Valencia – Spanias tredje storby

Publisert

Som Spanias tredje største by, og hovedstad i Communitad Valenciana, er Valencia en behagelig overraskelse. Byen har “alt” shopping, restauranter, strand, uteliv, arkitektur og kultur. Men alt dette uten det “mas og kjas” overfylte Barcelona plages med.

Byen huser nå 730 000 innbyggere, og har i spansk målestokk relativt beskjedent turistbesøk. Som Paellaens hjemby, og etter sigende stedet der Den Hellige Gral befinner seg, er byen vennlig, pulserende og kaotisk på samme tid. Valencia er velsignet med et unikt klima, og den kjente Las Fallas festivalen går hvert år av stabelen med en av Spanias villeste fester.

Valencias sentrum ligger tilbaketrukket fra Middelhavet, skal du på bystranda tar det noen minutter i taxi. Den engang så mektige elven Rio Turia er nå bare noen flaue dråper, og er blitt gjort om til park og friluftsareal, en grønn lunge som slanger seg rundt sentrum.

Under Den Spanske borgerkrigen, hvor byen var republikanernes hovedsete, ble det store ødeleggelser.

Grekere og Kartagenere var tidlig i denne delen av Spania, men byen ble ikke grunnlagt før i år 138 etter Kristus. Det var romerne som fant området så gunstig. De grunnla Valencia ved Rio Turias bredder, og konstruerte irrigasjonsanlegg for jorbruk og beboelse. Romerne ble etterhvert drevet vekk av Visigoterne, som bodde her til maurerne kom i 711. Maurerne skapte et rikt område med jordbruk og industri, og Valencia ble et naturlig regionalt senter. Bare avbrutt av den legendariske El Cids inntog i 1094 har Valencia vært på muslimske hender inntil Jaime I innlemmet byen i sitt Katalanske kongedømme. På 1400 og 1500 tallet var Valencia en av de sterkeste handelspostene ved Middelhavet. Dette var Valencias gullalder, og siden denne tiden har byens tilværelse vært svært så urolig. Kong Felipe V inndro byens autonome rettigheter, og under Den Spanske borgerkrigen, hvor byen var republikanernes hovedsete, ble det store ødeleggelser.

Av de mange severdigheter i Valencia nevner vi de viktigste:

Museo de Bellas Artes er bland landets beste kunstmuseer. Med sine verker av El Greco, Goya og Velazques, og de Valencianske impresjonistene Ribalta, Sorolla, Pinanzo og Espinosa, trekker museet besøkende fra hele verden. Museet ligger i vakre omgivelser i Jardin del Real ved Calle de San Pio V.

Katedralen representerer et microkosmos av byens arkitektoniske historie. Puerta del Palau er romansk, mens tårnet, domen og Puerta de los Apostelos er gotisk. Hovedinngangen er barokk og inne i kirken er det kapeller i renesansestil. Katedralens museum hevder å være innehaver av Den Hellige Gral, gullkoppen som Jesus skal ha drukket av under Det Siste Måltid. På katedralens sydvestre hjørne ligger Miguelete, katedralens oktagonale klokketårn. Med sine 207 trappetrinn rager tårnet ut over Valencia, og herfra kan man nyte en utrolig, 360 graders utsikt over byen.

La Lonja de la Seda, Silkemarkedet, er et sengotisk mesterverk. Denne gruppen av bygninger representerer Valencias storhetstid som handelsby fra 1400 og 1500 tallet. La Lonja de la Seda ble bygget mellom 1482 og 1533, og var, som navnet sier, byens silkemarked.

Plaza del Ayuntamiento i midten av gamlebyen er et naturlig sted å besøke. Plassen er full av små intime kafeer, hvor man kan sitte og nyte bylivet.

Valencia har for øvrig mange tilbud til den opplevelseshungrige besøkende. Med sine store parker og vakre strender kan man alltid finne et rolig sted etter en lang og hektisk dag i byen. Og lange dager blir det i denne byen. Gamlebyen strekker seg over et stort areale midt i byen, og det meste av Valencias pulserende liv foregår her. De mange gatene med butikker og kafeer, og de store varehusene, med sine internasjonale toppmerker, sørger for at man får utløp for sin lyst til å utforske. Når man er i Valencia bør man prøve seg på en Horchata. Denne rare drikken er laget av knuste chufas, en spesiell nøtt, og serveres nesten frosten. Horchata lages bare om sommeren, og er en riktig energibombe. Ellers så er det en rekke resturanter her som serverer regionale spesialliteter. Valencia er full av overnattingssteder, fra små intime herberger til store internasjonale hoteller.

Besøk turistkontoret på Plaza del Ayuntamiento. Det holder åpent mellom 0830 og 1415, og 1615 og 1815 på hverdager, og mellom 0915 og 1245 på lørdager.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter