Kan bli Spanias nye statsminister

Publisert

Det spanske arbeiderpartiets Pedro Sánchez kan bli Spanias nye statsminister. Partiet hans PSOE er landets nest største og har blitt sittende med initiativet etter at det største partiet, det konservative Partido Popular og nåværende statsminister Mariano Rajoy, ikke har fått støtte til å danne regjering. Rajoy holder riktignok fremdeles døren åpen for at de andre partiene kan endre oppfatning. Han er imidlertid utfordret av lederen for det nye sosialdemokratiske alternativet Podemos, Pablo Iglesias, som har foreslått et regjeringssamarbeid på venstresiden med Sánchez som statsminister.

Helt siden begynnelsen av 1980-tallet har det kun vært enten det konservative Partido Popular (tidligere Alianza Popular) eller sosialdemokratiske PSOE som har hatt oppslutning nok til å danne regjering i Spania. Denne «topartiløsningen» tok imidlertid slutt etter parlamentsvalget 20. desember, der til sammen fire partier PP, PSOE, Podemos og Ciudadanos, ble store nok til å kjempe om regjeringsmakt. Det nye Podemos regnes for å ligge til venstre for PSOE, mens Ciudadanos betegnes som et sentrum-høyreparti.

Den nye parlamentariske situasjonen i Spania er uvant både for velgere og partier. Over en måned etter valget er det da også fremdeles uklart hvem som skal danne regjering og hvem som skal bli landets nye statsminister.

 

PSOE kan avgjøre

Det er imidlertid i ferd med å avtegne seg to alternativer der PSOE er blitt partiet som kan avgjøre det hele. PSOE kan gå i regjering med Podemos på venstresiden, eller gi støtte til PP-Ciudadanos og en sentrum-høyrekoalisjon.

Den siste konstellasjonen vil statsminister Mariano Rajoy nå forsøke å utfordre med. Rajoy har vært statsminister siden 2011 og etterstreber en andre periode som statsminister. Sannsynligvis har han allerede Ciudadanos med seg på laget, men må også overtale Pedro Sánchez og PSOE – noe som kan vise seg vanskelig. PSOE-lederen har nemlig flere ganger sagt at han ikke vil støtte en ny regjering med Rajoy som statsminister. Samtidig har lederen for det nye sosialdemokratiske alternativet Podemos, Pablo Iglesias, kommet med et forslag om regjeringssamarbeid på venstresiden med Sánchez som statsminister.

 

En avklaring innen rekkevidde

Det forhandles nå mellom partiene på alle fronter. En avklaring kan være innen rekkevidde i løpet av de nærmeste dagene. Spanskekongen Felipe VI vil onsdag 27. januar starte opp andre runde med møter med partilederne fra de forskjellige partiene. Den nye runden med møter kommer etter at Partido Popular og statsminister Mariano Rajoy fredag 22. januar sa nei til monarkens oppfordring om å danne regjering. Rajoy har ikke klart å få støtte til en regjering i parlamentet og har derfor gitt fra seg initiativet og sparket ballen over til opposisjonen. Dermed er det naturlig at landets nest største parti får oppgaven, noe kongen trolig vil formidle til partilederen Pedro Sánchez i det kommende møte.

Samtidig møter Sánchez motstand fra veteraner i eget parti og vil måtte gjennomgå harde forhandlinger før en eventuell avtale om regjeringssamarbeid kan komme på plass.

Før regjeringsforhandlingene med Podemos må Sánchez få ja fra sitt eget partis sentralstyre. De skal møtes først lørdag 30. januar, skriver avisen El País.

PSOE og Podemos vil med støtte fra partialliansen Izguierda Unida (Det forente venstre) og de andre partiene på venstresiden ha flertall i Kongressen.

 

Spørsmålet om Catalonia

Den kanskje største utfordringen den ferske PSOE-lederen må overkomme er å få til en slags enighet med Podemos om uavhengighetsspørsmålet i Catalonia. Sánchez har gjentatte ganger sagt at han ikke vil gå i regjering med et parti som sier ja til katalanernes ønske om folkeavstemning om uavhengighet fra Spania. Pablo Iglesias i Podemos har på sin side sagt at han støtter katalanernes rett til et referendum.

De to partiene som ble henholdsvis andre og tredje størst etter parlamentsvalget 20. desember, er med andre ord uenige om hvordan den konstitusjonelle utfordringen skal møtes. Begge partiene ønsker offisielt et samlet Spania der Catalonia er med. Podemos sier imidlertid ja til folkeavstemning. Det gjør ikke PSOE. For sistnevnte parti er motstanden også sterk blant partiets ledere som har sagt klart fra at de ikke vil godta en avtale som åpner for løsrivelse fra Spania.


EU bekymret

Mens forhandlingene pågår i Spania, venter EU spent på utfallet. Spania er unionens femte største økonomi. Statsminister Rajoy og Partido Popular gikk til valg på å fortsette reformene, noe EU også forventer skal skje uansett hvilke partier som til slutt danner regjering.

Spansk økonomi har vært i vekst siden midten av 2013. Før det var landet inne i sine største nedgangstider i moderne tid, med flere år med sammenhengende økonomisk resesjon og en arbeidsledighet som på det høyeste var på over 27 prosent (i dag rundt 21 prosent).

EU-kommisjonen uttrykte for få dager siden bekymring over den politiske situasjonen i landet. Kommisjonen er opptatt av at reformene skal fortsette og har allerede hintet om at den nye regjeringen må belage seg på å gjøre nye innsparinger. EU frykter at en lengre periode uten avklaring vil komme i veien for reformarbeidet, føre til uro i markedet og svekke tilliten til spansk økonomi.

Det er nå ventet flere runder med forhandlinger i Spania. Det vil være opp til de fire største partiene PP, PSOE, Podemos og Ciudadanos å finne en løsning. Dersom partiene ikke kommer til enighet, vil det trolig skrives ut nyvalg i mars.


Pedro Sánchez

Pedro Sánchez Pérez-Castejón (43) er utdannet økonom. Han er gift og har to barn og har vært leder for det spanske arbeiderpartiet Partido Socialista Obrero Español (PSOE) siden juli 2014. Sánchez vil dersom han får tillit til å danne regjering, bli spansk demokratis syvende statsminister etter Mariano Rajoy, José Luis Rodríguez Zapatero, José María Aznar, Felipe González, Leopoldo Calvo-Sotelo y Bustelo og Adolfo Suárez González.

Les også: Valget: PP betydelig redusert

 

Foto: Pedro Sánchez.

 

 

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...





Nyttig å vite:

Relevante nyheter