Sevilla – Feria de Abril

Publisert

Det som opprinnelig var en tredagers markedsfest varer nå en hel uke hvor bydelen Los Remedios forvandles til et eventyr av hester, kjoler og ”manzanilla”. Gatene fylles med hvite og røde eller hvite og grønne småhus (telt) kalt ”casetas” og opplyses av tusenvis med små runde lykter. For de som vil se improvisert flamenco i gatene er dette stedet!

Nå i 2024 åpner festivalen søndag 14. april, to uker etter påskefeiringen i Sevilla, siste dag for festivalen er 20. april i det den avsluttes med et stort fyrverkeri.

I Torrevieja markerer man også Feria de Abril 11. til 14. mai som en “hyllest” til denne tradisjonelle Andalusiske feiringen. Andalucia er en av Spanias fattigste tradisjoner. Mange av de som har emigrert til turist-områder som Torrevieja, for å finne seg jobb, er nettop fra Andalucia.

Feria de Abril i Sevilla

Merkelig nok var det ikke sevillanerne, men baskeren José María de Ybarra og katalaneren Narciso Bonaplata som i august 1846 ba byrådet om tillatelse til å lage en markedsfest i april. De fikk ønsket innvilget og siden da har Feria de Abril blitt en stadig større folkefest. De første årene ble markedsfesten holdt i det som den gang var ukanten av byen, nemlig el Prado San Sebastián – den gamle tobakksfabrikken. Dette er den samme tobakksfabrikken operaen Carmen hentet handling fra, og i dag er bygningen det flotte Universitetet i Sevilla. Senere ble Feria de Abril holdt på Plaza de España og det var en slik suksess at man så seg nødt til å dele kvegmarkedet fra selve festen. I vår tid vurderer man å flytte begivenheten fra Los Remedios til det som er kjent som el Charco de la Pava.

Portalen
Inngangen til området er markert med en enorm portal som hvert år blir dedikert til en spesiell begivenhet, et monument eller en bygning i byen. Portalen rager høyt i været og den er opplyst så vi kan se den like godt om natten som om dagen. I år er portalen dedikert til hundreårsjubileet til den første militærflyvningen i Tablada sør i Sevilla – som ligger rett bakom dagens Feria de Abril.

”Las casetas”
De fleste ”casetas” er private eller eid av bedrifter og man må inviteres for å komme inn. Her samles familie, venner og kollegaer for å spise, drikke og danse. Heldigvis finnes det alternativ for tilreisende også, og ved portalen kan man få informasjon om hvor disse befinner seg. Ellers er bare det å gå i gatene og se på alt livet en stor opplevelse i seg selv.

Feria de Abril | Mat og drikke
Feria de Abril er også en gastronomisk fest. Det fråtses i stekt fisk, iberisk skinke, sjøkreps, reker fra Huelva, poteter med blekksprut, ”bakalao”, gryteretter, pølser, spansk pepper og spansk omelett. Til dessert finnes noen slags smultringer (buñuelos eller churros) med smeltet sjokolade, og den berømte ”manzanillaen” – en tørr, lett sherry drikkes i mengder.

Klær, musikk og attraksjoner
Den typiske klesdrakten for kvinner er flamencokjoler i alle farger, og mennene bruker ridedrakter og runde hatter.  Det er kanskje ikke noen overraskelse at flamenco-formen ”sevillanas” har sin opprinnelse fra Feria de Abril. Bortsett fra politibiler og ambulanser er hester og hestevogner eneste tillatte transportmiddel i området. For å komme seg til og fra sentrum kan man gjerne ta buss eller taxi. For barn og unge er det rigget til et enormt tivoli på området hvor en kan finne noe for en hver smak, det være seg karuseller eller klovner.

Den offisielle fiesta-uken
Feria de Abril starter mandag kveld med den tradisjonelle stekte fisken, og ved midnatt tenner borgermesteren portalen og gatelyktene. Tirsdag er derfor den første offisielle dagen, og familier og kollegaer samles for å spise. Natt til onsdag slukkes lyktene kl 03.00 om natten, og neste natt enda en time senere. Onsdag er festens hoveddag, mens torsdag er kanskje dagen med mest intens aktivitet. Da er det hestene som er hovedattraksjonen og de går i parade. Lyktene slukkes kl 05.00. Videre er fredag politikerne og de berømtes dag med forestillinger og show. Lørdagen viker sevillanerne plass for de besøkende og lyktene slukkes ikke før kl 06.00 om morgenen. Søndagen er festens siste dag og markeres med tyrefekting i La Maestranza, og ved midnatt avsluttes alt med fyrverkeri ved elven El Guadalquivir.

For mer info om Feria de Abril i Sevilla se rådhusets nettside, hvor det også finnes kart over området og detaljert program m.m.

En uke etter Sevillas Feria de Abril fortsetter festlighetene i Jerez de Frontera. Da er det tid for “Feria del Caballo” hvor hesten står i sentrum.

Mer om Sevilla

Sevilla – Tyrefekting, tapas og flamenco

Sevillas Feria de Abril 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter