0.20 euro kilowatt per time pluss linjeleie, måler, vedlikehold skatt og avgifter.
Det er ofte en god ide å sjekke mulighetene for solpaneler og aerotermisk oppvarming og avkjøling som alternative sparetiltak.

Forsikring på bolig i Spania

Hva man må betale i forsikring kommer an på hva man ønsker å dekke og boligens størrelse, slik som i hjemlandet.
Dersom bygget i seg selv er forsikret via sameieadministrasjonen vil det bli lavere polisepris på forsikringen din. 
Det koster omlag 300 euro pr år for en leilighet med to soverom, og ca. 600 euro på en vanlig villa med basseng.

Naturgass

En 12,5 kilos gassflaske med butangass fra Repsol koster om lag 20 Euro den kan du få levert på døren, eller du kan kjøpe i butikken eller på bensinstasjonen.

Naturgass i rør med egen måler, Gas Natural og Gas Ciudad ligger prisen på mellom 0,04og 0,055 €/kWt (01/01/2024) i tillegg kommer den faste månedlige avgiften og det er mange typer kontrakter og prisalternativer å velge i. Noen bruker gass som energikilde for gulvbåren varme. Å holde god temperatur i en bolig på 130m2 + varmtvann gir en gassregning på i overkant av 100 Euro pr mnd vinterhalvåret.

Internet, mobiltelefon og Skandinavsk TV?

Optisk fiber er på plass frem til de fleste hus. Avhengig av leverandør koster det alt fra null til 300 euro for installasjon og mellom 25 og 40 euro pr måned. Noen selskaper har ordninger der du kan “pause” abonnement om du skal være borte en stund.

Om du vil ha skandinavisk  tv nett og kabel er det selskaper som leverer dette sammen med fiberoptikk og så kan du ta med deg TV boksen din. Prisene vi har hentet inn hos forskjellige selskaper ligger på rundt 30 euro per måned.

Nøkkelhold og ettersyn

Om du ønsker ettersynavtale koster det vanligvis mellom 300 og 500 Euro pr år og da har du ettersyn hver 14 dag der strøm vann avløp sjekkes og nøkkelholder åpner dersom det skal noen inn i boligen utenom tiden da eier selv er i huset. Nøkkelholderselskapene har gjerne tilleggstjenester som faktureres.
Det kan være behov for inn og utvask, renseri, reparasjoner, gartner, bassengrens og andre nødvendige tjenester, så vil dette komme i tillegg.

Alarm i boligen?

Alarm koster mellom 30 og 70 euro per måned avhengig av vedlikeholdspakke og avtale.
Dersom det er overvåkningskamera, knyttet opp mot sentral og med utrykning og vakthold er det ofte høyere pris.
Installasjonsprisen varierer men det er mellom 300 og 700 euro alt etter utstyr, tilbud og tilleggsavtaler. Dette kan være inkludert til lavere pris i månedsprisen og kunden forplikter seg til bindingstid.
Enkelte velger å kjøpe og montere eget utstyr med kameraer og sensorer som ikke er koblet opp mot alarmsentral, da er det kun snakk om en engangsinvestering.

SKRIBENTEN: Eiendomsmegler Mona Nielsen fra Larvik kom til Spania i 1986. Hun er i dag en av de mest erfarne norske eiendomsmeglere i Spania og en veteran i bransjen på Costa Blanca. Hun er utdannet spansk megler og til daglig leder for eiendomsmegler Lundquist & Nielsen, en bedrift med historie tilbake til 1998. Nielsen har vært aktiv i Spansk politikk. I 2008 ble hun valgt inn i PSOE’s styre i Rojales. Mona Nielsen sitter også i styret for stiftelsen til den Norske Skolen i Rojales.


Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter