Sevilla – Tyrefekting, tapas og flamenco

Publisert

Andalucía er Spanias sørligste region og kanskje det mest ”typisk spanske” du finner. Tyrefekting, tapas og flamenco – alt begynte i Andalucía og tradisjonene er fremdeles sterkt grunnfestet her. I Andalucía finner du sannsynligvis de livligste spanjolene, de andalusiske festene er de mest høylytte, påskeprosesjonene er de mest dramatiske og sommervarmen er den heteste.

Sevillas historie, rikdom og overklasse har røtter i både Latin-Amerika, Islam. Vikingene har også bidratt med sitt i Sevilla da de seilte opp elven for å selge blonde slavepiker (treller) til harem i Andalucia og andre varer de handlet med.

Guadalquvivir

Beliggenheten ved elven Guadalquvivir er nøkkelen til byens suksess og rikdom i over tusen år. Selv om byen ligger langt fra havet kan man seile fra Atlanterhavet inn til Sevilla, noe galleoner lastet med gull og edelstener fra Peru, Mexico og resten av Latin-Amerika lenge gjorde. Rikelig med tilgang på vann er ingen selvfølge i Spania, og elva Gualdaquivir sprer frodige vekstvilkår på sin vei mot havet. I dag har også Sevilla et berømt padlermiljø takket være elven.

nivelazo!Sevilla er hovedstaden i Andalucía. Byen er den fjerde største i Spania etter Madrid, Barcelona og Valencia. Sevilla har to fotballag i Spanias øverste divisjon, Real Betis Balompié og Sevilla FC. De to lagene har omtrent like stor oppslutning blant folk i byen, og hvem man støtter er ingen spøk, selv blant venner.

Sevilla kan har Spanias uoffisielle varmerekord. Under hetebølgen i 2003 skal det ha blitt mål hele 47,2 grader.

Når dra? Det er kanskje aller best å besøke Sevilla i april, når appelsintrærne blomstrer og byen fylles med den søte duften av azahar. I april feires først påsken med dystre påskeprosesjoner, før byen eksploderer i en fest av farger og musikk under den berømte Feria de Abril en uke etterpå. Prisene på hotellene stiger denne måneden, men vil du ha med deg noe av det beste Andalucía har å tilby av kultur og festligheter er det absolutt verdt prisen – men husk å bestille i tide, hotellene blir tidlig fullbooket! Du bør kanskje holde deg unna Sevilla i sommermånedene når gradestokken kryper over de 40, men resten av året er det alltid flott å besøke byen.

Store deler av byen er som en labyrint av smale gater, hvor blomstene slynger seg fra tak til tak. Det finnes fullt av bortgjemte torg, utallige tapasbarer, parker og fontener. Du kan saumfare byen og likevel oppdage noe nytt hver dag. Sevilla er en levende arkitektonisk arv. Den stolte byen er blitt bygget av romere og arabere, her kjemper alt fra gotisk stil til renessanse og barokk om hverandre.

En av de beste måtene å nyte Sevilla på er å spise tapas og drikke vin i skyggen på en plaza og bare observere det pulserende bylivet. Velkledde damer, gestikulerende menn, hestedrosjer som lunter forbi, de hvite duene som spankulerer på alle torg. Sevilla er en nytelse for sansene uansett hvor du går. Likevel er det noen ting du absolutt bør få med deg når du først er der.

Fire byggverk på UNESCO listen

De fire byggverkene som er erklært verdensarv på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarvsteder i 1987: La Giralda, Catedral de Santa María, Real Alcázares og Archivo de Indias.

La Giralda

Det 101 meter høye klokketårnet La Giralda utgjør i dag en del av katedralen Catedral de Santa MariaI 1198 begynte byggearbeidet på et muslimsk minaret. Flere utvidelser gjennom fire hundre år gjorde klokketårnet til det det er i dag. De to nederste tredjedelene av tårnet ble bygget under det arabiske almohade kongedømmet på slutten av 12-hundretallet. Den tredje delen ble bygget under kristent herredømme for å få plass til klokkene. Dette stedet regnes for å være Sevillas midtpunkt, og det høye tårnet kan være godt å orientere seg etter for nykomlinger i Sevilla.

Kronet av ”værhanen” som er en bronsestatue av ”Troen”, rager tårnet 96 meter i været. Ikke la deg avskrekke av høyden! Du kan ta med deg småbarn i barnevogn opp avsatser med moderat stigning. Et par trappetrinn like under de kjempemessige kirkeklokkene og du har en ubetalelig utsikt over hele byen.


Fuente-de-naranjas
Santa Maria katedralen

Katedralen i Sevilla ble opprinnelig bygget som en stor moské for snart tusen år siden. Den ble så ombygget til kirke, og senere katedral. Sevillas katedral skal være Europas største gotiske byggverk. På sitt største er katedralens grunnplan 116 meter langt og 76 meter bredt. Det høyeste punktet er 40 meter.

Catedral de Santa María de la Sede de Sevilla, som den offisielt heter er den største gotiske katedralen i verden. Den ble påbegynt i 1401 og bygget over tomten til moskeen Mezkita Aljama de Sevilla. Den ble erklært ferdig i 1506, men helt til våre dager er det blitt bygget mer og mer på den enorme katedralen. Det hevdes at Christofer Columbus og kong Fernando III de Castilla (senere slått til helgen San Fernando) ligger begravd der. Katedralen er et godt eksempel på Sevillas mange byggestiler, fra arabisk almohade (1172-1248) til gotisk stil (1401-1528), videre har renessansen (1528-1593), barokken (1618-1758), neoklassisismen (1758-1823) og til slutt den nygotiske stilen (1825-1928) satt sitt preg på bygget.

Sevilla gamle jødekvarter rundt katedralen har inspirert til udødelige verk som ”Barberen i Sevilla”, ”Don Juan” og selvsagt ”Carmen”. Det er nesten så du ser rødkledde ungjenta foran tobakksfabrikken.

Real Alcazar de Sevilla

En liten juvel i arkitektonisk skjønnhet er Alcázar. I 1364 ønsket Pedro den første seg et lite slott. Han beordret muslimske håndverkere fra Granada og Toledo hit til Sevilla. Resultatet finnes i dag i et Alhambra i miniatyr. Velstelt hage, rennende vann og finurlig ornamentikk på vegger og i grasiøse bueganger. Mens Alhambra er folksomt og stort, er Alcázar overkommelig i sin orientalske skjønnhet. Bak gitterverket i andre etasje kunne haremskvinnene i ro og fred konsentrere seg om sin oppgave, behage mannen og føde hans barn. Den nysgjerrige kunne se ned på mennene fra sine private gemakker uten å blitt sett selv.

El Alcázar er et slott, som har blitt utvidet en rekke ganger. Slottet skal være et av de beste gjenværende eksemplene for en form for arkitektur som kalles mudejar, som har hentet mye inspirasjon fra islamsk stil.

Archivo de Indias

Et steinkast unna ligger Archivo General de Indias som ble opprettet i 1785 med det formål å samle alle referansedokumenter vedrørende de spanske koloniene. Her finnes håndskrevne tekster av fremtredende personer som Christofer Columbus og Hernán Cortés. Totalt finnes det mer enn 9000 hyllemeter (ni kilometer) dokumenter samlet her. Skattejegere på jakt etter sunkne spanske galleoner lastet med gull har brukt informasjon fra bøkene her for å lokalisere vrak lastet fulle av gull og edelstener.

Foruten disse fire fra UNESCO listen er Sevillas viktigste severdigheter:

Plaza de España

For utenbys-spanjoler som legger turen til Sevilla, er det mulig å la seg avbilde foran symbolet for sin provins på Plaza de España. Plassen er formet som en halvsirkel, hvor en rekke bygninger følger buen. I sentrum av plassen er det en stor fontene, noe som er med på å gjøre dette til en turistmagnet. Selve området ble bygget på 1920-tallet, da byen skulle holde en spansk-amerikansk utstilling.

Tore de Oro

Gulltårnet, el Torre del Oro, ble imidlertid ikke brukt til oppbevaring av gull, men til å overvåke havna. Det nåværende maritime museet fikk navnet sitt etter solstrålene som reflekterer lyset i de glaserte flisene på utsiden av tårnet.

Tyrefekterstadion Real Maestranza de Caballería de Sevilla

Ikke langt fra elvebredden ligger tyrefekterarenaen fra det attende århundre. Den er en av Spanias eldste med sin barokke fasade i hvitt og okerfarge. Det er plass til 14000 tilskuere. Fra påske til oktober er det jevnlige corridas, kamper mellom okser og menn i ført trang rosa trikot. Oksen, et velfødd dyr rundt et halvt tonn, er dog alltid den tapende parten.

Torre de Oro, Parque de Maria Luisa og Plaza España

Torre del OroGår du en spasertur langs elven Guadalquivir (som betyr ”stor elv” på arabisk) ligger den ene severdigheten etter den andre. Her finner du blant annet tårnet Torre de Oro, tyrefekterstadion Real Maestranza de Caballería de Sevilla, det ærverdige universitetet Universidad de Sevilla, parken Parque de María Luisa 

Vil du se alt dette uten å slite ut sandalene kan en hestedrosje være et godt alternativ. Gå heller ikke glipp av den sjarmerende bydelen La judería i hjertet av Sevilla. Vil du se flamenco kan du dra til La Carboneria i San Bartolomé (adresse: Levíes 18).

 

Sevillas historie

Det romerske Sevilla, kalt Hispalis, var en viktig havn som lå ved elven Guadalquivir som var seilbar fra Atlanterhavet 100 km unna. Under arabisk herredømme ble byen kalt Ishbiliya, og den ble ett av de sterkeste arabiske kongedømmene. I det tolvte århundre tok almohadene fra Marokko over det allerede muslimske Spania og gjorde Sevilla til hovedstad i riket sitt. Almohadens kongedømme falt fra hverandre i 1248 under San Fernando III.

I det fjortende århundre var Sevilla den viktigste byen i Spania. Det største gjennombruddet hadde byen i 1503, da den fikk monopol på den spanske handelen med det amerikanske kontinentet. Sevilla ble raskt til en av de største og rikeste byene i verden.

Les også: Sevilla, Spanias vakreste?


I 1649 gjorde en pest det av med halve befolkningen, Guadalquivir grodde til og ble mindre farbar for de stadig større skipene. I 1717 ble
Casa de la Contratación – kontoret som kontrollerte handelen med Amerika, flyttet til Cadiz. Enda en pest i 1800 drepte ytterlige 13.000 mennesker. Den industrielle revolusjonen brakte med seg velstand for noen, men flertallet forble fattige. Ved begynnelsen av den spanske borgerkrigen falt Sevilla raskt for nasjonalistenes angrep, på tross av en viss motstand fra arbeiderklassen.

Ting ble bedre i 1980 da Sevilla ble utnevnt som hovedstad i Andalucía, i det demokratiske Spania, hvor sevillanske Felipe González ble utnevnt til statsminister.

Semana santa
Påske i Sevilla

EXPO Sevilla

Verdensutstillingene i 1929 og EXPO’92 i 1992 brakte millioner av besøkende til byen, det ble bygd åtte nye broer over Guadalquivir og lyntoget AVE fikk linje til Madrid. Noen av bygningene fra utstillingen er gjort om til permanente utstillingslokaler og fornøyelsespark. Mange av de opprinnelige utenlandske pavliongene representerer det ypperste av landets arkitektur. Flere huser landets ambassade i dag.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...





Nyttig å vite:

Relevante nyheter