Segovia – historisk juvel i hjertet av Spania

0
1019
Segovia Spania
Segovia Spania

Segovia er verdt et besøk  som del av en ferie i Madrid. 80 kilometer nordvest for hovedstaden, ligger Segovia. Byen er hovedstad i provinsen Segovia i regionen Castilla y León. Segovia, som står på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv, er som et must å regne for den som er interessert i spansk historie og kultur.

Segovia var en viktig by og sentrum for ibere, romere og maurere, før den ble gjenerobret av de kristne mot slutten av 1000-tallet. Samtlige nevnte kulturer har bidratt til å forme byen slik den fremstår i dag.

I 1474 var Segovia åsted for en av de kanskje mest kjente enkelthendelsene i Spanias historie, da Henrik IV halvsøster og Fernando av Aragóns kone, Isabella, ble kronet til dronning av Castilla. Unionen mellom Fernando og Isabella, i ettertid noe misvisende beskrevet som de katolske monarkene, la grunnlaget for et samlet og kristent Spania, etter nesten 800 år med maurisk dominans.

På begynnelsen av det 20.århundre ble Segovia ”gjennoppdaget” av kunstnere og intellektuelle som blant andre poeten Antonio Machado og maleren Ignacio Zuloaga. I dag er byen, som ligger på en høyde omgitt av gamle murer og tårn i bunnen av Sierra la Guadarrama, en rolig og tiltalende provinshovedstad, med tekstil, keramikk og turisme som hovednæringskilder.

Acueducto Romano i Segovia

Den romerske akvedukten er byens fremste severdighet. Acueducto Romano regnes, sammen med Pont du Gard i Frankrike, blant de best bevarte eksemplene på romersk ingeniørkunst. Acueducto Romano er nesten en kilometer lang og nesten 35 meter høy på det høyeste punktet som befinner seg ved Plaza de Azoguejo.

Den imponerende steinkonstruksjonen har stått hvor den står siden slutten av det første århundre, til tross for at det verken er brukt mørtel eller andre materialer for å holde den sammen. Inskripsjonen i bronse, som man antar har gått langs hele langsiden, er imidlertid borte.

Den eneste ødeleggelsen akvedukten har vært utsatt for, var rivingen av 35 buer den gangen byen var under maurisk styre. Disse buene ble for øvrig gjenkonstruert under Fernando og Isabella noen århundrer senere.

Trappene opp langs på siden av akvedukten leder til Segovias historiske gamleby, som ikke kan unnværes. Her kan man spasere rundt i trange gater og smug og bare nyte inntrykkene, eller man kan finne seg en koselig bar eller restaurant og prøve en av byens mange lokale spesialiteter, som for eksempel el Cochinillo Segoviano (helstekt pattegris) og Judiones de la Granja (en stor bønnetype som dyrkes i La Granja de San Ildefonso).

Alcázar

Flere spanske byer har en Alcázar, av arabisk ”al qasr” som betyr festning eller palass. Alcázar i Segovia regnes som en av de aller fineste. Mange historikere tror at festningen ble etablert allerede under romerne, selv om de første sikre kildene man kjenner til er et dokument fra det 12. århundre, like etter at byen hadde blitt erobret av Alfonso V.

Gjennom middelalderen utviklet Alcázar i Segovia seg til å bli de kastiljanske kongenes favorittresidens, og det var her Isabella bodde da hun ble kronet den 13. desember 1474. Da det Østerrikske Habsburgdynastiet kom til makten i Spania, forble Alcázar et populært oppholdssted. Filip II beordret byggingen av de karakteristiske tårnene inspirert av sentraleuropeiske slott.

Da hoffet etter hvert flyttet til Madrid, ble slottet benyttet som fengsel i mer enn to århundrer, helt til Carlos III grunnla den kongelige artilleriskole på området i 1762. 100 år senere ble store deler av takkonstruksjonen og bæringsstrukturen ødelagt i en tre dager lang brann. Først i 1896 sto det tradisjonsrike slottet ferdig restaurert, og i 1951 ble El Patronato del Alcázar, en stiftelse som skal ivareta det historiske monumentet, opprettet.

Alcázar i Segovia er et imponerende skue, spesielt fra utsiden hvis man ser den fra ”La Ruta Panorámica”. De spesielle tårnene, som ser ut til å være hentet rett ut fra en eventyrbok, er en av byens mest markante kjennetegn. Det sies at silhuetten av Alcázar har blitt brukt som inspirasjonskilde for Walt Disneys berømte logo og eventyrslott.

La Catedral de Segovia

Den siste av de tre fremste historisk-arkitektoniske severdighetene i Segovia er La Catedral de Segovia – Santa Iglesia Catedral de Nuestra Señora de la Asunción y de San Frutos de Segovia. Katedralen, som ofte refereres til som ”la Dama de las Catedrales” på grunn av sitt omfang og eleganse, ble påbegynt i 1525, og sto ferdig 65 år senere, stilen er hovedsakelig gotisk.

Katedralen i Segovia er utvilsomt et storslagent monument. Særlig etter mørkets frembrudd da flombelysning bidrar til å fremheve det ruvende kirkebygget.

Innsiden av katedralen vil heller ikke skuffe. Utsmykningen har pågått gjennom flere stilperioder. Noe av det mest iøynefallende er trolig de to barokke orglene fra 1700-tallet. La Catedral de Segovia har dessuten sitt eget museum – Museo Catedralicio – som er verdt et besøk hvis man først har tatt seg tid til å gå inn.

Verdensarv
Internasjonale guidebøker beskriver Segovia som en av Spanias fremste kulturelle og historiske juveler, sammen med blant andre byer som Toledo, Cordoba, Granada, Salamanca og San Sebastian. Gamlebyen, som er omgitt av murer fra det 8. århundre, er oppført på UNESCOs liste over verdensarv.

Generelt er Segovia svært egnet som utfluktsmål. Det historiske sentrum er lite og oversiktlig og har noe å tilby for nær sagt alle og enhver. Beliggenheten i det sentrale Spania gjør at byen er lett tilgjengelig fra Costa Blanca. Først tar man seg til Madrid, og derfra videre i bil, buss eller tog de få kilometerne opp til Segovia.

Hotell i Segovia
Spaniaposten bodde på “Hotel Palacio San Facundo****” mest av alt på grunn av god standard og beliggenheten midt i gamlebyen, med hele Segovia innen rekkevidde som fotgjenger. Hotellet har også parkeringsanlegg i egen garage.

Cochinillo – spansk festmåltid fra Segovia