Spania fjerner momsen på olivenolje for å takle de høye prisene

Publisert

Spania vil midlertidig fjerne omsetningsavgiften på olivenolje – et nøkkelprodukt i landets kjøkken – for å hjelpe forbrukerne med å takle de skyhøye prisene, opplyste regjeringen tirsdag.

Spania er verdens ledende produsent og eksportør av olivenolje, men kostnadene for innenlandske forbrukere har steget dramatisk på grunn av det globale inflasjonspresset og en langvarig tørke som har desimert forsyningene, i tillegg til prisøkninger på energi og andre komponenter knyttet til produksjonen. Prisene har også steget kraftig i andre middelhavsland.

Prisen på olivenolje i Spania har økt med 272 % siden september 2020, ifølge landets landbruksdepartement. Prisen på en liter ekstra jomfruolivenolje uten merkevare i et supermarked har steget fra 3,45 euro i februar 2021 til 9,46 euro i dag, ifølge data fra den spanske kringkasteren RTVE.

Fjerningen av omsetningsavgiften, som var på 5 %, vil redusere prisen med rundt 0,50 euro per liter.

Spanjolene bruker olivenolje til matlaging og som garnityr på salater, grønnsaker og andre retter. I fjor konsumerte spanske husholdninger i gjennomsnitt 6 liter olivenolje per person, sammenlignet med 0,4 liter for internasjonale forbrukere, ifølge landbruksdepartementet. Men prisøkningen har fått noen til å gå over til billigere matoljer.

Regjeringen har allerede senket avgiften på olivenolje fra 10 % til 5 % som en del av en anti-inflasjonspakke. LES OGSÅ: Spania forlenger noen av anti-inflasjonstiltakene, inkludert subsidier til offentlig transport, i 2024.

Fra juli til og med september er det ingen omsetningsavgift på olivenolje, og den vil da bli beskattet med 2 % frem til utgangen av 2024. Fra da av vil den bli beskattet med 4 % og regnes som en basismatvare.

Spanias finansminister María Jesús Montero sier at beslutningen gjenspeiler “viktigheten av olivenolje i middelhavsdietten og en sunn livsstil”.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter