Spanias dødeligste fiesta: San Fermin i Pamplona

Publisert

Minst 16 har død i det de har løpt med oksene i Pamplona. Et større antall har dødd i andre ulykker under disse tradisjonelle festlighetene som også har sine lokale varianter inkludert Benidorm og Torrevieja.

Festlighetene starter 6. juli klokken 12.00 i Pamplona og feires i Benidorm på Levante stranden samme dagen.

Ernest Hemingway brakte festivalen til verden

Det var Ernest Hemingway som på sitt vis brakte San Fermin til verden gjennom sin bok «The Sun also Rises» og Hollywood produksjonen som fulgte på slutten av femtitallet. Filmen var dog sensurert under Francos-diktatur og ble ikke vist i Spania før 1972.

San Fermin jages av oksene og halshugges i år 303

San Fermin (Hellige Fermin) skal etter myten ha vært sønn av en romersk senator som levde i det tredje århundre. Han skal ha vært en disippel av helgenen Saturnios som døpte Fermin som først var prest i Toulouse i Frankrike. Senere reiste han til Pamplona hvor han var byens første biskop. Fermin ble halshugget i år 303 mens han var i Frankrike for å spre kristendommen. Historien forteller at San Fermin ble dradd gjennom gatene på vei til sin henrettelse med sinte okser etter ham, derav tradisjonen.

Pamplona

Originalen av denne festivalen arrangeres i Pamplona (Navarra) 6. til 14. juli hvor okseløpet er den største attraksjonen.

ALKOHOLEN ER MER FARLIG Selv om oksene også skader og tar livet av folk er det oftest er det alkoholforbruket som er en del av årsaken til de dødelige ulykkene som nesten årlig finner sted under festivalen

I okseløpene blir okser jagd rundt 850 meter gjennom gatene, og hvitkledde frivillige stiller opp med de karakteristiske røde tørklene og løper foran dem på vei mot tyrefekterarenaen. Dette tar mellom to og tre minutter. Hvert år blir mange «heltemodige» skadet av oksene som ikke nøler med å springe over eller stange ned dem som skulle komme i veien for dem.

Kvasi-religiøse opptog er en del av markeringen i Nord-Spania.
Sanfermines er en gatefest og noen år har det deltatt mer enn en million. Denne oppsamlingen av folk krever et godt sikkerhetssystem, rundt 3000 politifolk er på jobb i byens overfylte gater. 

Spesiell advarsel til fulle engelskmenn

Det britiske utenriksdepartementet har advart briter og andre utlendinger om hvor farlig det er å springe i okseløpene, flere har tidligere år måttet bøte med livet i disse farlige lekene, men oftest er det alkoholforbruket som er en del av årsaken til de dødlige ulykkene som nesten årlig finner sted under festivalen. Utenriksdepartementet opplyser også om at reiseforsikringene ikke dekker skader en måtte få av oksene.

https://www.youtube.com/watch?v=RDkVEKvXR8U

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter