Trøffelen, Valencia regionens sorte gull feires 27. og 28. januar

Publisert

Trøffelen blir av spanjolene kalt ”det sorte gull” og beskrevet som uunnværlig for den gode kokkekunst. I Valenciaregionen produseres flest spanske trøfler og det ønsker de nå å markedsføre ved å diske opp lokale delikatesser.

Trøffel-festival i Valencia

Tidligere år har det vært i landsbyen Andilla man har arrangert “trøffel-festivalen”. I 2024 markerer man trøffelen 27. og 28. januar. Men stedet er flyttet til nabo-landsbyen “La Pobleta” nord-vest for Valencia by.

Arrangementet er sponset av både det lokale bonde-kooperativet samt Valencia-regionen.

Som tidligere år er det La Pobleta (en liten landsby i Andilla) som er valgt som møtested for produsenter og utstillere på denne store samlingen som er åpen for publikum, der det som vanlig vil være salg av ferske trøfler og trøffelprodukter, samt alle slags tradisjonelle og håndverksmessige produkter fra området, som oster, honning, pølser, kaviar, søtsaker osv.

Man viser også vise frem trøffel-hunder og hvordan de lukter seg frem til trøfler under bakken. Som vanlig er det egne aktiviteter for barna.

En kostbare liten “knoll”

Trøffelen er en gruppe underjordiske, knollformede sopper som vokser på røttene til visse tresorter. Det finnes over 100 forskjellige typer trøfler. Noen er matnyttige og blir ansett for å være en delikatesse på finere kjøkken, men de er vanligvis svært kostbare.
De fleste trøflene kommer fra Frankrike og Italia. I Norge vokser til og med arten hjortetrøffel, men den har liten eller ingen verdi i matlagingen.

Trøfler har en meget kraftig og raffinert smak og lukt som gjør at dette er høyt etterspurt gourmetmat.

I Europa blir det solgt trøfler til opptil 30.000 kroner per kilo. De mest eksklusive artene er sort Pèrigord trøffel og italiensk hvit trøffel.

Sort Pèrigord trøffel vokser på røtter av eiketrær. Italiensk hvit trøffel vokser på forskjellige trerøtter og satte prisrekord da kasinoeieren Stanley Ho, i 2007 betalte 330.000 dollar for en trøffel som veide 1,5 kilo. Den dyre trøffelen ble funnet i nærheten av Pisa i Italia.
Tidligere brukte man griser til å lete opp delikatessene som ligger skjult under overflaten siden de har en forkjærlighet for kulinariske smaksopplevelser. Problemet med å bruke matglade griser er at de har en tendens til å spise trøflene når de har funnet dem.


I dag brukes det såkalte trøffelhunder som er trent opp til formålet. En god trøffelhund kan oppdage trøfler en halvmeter under jordoverflaten.

Ideelle vekstforhold
Den er uunnværlig på det gode kjøkken, i hjemmet og på restauranter, hevder kokkene i provinsen Castellòn som i januar har arrangert gastronomiske helger til ære for den sorte trøffelen.

Den svarte trøffelen blir vanligvis plukket på senhøsten eller vinteren. 11. og 12. februar arrangeres en egen fest for trøffelen, Feria Itinerante de la Trufa, i Albocàsser i Castellòn. Castellònprovinsen i Valencia-regionen er en av de fremste trøffelprodusentene i Spania. Klimaet i provinsen er ideelt for å gi gode vekstforhold for soppen.
Det er hovedsakelig Frankrike, Spania, Italia og Hellas som bruker trøffelen i sin eksklusive matlaging. Frankrike produserer 45 prosent av trøflene, Spania 35 prosent og Italia 20 prosent.

Syntetisk trøffelolje
Grunnet sin høye pris blir trøflene brukt med måtehold.
I dag blir det solgt oljer med trøffelsmak, det blir drysset litt over maten og skinnet blir brukt i sauser. Alt for å utnytte hver del av den kostbare soppen.
Trøffeloljen er spesielt populær fordi den er billig, men gir allikevel smak og aroma av trøfler i matlagingen. De fleste trøffeloljer har derimot ikke trøfler i seg, men er syntetisk smakssatt. Mange som bruker trøffelolje blir selv i dag overrasket over denne informasjonen.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter