Spansk Mat Spansk omelett - Tortilla de patatas

Spansk omelett – Tortilla de patatas

-

- Støtt vår sponsor de støtter oss -

Den spanske omeletten- tortilla de patatas, er kanskje på lik linje med Valencias paella, en av de mest kjente rettene i Spania.Og det er like vanskelig å finne en tapas bar med respekt for seg selv som ikke har tortilla de patatas på menyen, som det er å møte en spansk senora uten egen tortillaoppskrift, sies det.

Som paellaen, kommer tortillaen også i mange varianter. Noen kokker bruker alt alt fra bacon, ost, tomater, spinat, sopp og fisk, mens andre sverger til den klassiske oppskriften som inneholder poteter og eventuelt løk. Hver region, hvert hjem og hver tapas bar, har sin egen oppskrift og Maria del Carmen fra fjellbyen Sella som ligger 18 km fra kysten og rett ved Sierra Aitana fjellet, er kjent i sine kretser for å lage ”verdens beste” klassiske tortilla de patatas.

Noe blygt tar Maria (88) imot Spaniaposten i sitt spartanske kjøkken for å la sin ”hemmelige” oppskrift gå videre i arv til norske matelskere på jakt etter en smak av det autentiske Spania. Hun har en datter og ingen barnebarn og mener at det er på tide å dele oppskriften sin med andre matentusiaster.

-Jeg lærte å lage tortilla av min mor. Hun var kjent for sin svært gode tortilla og det er jeg som har klart å kopiere oppskriften best ut av mine tre søstre, sier Maria med et smil.

Hun forteller at Spania var et svært fattig land lenge etter borgerkrigen og at tortilla ble sett på som billig hverdagskost. En gang i uken fikk hun og hennes søstre servert linser til hovedrett og tortilla som andre rett til lunsj. Hadde moren en kjøttbitt til overs, gikk den bestandig til mannen i huset, erindrer Maria.

Slik lager Maria tortilla
Som mange av sine jevngamle medsøstre, foretrekker Maria den klassiske tortilla de patatas retten. Hennes består av poteter, egg, løk, olje og salt. Noen utelater løken, men Maria liker smaken av den, forteller hun.

Tilberedningstid ca 35 minutter.
Til en vanlig tortilla for 4 personer bruker Maria: 8 skrelte poteter, 2 løk, 6 egg, en halv liter olivenolje(o,4 %) og 2 ts salt.

Utstyr: En dyp stekepanne og en tortillapanne som kun bør brukes til tortilla. Har en ikke tortillapanne kan en bruke en dyp stekepanne.

-Jeg starter med å skjære potetene i tynne skiver og legger dem i en bolle uten vann. Så skreller jeg løken i små båter og har de i sammen med potetene og en teskje salt. Noe av hemmeligheten er at de oppskjærte potetene ikke skal ligge i vann for da blir de porøse, forteller Maria.

Hun tar frem en dyp stekepanne og heller i en halv liter olje. Oljen skal være svært varm og potetblandingen skal koke (ikke stekes) i ca 15 minutter. Rør rundt så potetene ikke blir brune. Når potetene er transperante er de ferdige, forteller kokka.

Hun tar så en centiliter vann i den tomme potetbollen og visper vannet sammen med eggehviten fra de seks eggene. Så visper hun seks eggeplommer, har i eggehviten og blander alt sammen.

-Hell potetene og løken (uten å få med oljen) i eggeblandingen. Spar på oljen for den kan brukes til andre ting. Husk at du ikke må bruke en jomfruolivenolje, men en matolje. Rør alt sammen og tilsett mer salt om smaken tilsier det, sier Maria.

Hun tryller frem en tortillapanne som til nød kan minne om vårt vaffeljern. Maria heller i litt olje og steker så røren med potetene og løken i pannen på svak varme i ca fem minutter. Setter så på ”lokket” til tortillapannen og snur pannen for så å steke tortillaen fem minutter på den andre siden. Tar av lokket. Venter i fem minutter og tar så en tallerken og legger den som et lokk over tortillaen og vipper retten over til tallerkenen. Vips. En rykende fersk tortilla er ferdig.

Hun skjærer et stort stykke av tortillaen og serverer den med et glass rødvin til Spaniapostens heldige utsendte medarbeider. Det smaker fortryllende godt.

-Nå regner jeg med at halve Norge kjøper en tortillapanne. Ta med oppskriften og spre den. Tenk at jeg skal bli kjendis i en alder av 88 år, sier den spreke pensjonisten med et stort smil.

Tortilla serveres varm eller kald, gjerne med brød og Maria insisterer på at den alltid skal serveres med et glass rødvin.

Litt om tortillaens historie
Det er ukjent når den første tortillaen ble lagd i Spania. De fleste er enige om at den oppstod et sted mellom 1700-1800 århundre og retten ble servert som et mettende og billig måltid for bønder og soldater.

I dag blir tortillaen sett på som en kulinarisk opplevelse av oss nordboere og en tapas av den yngre generasjon spaniere. Borte er tiden hvor dette var fattigmannskost.

Følg oss

20,226FansLike
0FollowersFollow
208FollowersFollow

Transport til og fra flyplassen

Norwegian setter Max-flyene på bakken – kansellerte avganger fra Malaga

Etter to liknende ulykker med Boeings nye 737 Max...

Alicante flyplass – beste i Europa

Blant 1960 flyplasser er Alicante flyplass kåret til Europas...

Murcia flyplass Covera (RMU) – Transport, leiebil, taxi og busstransport

Murcia flyplass Corvera ligger like utenfor Murcia by, en...

Anmeldt for ulovlig flyplass-kjøring

En mann ble stoppet av politiet i...

Flytog til Alicante-flyplass prioriteres

Flyplassen i Alicante får egen togforbindelse. Den spanske regjeringen...

Alicante Flyplass (ALC)- Guide og info om transport, leiebil, taxi og busstider

Alicante flyplass eller Alicante–Elche Airport som en offisielt heter er...

Ekspressbuss fra Albir til Alicante

En ny busslinje er opprettet mellom Albir og togstasjonen...

Ny togterminal ved Malaga flyplass

Nylig åpnet den nye undergrunnstasjonen på flyplassen i Malaga....

Gran Canaria Las Palmas flyplass (LPA) – Transport, leiebil, taxi og busstider

Gran Canarias flyplass har direkteavgang fra de fleste større...

Alicante flyplass utvides med ny rullebane

Alicante-Elche flyplass El Altet skal få en rullebane til....

Malaga Flyplass (AGP) – Guide og info om transport, leiebil, taxi og busstider

Malaga flyplass - Málaga–Costa del Sol Airport Like syd for Malaga...
- Støtt vår sponsor de støtter oss -
- Støtt vår sponsor de støtter oss -

Papirutgaven SpaniaPosten

Festivaler og spanske fiestas

Moros y Cristianos i Alcoy – Folkelig Historieforfalskning

Moros y Cristianos festivalen er godt kjent blant skandinaver...

Allehelgens-marked i Cocentaina

Allehelgensdag var noe som ble innsatt av pave Urbano...

Valencia regionens nasjonaldag

9. oktober er Valencia-regionens ”nasjonaldag. Det var nemlig på...

Helligtrekongersdag – Los Reyes Magos, 6. januar dagen barna gleder seg mest til.

Fredag 6. januar feires Los Reyes Magos i Spania,...

Spanias Grunnlovsdag 6. desember – Día de la Constitución

Den sjette desember er Spanias Grunnlovsdag. Da feires “Referéndum...

Fiesta i Toledo: River hodet av gåsa

I landsbyen El Cario de Tajo (Toledo), markerer man...
- Støtt vår sponsor de støtter oss -
- Støtt vår sponsor de støtter oss -
- Støtt vår sponsor de støtter oss -

Relaterte sakerRELATED
Recommended to you