Ber om «klima-sjef» for Alicante-provinsen

Publisert

I Alicante-provinsen ser man behovet for en overordnet myndighet med som skal koordinere tiltakene som er nødvendige som følge av klimaendringene med tilhørende oversvømmelsene man ser øke i omfang.

Årets høstregn var kraftigere enn man har sett i flere årtier. Over en tid nå har man nesten årlig satt nye rekorder for både mengde regn og økende skader av flommen som ofte følger med. Erosjon langs kysten og skader etter vinterstormer er også økende. Flere kommuner på Costa Blanca har denne høsten målt mer enn tre ganger så mye regn som man normalt har i løpet av en måned.

På Costa del Sol er erosjon det største problemet. Mens på Costa Blanca er det flom som følge av regnet som kommer i vinterhalvåret.

Det kraftige høstregnet med flommen som ofte hører med krever koordinering på regionalt og nasjonalt nivå. Flommen denne høsten har vært ekstra stor og ordførere i Vega Baja, som ble hardest rammet, har bedt om en egen «Marhall plan» for å reparere alle skadene.

regnitorrevieja.jpg
Høstregnet på kysten blir kraftigere for hvert år i takt med at klima endrer seg.

Millioner «i fare»

I Alicante provinsen bor 2.2 millioner mennesker i områder som er direkte i fare for flom. 17 kommuner ligger i områder kategorisert som «høy risiko for flom». Blatn dem er Alfaz del Pi, Orihuela, Elche og Denia.

Hodeløs utbygging av ferieboliger på spanske-kysten

En av konsekvensene med årene med voldsom utbyggingen man så på Costa Blanca i perioden 2000 – 2007 er at man mange steder bygget over gamle tørre elveleier uten å tenke på at vannet faktisk kommer tilbake en gang i mellom. Dette er tydelig i Albir f.eks. hvor rådhuset har tillatt utbygging i Albir-åsen direkte over gamle vannveier. Hver gang det regner kraftig blir gatene her fulle av vann og kommunens dårlig vedlikeholdte avløpssystem gjør at vannet renner gjennom gatene og ikke ned i kloakken. Det samme mellom Alfaz del Pi og Albir hvor man et sted har anlagt vei direkte i det gamle elveleiet med det resultatet at veien ofte stenges i flere dager her når det regner kraftig.

Beslutninger har blitt tatt av folk som har vært beslutningstakere ikke på grunn av deres kompetanse men på grunn av det man på norsk ville kalt «kompisvelde». Det er ikke alltid direkte korrupsjon men at familie og kjente blir plassert i viktige posisjoner har også konsekvenser årtier senere. Arven etter byggeboomen over ti år tilbake merker man av

To døde etter flom – rådhuset i Finestrat ble holdt ansvarlig

I Finestrat døde et britisk ektepar etter at vannet flommet over utendørsmarkedet. Kommunen hadde plassert markedet midt i et gammelt elveleie og da vannet kom i stor fart ned fra fjellene over ble både markedsboder og besøkende dradd med vannmassene med to døde som resultat. Tre kommunepolitikere i Finestrat, inkludert to tidligere ordførere, måtte i september 2017 innta tiltalebenken ved domstolen i Benidorm med en påstand mot seg om 4 års fengsel for uaktsomt drap. 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter