8 C
Alicante
30.4 C
Málaga
19 C
Las Palmas de Gran Canaria

Tapas ekte spansk småsnack

Spanias regjering har vedtatt at tapas er offisiell spansk kulturarv. De populære smårettene som i følge offentliggjøringen “normalt inntas stående” finnes i en eller annen form i alle landets regioner og er ansett som en av de “mest representative elementene for kulturell identitet”. 

Det finnes ingen eksakt angivelse av når og hvor tapasen oppstod. Dens opprinnelse er blitt anslått til slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900, men kan være eldre. Opprinnelig har den vært ansett som en mattradisjon fra Andalucia. Det finnes imidlertid ingen klare indikasjoner på opprinnelsesstedet. I dag finnes tapasen i en eller annen form i alle landets regioner.

Den populære maten som i følge regjeringens offentliggjøring (Boletín Oficial del Estado) “normalt inntas stående” er i Spania normalt ikke regnet som middagsmat. De små rettene som pimietos de Padrón, croqueta, pescadito frito eller patatas bravas, utgjør gjerne en del av et mellommåltid eller små forretter, aperitiffer.

At den finnes som mattradisjon så å si over hele landet, gjør den i følge regjeringen til en viktig del av spansk identitet og bør derfor bli offisiell kulturarv (Patrimonio Cultural Inmaterial de España). Maten går imidlertid ofte under forskjellige navn. Noen ganger er den kun navngitt etter sine ingredienser og står oppført på menyen som forrett eller aperitiff. Også de såkalte pinchos (pintxo på baskisk, som er brød med forskjellig mat festet med cocktailspyd, anses som en type tapas.

Å gå ut for å spise tapas er et eget begrep i Spania (ir de tapas), en viktig sosial tradisjon der maten kommer som en godbit ved siden av drikke, normalt øl eller vin. En av forklaringene til ordet tapas er at man ønsket å legge noe over glasset sitt (tapar), for at fluer eller støv fra luften ikke skulle legge seg i drikken. Til dette hetes det at man brukte et stykke brød eller en skinkebit.

Kommentarer

SpaniaPosten
Etablert i 2002. SpaniaPosten publiseres på papir i Alicante og Malaga-provinsene. Våre skribenter er fastboende i Spania og fagfolk med årtier av erfaring fra nettopp Spania.

Alfaz del Pi: Alle idrettsanlegg stengt

I Alfaz del Pi har man nå stengt alle kommunens installasjoner for idrett. Dette inkluderer løpebaner, tennisbaner, baskethallen, treningsentra m.m.

Marginal prisvekst på ny bolig i Spania

I 2020 steg snittprisen på en helt ny bolig i Spania med 0.9%. Dette er den laveste prisøkningen man har sett i...

Nye strenge regler i Valencia-regionen og Alicante-provinsen

Søndag 24. januar ble nye strengere regler for folks bevegelse og samling annonsert for Valencia-regionen inkludert Alicante-provinsen. De nye tiltakene trer i...

Politikere «sniker» i vaksinekøen – La Nucia ordfører «må trekke seg»

I Spania har et utall politikkere og innflytelsesrike personer gitt seg selv tilgang til den nye Covid-vaksinen. Dette til tross for at...

Relaterte saker

Nyttårsfeiring med 12 druer

Allerede i november kan man finne ferdigskrelte og steinfrie druer på boks i butikkhyllene. I Spania har de nemlig en litt spesiell...

Oliven innhøsting – det grønne gullet

Oliven blir ofte kalt det grønne gullet (el oro verde). Fordi det har hatt stor betydning for bøndenes økonomi, men også fordi det er...

Fiken – Frukt fra tidenes morgen

Alle som jevnlig tar seg en tur ut av sentrumsbebyggelsen her i Spania har lagt mer til den gode tilgangen på ferske...

Druer fra Spania – Nå er de søtest, billigst og best

Mange nordmenn forbinder høsten med tyttebærplukking og poteter som skal dras opp av jorda. I Spania er september og oktober når søte...

Granateplene er modne

I september modnes granateplene for fullt og det er på tide å innta høstens antioksidantbombe. Granateplet har nemlig ti ganger mer antioksidanter...

Kaktusfiken – higos chumbos

I Spania er Kaktusfiken er egentlig en typisk sommerfrukt vi ser i butikken og på markedet i juli. Men i Murcia kan den også modnes...

Angulas, eksklusive babyål

Babyål, eller «angulas» som det kalles på spansk, er blant Spanias dyreste råvarer. De små ålefiskene smaker fint lite og ser ikke spesielt appetittlige...

Chirimoya, søt snadderfrukt

Denne tropiske frukten har lenge blitt dyrket i deler av Spania. Og i følge Mark Twain er Chirimoya "den deiligste frukten man...

Ristede kastanjenøtter

Når lukten av ristede kastanjenøtter flyter utover sentrumsgatene er det ingen tvil lenger om at det er vinter i Spania. Varme og søte kastanjenøtter...

Las Torrijas – Arme riddere er tradisjonell påskerett i Spania

Den søte brødretten ”Las Torrijas” er en av landets best bevarte påsketradisjoner.  Å spise ”Torrijas” er en sterk påsketradisjon i Spania, men også i Argentina,...