La Tomatina – Tomatkrig i Buñol 30. august

Publisert

I landsbyen Buñol utenfor Valencia teller man nå ned til den verdenskjente “tomatkrigen”.Denne spesielle “festen” med 18-årsgrense, arrangeres årlig den siste onsdagen i August.

Stedet er Buñol, noen kilometer vest for Valencia. 130 tonn tomater farger byen og dens borgere røde i et kaotisk “masseslagsmål” der det tilsynelatende er om å gjøre å kaste flest mulig tomater på flest mulig mennesker på kortest mulig tid.

Høydepunktet er fra klokken 12.00 til 13.00 hvor det er regelrett tomatkrig. Deltakerne får ved påmelding streng beskjed om å slutte å kaste når man hører det andre “varselsskuddet” fra fyrverkeriet som markerer slutten på slaget.

Siste onsdag i August er høysesong for tomathøsting i regionen. Den berømte tomatfestivalen like ved Valencia er verdenskjent. Gatene forvandles til elver av tomatsørpe i løpet av festens høydepunkt. De ivrigste krigerne stiller opp hvert år med dykkermaske og snorkel.

Tomatkrigens opprinnelse

Det er mange historier om opprinnelsen til denne “borgerkrigen”. Den som betraktes som riktig, går ut på at det under et tradisjonelt karneval en onsdag i august 1945 oppsto et masseslagsmål. Tilfeldigvis sto det en grønnsaks-bod i nærheten, og noen av tilskuerne begynte å kaste tomater på slåsskjempene for å kjøle dem ned. Det hele endte med at politiet fikk løst opp slagsmålet. Deltakerne, som da var helt røde av tomatsaft, ble arrestert og bøtelagt.

Samme onsdag året etter kom de samme ungdommene til Plazaen, denne gangen med egne tomater. Tomatkrigen ble gjentatt, med samme resultat: Arrestasjoner og bøteleggelser. Tomatkrigen ble faktisk forbudt ved lov i mange år, og i 1957 hold byens borgere en “Tomatbegravelse” ved at de gikk i opptog med satiriske kostymer, og kister med digre tomater.

SMØRPÅLEN – Stokken forberedes, her skal “modige menn” få prøve å klate opp stokken som er gjort så glatt som mulig.

I 1959 ble tomatkrigen tillatt, og har siden den gang vært tradisjon organisert av bystyret. Tomatkrigen trekker rundt 40.000 til den lille landsbyen hvert år.

For mer info besøk den offisielle websiden.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter