Advarer mot norsk “datasvindler”

Publisert

Solveig Westerbotn kjøpte en PC av en nordmann i Torrevieja. Nå har hun anmeldt mannen for forsøk på grov svindel. Før hun overtok PC’n hadde det blitt installert programvare for å stjele passord, kortnumre, pinkoder og private dokumenter.

Solveig Westerbotn er en av mange norske pensjonister som tilbringer vinteren i Torrevieja. Hun trengte litt hjelp til å få ryddet opp i sin gamle PC og  kom i kontakt med ”datamannen”. Han så på den gamle PC’n til Solveig, men han anbefalte å kjøpe ny. Nordmannen holdt regelmessig kurs for pensjonister i Torrevieja og han hadde en nesten ny PC han anbefalte henne å kjøpe.

Som sagt så gjort, den ”nesten nye” PC’n viste seg å være langt eldre enn hva som var forespeilet og manglet både ekstrautstyr, gyldig programvarelisens , papirer og selvsagt… ingen kvittering.

Det hele begynte med et handel som ikke gikk så greit forteller Solveig Westerboth og endte opp med en svært belastende affære som har ført til at mannen har rette grove trusler mot henne.

En kveld hun satt å arbeidet på den nye PC’n hun hadde fått kjøpe kom det opp en melding om at noen hadde logget seg på maskinen utenfra. Den var nå kontrollert av en data-snoker via programvare for fjernstyring av PC’ner skulle det vise seg. Solveig forstod det var fare på ferde og nappet ut ledningen til PC’n. Laptopen hun hadde kjøpt av nordmannen ble levert inn til et lokalt datafirma som så over maskinen og skrev en skriftlig rapport på hva de fant.

På PC’n var det installert flere programmer som data-svindlere benytter for å stjele data. Programvare som registrer ethvert tastetrykk, lagrer det og sender informasjonen videre til en bestemt mottaker via internett. All informasjon for å logge seg på nettbank, passord, personlige eposter, pinkoder og mye mer lagres av programmet som sender det videre til den som installerte programmet. Programvare som tillater data-svindleren å gå inn på maskinen utenfra, via internett, var også installert og aktivert. Brukt PC’n viste seg å være en  felle.

Trusler
Solveig Westerbotn har forsøkt å snakke med nordmannen som har solgt henne PC’n, det har vist seg vanskelig.

– Han er alltid ”så opptatt”, bortreist eller sier han skal ringe meg imorgen. Slik har han holdt på siden desember 2007, da vi først etterlyste kvitteringen vi hele tiden har blitt lovet.

Men nå blir vi utsatt for trusler av Nordmannen. Dette er svært belastende og har forringet oppholdet vårt i Torrevieja siste månedene.

Jan B Sørensen - Jasol - Torrevieja


Belastende
– Hvor mye av våre personlige data som har blitt stjålet vet vi jo ikke. Men vi har jo brukt PC’n til å sende personlige mailer og nettbank og slike vanlige ting. Det føles veldig belastende å vite at fremmede nå han ha våre personlige data, kontoinformasjon, personnummre og slikt, sier en fortvilet Westerboth til Spaniaposten.

– Så kommer dette med truslene nå oppå alt det andre tullet.

Har ikke gjort noe galt

JASOL: Jan B. Sørensen
JASOL: Jan B. Sørensen

Spaniaposten har snakket med den anmeldte nordmannen. Vi traff ham ved Los Altos i Torrevieja. Hvor han ble  konfrontert med anklagene.

– Det er ikke riktig, sier Jan B. Sørensen, på spørsmål om svindelforsøket. Han mener det er noe Solveig Westerbotn bare finner på.

Når det gjelder truslene så erkjenner han å ha sendt meldingene, men mener de ikke kan oppfattes som trusler.

Jan B. Sørensen driver sitt “firma” JaSol sammen med sin kone. Han driver med datakurs for pensjonsiter fra et lokale i Torrevieja sentrum og driver også med golfinstruksjon.

Anmeldelse til Guardia Civil
Rapport fra PC House

Les også:

15.05.2010: Må betale 3.536 Euro etter søksmål mot Spaniaposten

2009.12.23: Jan B. Sørensen (JaSol) dømt i retten i Torrevieja

2008.04.07: Advarer mot norsk “datasvindler”

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter