Olivenolje – medisin for sjel og legeme

Publisert

Olivenolje har vært kjent og kjær helt siden oldtiden. Oljen var verdsatt av de gamle grekere for sin helbredende effekt. De mente blant annet at oljen skulle være spesielt god for kroppens benbygning. Grekernes kunnskap om olivenolje har siden blitt bekreftet av moderne forskere.

Oljen er en av de viktigste ingredienser i middelhavsmat, og produseres praktisk talt i alle middelhavsland. Det er umulig å tenke seg et kosthold ved middelhavet uten olivenolje. Et oliventre kan bli opp til et tusen år gammelt. Dette innebærer at et tre som gir avling i dag, allerede på Marco Polos tid hadde gitt avling i et par hundre år.

Godt som gull

Olivenolje
Spansk Olivenolje

Selv om produksjonen i Spania har falt i de senere på grunn av tørke i Andalucía, er landet verdens største produsent av olivenolje. Landet produserer nesten 1 000 000 tonn. 75% av produksjonen kommer fra Andalucía. Men også andre steder i Spania produseres det glimrende olivenolje. I Catalonia har man en lang tradisjon med produksjon. En historie sier at på 1 700-tallet hadde Hertugen av Arbeca med seg oliven fra Grekenland. Han lovet ut bonus til bønder som klarte å få oliven til å gro på sine marker. Hele området Les Garrigues sør for Lerida ble umiddelbart dekket av oliventrær, men ingen av bøndene så noe til bonusen sin. Etter noen år med tålmodig venting på den første høsten ila hertugen, som hadde monopol på møllene, bøndene skatt for å presse frukten sin. På denne måten sikret han seg størsteparten av produksjonen, og siden den gang har møllere i dette distriktet sagt at “olivenolje er så godt som gull”.

Forskjellige kvaliteter

Man skiller mellom forskjellige kvaliteter på olje. I Europa deles olivenolje inn i ni kategorier, hvorav såkalt virgin-olje er i fem av kategoriene. Virgin-oljen holder den høyeste kvaliteten, og kjennere vil ikke ha noe annet. Virgin-kvaliteten får man ved å presse frukten én gang. Virgin-olje blir ikke tilsatt noe, og blir heller ikke behandlet videre. Denne oljen kategoriseres etter syreinnhold, som bør være så lavt som mulig. De beste oljene skal ha en ren klar smak, selv om oljen som vin er annerledes fra år til år. De tre viktigste klassifiseringer av virgin-oljen er: Extra virgin, (Fine) Virgin og Standard virgin. Under dette har man ordinære olivenoljer som godt kan brukes til steking, men som ikke har noe i for eksempel en salat å gjøre.

Skattekiste for kroppen

Olivenolje er en veritabel skattekiste for kroppen. Olivenolje består av umettede fettsyrer, med fettsyre som utgjør over halvparten av innholdet. Fettsyrer har en preventiv og noen ganger også kurerende effekt ved åreforkalkning. Olje er også god for fordøyelsen, og kan lindre ved fordøyelsesbesvær. Olivenolje er også den eneste kjente mat som bidrar til å opprettholde mineraltettheten i benstrukturen hos voksne. Oljen er også kolesterolregulerende, inneholder E-vitamin, er bra for galleblæren, og innholder stoffer som bekjemper osteoporose. Virgin olje inneholder fettsyrer som er blant de mest effektive for bekjempelse av åreforkalkning. Videre inneholder denne oljen pigmenter som klorofyll (som utgjør grønnskjæret i enkelte oljer), forskjellige vitaminer og antioksidanter som motvirker hjerteproblemer.

Flere artikler fra Spania om olivenolje

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter