Spansk Mat Cochinillo – spansk festmåltid fra Segovia

Cochinillo – spansk festmåltid fra Segovia

-

- Støtt vår sponsor de støtter oss -

I Spania har hver familie forskjellige mattradisjoner rundt juletider. Det blir ofte servert sjømat og skalldyr av beste sort, men også den unge grisen som blir kalt ”cochinillo” som skal være så mør at den kan skjæres med en treplate.

”Cochinillo” er navnet på en ung gris. Den blir spist som festmåltid i Spania, Argentina, Cuba, Puerto Rico, Filippinene og Den Dominikanske Republikk. Den har også dukket opp i det tyske kjøkken spesielt i forbindelse med ølfestivalen Oktoberfest.

Ingen hverdagskost
Provinsen Segovia er verdensberømt for sin ”cochinillo”.
Den unge grisen har bare drukket morsmelk og blir derfor også kalt ”cochinillo de leche”. Dette gir kjøttet en delikat og spesiell smak.
Den unge grisen blir slaktet når den er mellom to og seks uker og blir tradisjonelt tilberedt hel som en del av et større festmåltid eller ved spesielle anledninger som julaften. Dette er ingen hverdagskost.


Kjøttet fra ”cochinillo” er veldig mørt. Skinnet er sprøtt, mens kjøttet kan skjæres bare ved hjelp av en tynn treplate. Dette bryter stekeprosessen og gir en indikasjon på hvor mørt kjøttet er.
I Spania kan den kalles ”cochinillo” eller ”lechòn” og i de fleste provinsene blir den tilberedt bare under spesielle anledninger.

Den tradisjonelle tilberedingsmåten er at man tar ut innmaten, trer grisen på en pinne og deretter griller den over glødende kull.
Pinnen må snurres sakte nå og da for at grisen skal bli jevnt stekt på alle sider. Denne retten er som tatt ut av en tegneseriestripe.

Ingen hokus pokus
”Cochinillo” fra provinsen Segovia er kvalitetsmerket med ”Marca de Garantía”.
Segovia har spesialisert seg på ”cochinillo” og har eget oppdrett nettopp på denne lille grisen.


Smågrisene fra Segovia har et blått kvalitetsmerke i øret som viser at de er fra provinsen. Smågrisene skal være hvite på utsiden og lyserosa i kjøttet. De veier mellom 4,5 kilo til 6,5 kilo og bør ikke være mer enn tre uker gamle når de slaktes.
”Cochinillo” fra Segovia blir i dag oftest stekt i en tradisjonell vedovn og servert hel.
Å tilberede ”cochinillo” slik de gjør i Segovia er ingen hokus pokus.

Først fjernes innmaten og grisen legges med buken ned i en ildfast form med vann i bunnen og litt salt på toppen. Deretter langtidsstekes den i ovnen for at kjøttet skal bli mørt og godt.

I siste del av tilberedingen kan man smøre grisen med grisefett (manteca) og skru på grillen i ovnen. Dette vil gjøre at skinnet blir sprøtt og får en gyllen farge.
Dersom man kjøper en god ”cochinillo” er det ikke nødvendig å bruke verken hvitløk eller krydder.

Følg oss

20,226FansLike
0FollowersFollow
208FollowersFollow

Transport til og fra flyplassen

Ekspressbuss fra Albir til Alicante

En ny busslinje er opprettet mellom Albir og togstasjonen...

Alicante flyplass utvides med ny rullebane

Alicante-Elche flyplass El Altet skal få en rullebane til....

Gran Canaria Las Palmas flyplass (LPA) – Transport, leiebil, taxi og busstider

Gran Canarias flyplass har direkteavgang fra de fleste større...

Flytog til Alicante-flyplass prioriteres

Flyplassen i Alicante får egen togforbindelse. Den spanske regjeringen...

Alicante flyplass – beste i Europa

Blant 1960 flyplasser er Alicante flyplass kåret til Europas...

Murcia flyplass Covera (RMU) – Transport, leiebil, taxi og busstransport

Murcia flyplass Corvera ligger like utenfor Murcia by, en...

Ny togterminal ved Malaga flyplass

Nylig åpnet den nye undergrunnstasjonen på flyplassen i Malaga....

Malaga Flyplass (AGP) – Guide og info om transport, leiebil, taxi og busstider

Malaga flyplass - Málaga–Costa del Sol Airport Like syd for Malaga...

Alicante Flyplass (ALC)- Guide og info om transport, leiebil, taxi og busstider

Alicante flyplass eller Alicante–Elche Airport som en offisielt heter er...

Norwegian setter Max-flyene på bakken – kansellerte avganger fra Malaga

Etter to liknende ulykker med Boeings nye 737 Max...

Anmeldt for ulovlig flyplass-kjøring

En mann ble stoppet av politiet i...
- Støtt vår sponsor de støtter oss -
- Støtt vår sponsor de støtter oss -

Papirutgaven SpaniaPosten

Festivaler og spanske fiestas

Julifestival i Orihuela – Moros y Cristianos

I juli markerer man i Orihuela «Moros y Cristianos»....

Valencias blomsterkrig – Juli-festival

En av Spanias mange litt snodige men morsomme festivaler...

Sardinens begravelse – Spansk påskerituale

Påskefeiring i Spania er fylt med myter, mystikk og...

Marbella “frigjort” fra maurerne

11. juni markerte Marbella at byens nøkler ble overlevert...

Alteas midtsommer-fest blir kulturarv

Midtsommerfeiringen i Altea den 19. juni er gitt status...

Hogueras i Alicante 21.-22. juni 2019

Årets fiesta begynner fredag 21. juni, gater stenges av...
- Støtt vår sponsor de støtter oss -
- Støtt vår sponsor de støtter oss -
- Støtt vår sponsor de støtter oss -

Relaterte sakerRELATED
Recommended to you