Mai betyr Heste-fest i Jerez

Publisert

Maurerne tok med seg hesten til Spania og de satte sitt preg på det sydlige Spania, mest av alt Andalucia. Man ser tydelig dette på folk, tradisjoner, musikk og den heste-kultur som har sprunget ut av denne regionen i syd-Spania. Og når det er vår-festival i Jerez de Frontera (Cadiz) er det hesten som står i sentrum.

Etter Sevillas feria de abril

I 2023 arrangeres «Feria del Caballo» i begynnelsen av Mai, fra 6. til 13. Feria de Jerez går av stabelen i mai en uke etter Sevillas kjente Feria de Abril. I løpet av fiesta-uken arrangeres det tyrefekting, parader og det er selvsagt masse aktiviteter for barna.

Opprinnelsen til festivalen er som så mange slike i Andalucia handel mange år tilbake. Det var under kong Alfonzo X man avholdt dyremarked i Jerez i April og September allerede 500 år tilbake. I 1491 formaliserte man det hele og sakte men sikkert vokste arrangementet ettersom områdets mange vinprodusenter ble med og man begynte å lage attraksjoner for hele familien i løpet av festival-uken.

Hele festivale uken er det heste oppvisning. Dette er naturligvis helt uformelt, folk kommer med egne og venners hester. Fra klokken 13.00 til 19.30 mandag til søndag kan man nyte synet av stivpyntede damer i flamenco kjoler på hest eller i kjerre. Mennene er mindre fargerike men det er ingenting å si på stilen for herrene på hest.

Gigantisk Tivoli er en del av tradisjonen i dag. Aktiviteter for store og små barn er alltid kjærkomment på spanske festivaler av alle slag.

Kveldene preges av flamenco rytmer og tørr sherry

Direkte oversatt betyr «casetas» småhus. Skal du på feria i Andalucia kan du likegodt lære deg dette ordet. Det er nemlig her de private festene er. I alle disse «casetas» samler vennergjenger, bedrifter og foreninger sine folk.

Under Sevillas «feria de abril» er de fleste «casetas» åpne for publikum mens i Jerez er det hele en noe mer privat affære. Men Andalusere er trolig Spanias åpneste og hyggeligste folkeslag så også de på besøk bør kunne oppleve flamenco med sherry og skinke i en liten caseta om man går frem med takt og tone. Det finnes mange typer sherry, de som oftest serveres under ferian er av typen Manzanillas eller Fino. De skal serveres kjølig mellom 5 og 7 grader.

Å ha sin egen caseta midt i byen kan være en stor fordel for fiesta-deltakere som ofte kommer fra landsbyer rundt Jerez. Skulle behovet melde seg Her har man til og med et eget sted å ta en kort siesta for å lade opp energi for kvelden som kommer.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter