23.3 C
Alicante
30.4 C
Málaga
22 C
Las Palmas de Gran Canaria

Tapas ekte spansk småsnack

Spanias regjering har vedtatt at tapas er offisiell spansk kulturarv. De populære smårettene som i følge offentliggjøringen “normalt inntas stående” finnes i en eller annen form i alle landets regioner og er ansett som en av de “mest representative elementene for kulturell identitet”. 

Det finnes ingen eksakt angivelse av når og hvor tapasen oppstod. Dens opprinnelse er blitt anslått til slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900, men kan være eldre. Opprinnelig har den vært ansett som en mattradisjon fra Andalucia. Det finnes imidlertid ingen klare indikasjoner på opprinnelsesstedet. I dag finnes tapasen i en eller annen form i alle landets regioner.

Den populære maten som i følge regjeringens offentliggjøring (Boletín Oficial del Estado) “normalt inntas stående” er i Spania normalt ikke regnet som middagsmat. De små rettene som pimietos de Padrón, croqueta, pescadito frito eller patatas bravas, utgjør gjerne en del av et mellommåltid eller små forretter, aperitiffer.

At den finnes som mattradisjon så å si over hele landet, gjør den i følge regjeringen til en viktig del av spansk identitet og bør derfor bli offisiell kulturarv (Patrimonio Cultural Inmaterial de España). Maten går imidlertid ofte under forskjellige navn. Noen ganger er den kun navngitt etter sine ingredienser og står oppført på menyen som forrett eller aperitiff. Også de såkalte pinchos (pintxo på baskisk, som er brød med forskjellig mat festet med cocktailspyd, anses som en type tapas.

Å gå ut for å spise tapas er et eget begrep i Spania (ir de tapas), en viktig sosial tradisjon der maten kommer som en godbit ved siden av drikke, normalt øl eller vin. En av forklaringene til ordet tapas er at man ønsket å legge noe over glasset sitt (tapar), for at fluer eller støv fra luften ikke skulle legge seg i drikken. Til dette hetes det at man brukte et stykke brød eller en skinkebit.

Spanderer du en kaffe på redaksjonen?

Corona-krisen skadet våre annonsører såpass at de fleste ikke bruker penger på markedsføring nå. Dette blir langvarig da skaden på det norske næringlivet har stor i og med at de fleste nordmenn har blitt værende “hjemme” denne sommeren.

Vi ber om din støtte for å kunne bruke mer av vår tid på å holde deg oppdatert.

I steden for en betalingsmur har vi åpnet for ett frivillig abonnement. De som ikke er klare for det oppfordrer vi til å virtuell kopp kaffe på noen i redaksjonen nå og da.

Spanderer du på kaffen i dag?

leiebil i Spania

Trenger du leiebil til ferien i Spania?

Bruk SpaniaGuiden når du bestiller leiebilen så bidrar du også samtidig til SpaniaPostens som bringe gratis nyheter på norsk fra Spania. Avisen mottar «en kaffekopp» for hver leiebil som bestilles i 2020.

Fordeler med SpaniaGuiden:

  • Ingen forskuddsbetaling!
  • Pris-garanti! Finnes tilsvarende leiebil billigere, matcher vi prisen!
  • Gratis avbestilling!
  • Fri kilometer når du henter på Malaga eller Alicante-flyplass.
  • Gebyr for full refusjon av bensin-depositum inkl. i anvist pris.
  • Standard forsikring inkludert, utvidet forsikring er frivillig opsjon.
  • Flyplass-gebyr er alltid inkludert.
  • Nesten alle bilene er nye 2020 / 2019-modeller.

Se prisen for din her – husk at de større bilene fullbookes først, reserver i dag!

Kommentarer

SpaniaPosten
Etablert i 2002. SpaniaPosten publiseres på papir i Alicante og Malaga-provinsene. Våre skribenter er fastboende i Spania og fagfolk med årtier av erfaring fra nettopp Spania.

Drept av vannscooter under ferien

En 31 år gammel turist omkom i en vannscooter ulykke på Costa del Sol. Mannen som var fra Holland hadde leid fartøyet...

Nytt helsesenter til Orihuela Costa

Rådhuset i Orihuela jobber for å få regionale myndigheter til å bygge en klinikk på Orihuela Costa. Rådhuset foreslår at de lar...

Nødsentral med utlendingskontor til Orihuela Costa

Nødsentralen blir på 4.700 m2 og vil gjøre livet for de som bor på Orihuela Costa langt enklere. Den...

Halvparten av flyene var «kansellerte»

Sammenliknet med forrige sommer var det i år bare halvparten så mange flyavganger til Spania juli måned. Det spanske...

Relaterte saker

Oliven innhøsting – det grønne gullet

Oliven blir ofte kalt det grønne gullet (el oro verde). Fordi det har hatt stor betydning for bøndenes økonomi, men også fordi det er...

Fiken – Frukt fra tidenes morgen

Alle som jevnlig tar seg en tur ut av sentrumsbebyggelsen her i Spania har lagt mer til den gode tilgangen på ferske...

Druer fra Spania – Nå er de søtest, billigst og best

Mange nordmenn forbinder høsten med tyttebærplukking og poteter som skal dras opp av jorda. I Spania er september og oktober når søte...

Granateplene er modne

I september modnes granateplene for fullt og det er på tide å innta høstens antioksidantbombe. Granateplet har nemlig ti ganger mer antioksidanter...

Kaktusfiken – higos chumbos

I Spania er Kaktusfiken er egentlig en typisk sommerfrukt vi ser i butikken og på markedet i juli. Men i Murcia kan den også modnes...

Angulas, eksklusive babyål

Babyål, eller «angulas» som det kalles på spansk, er blant Spanias dyreste råvarer. De små ålefiskene smaker fint lite og ser ikke spesielt appetittlige...

Chirimoya, søt snadderfrukt

Denne tropiske frukten har lenge blitt dyrket i deler av Spania. Og i følge Mark Twain er Chirimoya "den deiligste frukten man...

Ristede kastanjenøtter

Når lukten av ristede kastanjenøtter flyter utover sentrumsgatene er det ingen tvil lenger om at det er vinter i Spania. Varme og søte kastanjenøtter...

Las Torrijas – Arme riddere er tradisjonell påskerett i Spania

Den søte brødretten ”Las Torrijas” er en av landets best bevarte påsketradisjoner.  Å spise ”Torrijas” er en sterk påsketradisjon i Spania, men også i Argentina,...

Salmorejo – fløyelsmyk sommerfristelse

Et av det spanske kjøkkenets herligeste fristelser er den tomat- og brødbaserte retten salmorejo.  Den fløyelsmyke og kremete retten blir vanligvis servert som en forrett...
- Advertisement -