To politimenn arrestert

Publisert

Guardia Civil i Altea har arrestert to politibetjenter fra det lokale Policia Local, de to skal i årevis blant annet ha drevet med utpressing og gjort falske anmeldelser i Altea.

Den ansvarlige byråden i Altea gikk umiddelbart ut og nærmest frikjente de arresterte politifolkene.

Saken kan få politiske konsekvenser etter at regjeringens representant i Alicante, Encarna Llinares, måtte gripe inn og hun kalte hennes partikollegas uttalelser for ”ukloke og uansvarlige”.

Politifolkene skal i sine stillinger ha bedrevet med tortur av anholdte, ulovlige arrestasjoner, falske forklaringer og utpressing over flere år. Spesielt utlendinger skal ha vært populære offer for de to som omtales med initialene J. M. C. og R. C. ble tatt i arrest av Guardia Civil i Altea hvor de tilbrakte hele ettermiddagen i avhør før de ble kjørt til hvert sitt fengsel. Den ene ble sendt til en celle i Calpe og den andre politimannen ble satt på celle hos Guardia Civil i Villajoyosa.

Mellom fire og tolv års fengsel

Påtalemyndigheten vil kreve mellom fire og tolv års fengsel for hver av de to samt like lang tids utestengelse fra politiyrket.

De to ble arrestert etter jobb klokken to, agenter fra politiets spesialenhet (UDYCO) fortalte pressen at de ville vente med å arrestere de to til de var ute av sine uniformer for å ikke ”generere sosial uro”. De ble fratatt sine politiskilt av en dommer som var tilstede på politihuset, dommeren hadde utsendt arrestordren og ordre om ransakelse.

Dagen etterpå måtte de to møte til en innledende runde i domstol nummer en i Benidorm. Domstolen har fått overrukket en kasse med kopier av alle anmeldelser og saker politimennene har vært involvert i over de siste fem årene. Totalt over to tusen saker, noe som er langt flere bøter og anmeldelser enn hva som er normalt hos selv langt mer erfarne politifolk i Altea.

Guardia Civil i Altea har etterforsket politiets aktiviteter i Altea i ca halvannet år og mistenker at mange flere kan være utsatt for overgrep av politimennene i Altea og dertil også uskyldig dømt i retten. De arrestert har fått sine ransaket sine hjem og sine garderrobeskap ved Policia Local sine kontorer i Villa Gadena utenfor sentrum av Altea.

Anmeldt tidligere
De to politimennene som nå er arrestert er noen av de ved politiet i Altea som har vært anmeldt en rekke ganger for handlinger de har utført under tjeneste. Kilder i politiet forteller at ingen av dem ennå har blitt dømt i mangel på vitner som har sett de anmeldte overgrepene samtidig som politimennene har dekket hverandres forklaringer i retten. Noen tidligere slik saker inngår i saken Guardia Civil nå ruller opp i Altea.

Rådhuset i Altea
Uansvarlig byråd sjokkerer
Patricia Mora er ansvarlig byråd for lokalpolitiet i Altea. Hun sjokkerte mange da hun samme dag som arrestasjonene ble utført umiddelbart tok konstablene i forsvar. Patricia Mora nektet for at det skulle vært presentert anmeldelser mot de to nå arresterte konstablene. Hun beskrev pågripelsen av de to som ”En irregulær arrestasjon som ikke lar seg forsvare”.
Guardia Civil har gransket lokalpolitiets aktivieteter i Altea i halvannet år og senest i sommer ble en lokal politimann dømt for falsk forklaring og overfall.

Byråd i AlteaPatricia Mora gikk så enda lenger i sitt forsvar av de arresterte og proklamerte at ”det ikke eksisterer noe motiv” for å arrestere de to. Hun sa at arrestasjonene av to av hennes politifolk var noe Guardia Civil hadde igangsatt for å dekke over utbruddet av tuberkolose ved Guardia Cilvil sine lokaler i Altea.

”En aggressiv jøde”
Det er ikke første gangen byråd Patricia Mora blir tatt i løgn. I sommer skal hun i møter på rådhuset ha omtalt en lokal forretningsmann som ”den aggressive jøden” etter at han anmeldte på en lokal politimann for overfall og falsk forklaring. Politimannen ble kort tid senere dømt og bøtelagt i saken. Den 36 årige politimannen, omtalt i medie med sitt skiltnummer A-51, er nå overført til Benidorm hvor han arbeider videre i det lokale Policia Local. Patricia Mora nekter for uttalelsen og hun skal ikke ha gjort noe for å disiplinere politimannen som ble dømt i retten.

Byråden har også blitt beskylt for å ansette “venner og kjente” i det lokale politiet.

Regjeringen griper inn
Regjeringens representant måtte ut å begrense skadene etter byrådens uttalselse. Encarna Llinares (PSOE) kalte hennes partikollegas uttalelser for ”ukloke og uansvarlige”.
Llinares la til at hun regner med uttalelsene var ett resultat av sjokket over nyheten og at byråden nok vil revurdere sine uttalelser.

Politisjef i Altea, Herminio Navarro, er selv anmeldt og ett ektepar bosatt i Altea la Vella hevder seg forfulgt av politisjefen og har anmeldt ham for blant annet drapstrusler.

Rådhuset betaler advokatregningen

Byråd Patricia Mora har fremhvet at rådhuset vil betale for advokat for de to tiltalte politimennene. Dette har ført til  hoderystende uttalelser fra folk i Altea som slett ikke ser at de skatter og avgifter man betaler til rådhuset skal gå til forsvar av politfolk som begår kriminelle handlinger mot de samme innbyggerne.

Les også:

Altea: To politimenn arrestert

Altea: Ba om besøksforbud for politisjefen

Altea: Anklager byråden om favorisering ved politiansettelser

Politimann i Altea dømt for personskade

Altea: Løslater arresterte politifolk

Benidorm: Politimann ber staten om nåde

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter