På ski i Spania, Sierra Nevada, Valdelinares og Baquèira

Publisert

Spania har mer å by på enn sol og strand. Og i november legger snøen seg fjellene på den iberiske halvøya. Flere hundre kilometer bakker åpner og variasjonen er stor blant Spanias nesten 40 forskjellige ski-anlegg. I artikkelen tar vi for oss en liten håndfull av de mest kjent og de som ligger nærmest kysten. Sierra Nevada i Granada, Valldelinares nære Valencia og i de spanske Pyrineene Baqéira og La Molina.

På ski i Sierra Nevada i Granada

Spanias mest kjente skidestinasjon er Sierra Nevada, en drøy halvtimes kjøring utenfor Granada by. Sierra Nevada ligger 351 km fra Alicante, 277 km fra Murcia, 504 km fra Valencia eller 120 km fra Málaga.

Ski i Spania | Sierra Nevada i Granada

I Sierra Nevada ligger fastlands-Spanias høyeste fjelltopp, Mulhacén, den rager 3481 meter over havet og på fine dager kan se over Middelhavet til Marokko. Nabotoppen er Veleta på 3398 meter og herfra kan du sette utfor i både røde, svarte og blå løyper.
Nettverket av løyper består av 11 grønne, 35 blå, 36 røde og fem sorte. I tillegg har de en løype for langrenn på 4 km, en snowboard- park og en halfpipe. Anlegget i Sierra Nevada er stort og blant de mest moderne i Europa.

Kø er stort sett ikke noe tema her. Kun i den nederste gondolheisen kan det bli noe kø på formiddagen helger eller i ferieuker.

Snø og klima i Sierra Nevada

Det er et stort antall heiser om du først har tatt turen helt opp til toppen kan kjøre “i evigheter” før du er i bunnen av bakken. Det er et fall i høyden fra toppen av løypenettet på over to tusen meter, noe som betyr store forskjeller med tanke på vær og vind i bakkens forskjellige høydenivåer.

KJØR OPP PÅ SOMMERDEKK: Veien er normalt bar hele veien opptil trekket. Dette på grunn av den store høydeforskjellen mellom bunnen og toppen av trekket. Snøfall forsvinner i det veien kjøres på. Vær forsiktig med å kjøre opp sent på ettermiddagen eller nattestid. Temperaturen er lavere og det er mindre trafikk så snø kan legge seg på veien.

Temperaturen er stort sett lav så det er oftest godt med snø i løypene hvor det dessuten produseres rikelig med kunstsnø. Kvaliteten på snøen kan variere fra det fineste pudder til hardpakket kunstsnø. Men med så mange store bakker i forskjellige høyder og med forskjellige solforhold er oddsene uansett gode for godt føre selv om offpiste mulighetene kan være begrensende, spesielt i den nedre delen av anlegget, grunnet lite nedbør.

Costa Blanca, kort vei til Valdelinares

Blant landsbyener i Teruel, i overkant av to timer s kjøring nordover fra Alfaz de Pi finner vi Valdelinares på 1690 meters høyde i Gúdar- fjellene. For mange som bor på Costa Blanca er dette korteste veien for å spenne på seg ski eller brett.

Med ni nedfartsruter på mellom 1775 og 2000 meter er ikke anlegget i Valdelinares blant de største men for de som bor i Albir-området er det nærmeste anlegg. Det finnes tre grønne løyper, fem blå og en rød. Bakkene er ikke spesielt utfordrende og egner seg best for familier eller for deg som vil ha et greit sted å starte sesongen på.

117 snøkanoner sørger for snø i bakken så snart gradestokken kryper under null, men spesielt tidlig i sesongen kan det være noe problematisk for de mer eventyrlystne, at det er lite snø utenfor de preparerte løypene.

Noen av løypene kan dessuten være noe vel smale for brettkjørere, spesielt om man tar med i betraktningen en del ustøe spanjoler i bestefars pastellfargede bobleskidresser fra 80-tallet plogende i sikk-sakk.

Valdelinares er en destinasjon preget av nybegynnere. Men kort avstand til “norske” områder på Costa Blanca, som for eksempel Alfaz del Pi, gjør bakken til en fin destinasjon for mange, spesielt for barna og de som vil ”varme opp” for sesongen. Følg motorveien A7 nordover forbi Valencia by, ta så av inn i landet mot Teruel, følg så skiltingen til “Estación de esquí”.

https://www.javalambre-valdelinares.com/

På ski i spanske Pyreneene – Baquèira

552 km fra Valencia eller 200km fra Barcelona finner vi destinasjonen mest kjent som Baquèira. Skistedet består egentlig av to byer, Baquèira og Beret. Sistenevnte ligger på 1850 meters høyde mens landsbyen Baquèira ligger på 1500 meters høyde.
Baquèira er kjent i Spania for en viss snobbefaktor, det betyr at det er noe dyrere her enn ved mange andre skidestinasjoner i på den iberiske halvøy. Derfor velger mange å ta turen over grensen til “tax-free landet” Andorra. Pyreneene har flotte bratte fjell godt egnet for alle typer vintersport, ikke så ulike de vi finner i Sveits og Østerrike.

Baquèira er stort med sine 104 km merkede løyper og 72 bakker. Det er bakker for alle nivåer hvorav fire er grønne, 36 blå, 26 råde og seks sorte. For de som sverger til langrenn byr Baquèira på 7 km med preparerte løyper. 33 heiser gir en kapasitet på over 56.000 mennesker per time når alle heisene er åpne.

Toppene i det store rutenettet ligger på nesten 2700 meter et fall på rundt 1000 meter fra topp til bunn. Det betyr store forskjeller i vind og temperatur, og det gjelder å kle seg godt. Merk at det ikke går busser mellom Baquèira og Beret, men det er en gratis transport fra den store parkeringsplassen i Baquería til bakkene. Nærmeste flyplass er i Toulouse på den franske siden av grensen.

https://www.baqueira.es/

På ski i spanske Pyreneene – La Molina

Vår egen favoritt finner vi i Pyrineene på grensen mellom Frankrike og Spania. La Molina åpnet i 1943 og er Spanias eldste ski resort.

Her har man arrangert World-Cup renn i Alpint i 2008, verdensmesterskap i snowboard i 2011 og mye mye mer.

Bakken skiller seg ganske mye fra f.eks. Sierra Nevada med skogkledde åser og bratte bakker gjennom små fjellpass noe som gjør bakken spesielt egnet for snowboard-kjøring. De som foretrekker slalom og utfor vil sette pris på de mer åpne løypene man finner i Sierra Nevada med god plass for alle.

Adkomst

La Molina er det skianlegget i Pyreneene som ligger lengst mot øst.

Det vil si at kommer du fra Barcelona eller fra den franske siden er veien kortest hit med bare 157 km til Barcelona. Kommer man med bil fra Frankrike er det en vakker kjøretur fra Perpignan gjennom naturparken som ligger på fransk side frem til La Molina, man rekker man å tilbringe dagen i bakken når beina har fått nok er kjøreturen ned til Barcelona kort og man er fremme i byen i god tid til middag.

Det går et eget ”skitog” fra Barcelona til La Molina helger fra Desember til April.

https://www.lamolina.cat/en/winter/

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter