25.9 C
Alicante
30.4 C
Málaga
25.8 C
Las Palmas de Gran Canaria

Ber om «klima-sjef» for Alicante-provinsen

I Alicante-provinsen ser man behovet for en overordnet myndighet med som skal koordinere tiltakene som er nødvendige som følge av klimaendringene med tilhørende oversvømmelsene man ser øke i omfang.

Årets høstregn var kraftigere enn man har sett i flere årtier. Over en tid nå har man nesten årlig satt nye rekorder for både mengde regn og økende skader av flommen som ofte følger med. Erosjon langs kysten og skader etter vinterstormer er også økende. Flere kommuner på Costa Blanca har denne høsten målt mer enn tre ganger så mye regn som man normalt har i løpet av en måned.

På Costa del Sol er erosjon det største problemet. Mens på Costa Blanca er det flom som følge av regnet som kommer i vinterhalvåret.

Det kraftige høstregnet med flommen som ofte hører med krever koordinering på regionalt og nasjonalt nivå. Flommen denne høsten har vært ekstra stor og ordførere i Vega Baja, som ble hardest rammet, har bedt om en egen «Marhall plan» for å reparere alle skadene.

regnitorrevieja.jpg
Høstregnet på kysten blir kraftigere for hvert år i takt med at klima endrer seg.

Millioner «i fare»

I Alicante provinsen bor 2.2 millioner mennesker i områder som er direkte i fare for flom. 17 kommuner ligger i områder kategorisert som «høy risiko for flom». Blatn dem er Alfaz del Pi, Orihuela, Elche og Denia.

Hodeløs utbygging av ferieboliger på spanske-kysten

En av konsekvensene med årene med voldsom utbyggingen man så på Costa Blanca i perioden 2000 – 2007 er at man mange steder bygget over gamle tørre elveleier uten å tenke på at vannet faktisk kommer tilbake en gang i mellom. Dette er tydelig i Albir f.eks. hvor rådhuset har tillatt utbygging i Albir-åsen direkte over gamle vannveier. Hver gang det regner kraftig blir gatene her fulle av vann og kommunens dårlig vedlikeholdte avløpssystem gjør at vannet renner gjennom gatene og ikke ned i kloakken. Det samme mellom Alfaz del Pi og Albir hvor man et sted har anlagt vei direkte i det gamle elveleiet med det resultatet at veien ofte stenges i flere dager her når det regner kraftig.

Beslutninger har blitt tatt av folk som har vært beslutningstakere ikke på grunn av deres kompetanse men på grunn av det man på norsk ville kalt «kompisvelde». Det er ikke alltid direkte korrupsjon men at familie og kjente blir plassert i viktige posisjoner har også konsekvenser årtier senere. Arven etter byggeboomen over ti år tilbake merker man av

To døde etter flom – rådhuset i Finestrat ble holdt ansvarlig

I Finestrat døde et britisk ektepar etter at vannet flommet over utendørsmarkedet. Kommunen hadde plassert markedet midt i et gammelt elveleie og da vannet kom i stor fart ned fra fjellene over ble både markedsboder og besøkende dradd med vannmassene med to døde som resultat. Tre kommunepolitikere i Finestrat, inkludert to tidligere ordførere, måtte i september 2017 innta tiltalebenken ved domstolen i Benidorm med en påstand mot seg om 4 års fengsel for uaktsomt drap. 

Spanderer du en kaffe på redaksjonen?

Corona-krisen skadet våre annonsører såpass at de fleste ikke bruker penger på markedsføring nå. Dette blir langvarig da skaden på det norske næringlivet har stor i og med at de fleste nordmenn har blitt værende “hjemme” denne sommeren.

Vi ber om din støtte for å kunne bruke mer av vår tid på å holde deg oppdatert.

I steden for en betalingsmur har vi åpnet for ett frivillig abonnement. De som ikke er klare for det oppfordrer vi til å virtuell kopp kaffe på noen i redaksjonen nå og da.

Spanderer du på kaffen i dag?

Kommentarer

SpaniaPosten
Etablert i 2002. SpaniaPosten publiseres på papir i Alicante og Malaga-provinsene. Våre skribenter er fastboende i Spania og fagfolk med årtier av erfaring fra nettopp Spania.

Vise-statsminister «Fundamentalt å avskaffe monarkiet»

Leder av «Podemos» og Spanias vise-statsminister, Pablo Iglesias, sier det er en fundamental oppgave for partiet å avskaffe det spanske monarkiet og...

Spleiser på ny promenade for Altea

Den neste fasen i oppgraderingen av Alteas promenade mot sjøen blir et spleiselag mellom Miljøverndepartementet i Madrid (MITECO) og rådhuset i Altea.

Massetest: Ingen positive i Torrevieja

Som en del av en nasjonal massetest ble 1100 personer testet i Torrevieja onsdag 16. september. Ingen testet positive for Corona-viruset.

Covit-smitte på Costa del Sol (Oppdatert 19. september) – Tredobling i Nerja

Siste smittetall viser stabile smitte-tall for Fuengirola og nedgang tallene for i Marbella. Nerja har sett en tredobling i antallet som har...

Relaterte saker

Massetest: Ingen positive i Torrevieja

Som en del av en nasjonal massetest ble 1100 personer testet i Torrevieja onsdag 16. september. Ingen testet positive for Corona-viruset.

Covit-smitte i Torrevieja området (Oppdatert 18.september)

Nye smittede er stabilt eller svakt synkende i Torrevieja mens tallet har gått opp i størstedelen av Vega Baja-området siste 14 dager....

Korrupsjon i Torrevieja: Solgte kølapper og digitale sertifikater

Politiet har pågrepet en ansatt på rådhuset i Torrevieja. Vedkommende er anklaget for å ha satt i system en ordning hvor man...

54 smittede på sykehjem på Costa Blanca – myndighetene tar over

Generalitet Valenciana tar over størstedelen av driften ved sykehjemmet CasaVerde hvor man også har hatt pasienter fra Norge og Sverige.

Torrevieja har god plass i september

Søndag 6. september meldes det om 28 varmegrader, 61% luftfuktighet og god plass på de fleste av stendene.

Covit-smitte i Torrevieja området (Oppdatert 4.september)

Tallene under kommer fra de regionale helse-myndighetene for Valencia-regionen, Generalitet Valenciana. Tallene er oppdatert 04/09 klokken 10.00. Tallene...

Covid-smitte i Rojales for første gang

Det er nå fire personer som har testet positivt. Dette er en gjeng venner/familie som har smittet hverandre i forbindelse med sosial...

Jordskjelv utenfor Torrevieja

Natt til fredag 3. august (kl 23.33) kunne kan igjen føle et jordskjelv i Torrevieja. Denne gangen målte jordskjelvet 3.7 på Richters...

Covit-smitte i Torrevieja området (Oppdatert 27.august)

Tallene under kommer fra de regionale helse-myndighetene for Valencia-regionen, Generalitet Valenciana. Tallene er oppdatert 27/08 klokken 10.00. Tallene viser: Testet positive under...

Grønt lys for å surfe på Orihuela Costa

Rådhuset i Orihuela har gitt grønt lys for de som vil surfe i kommunen. Det er i Cala Cerrada surfing blir tillatt...
- Advertisement -