23.3 C
Alicante
30.4 C
Málaga
22 C
Las Palmas de Gran Canaria

Druer fra Spania – Nå er de søtest, billigst og best

Mange nordmenn forbinder høsten med tyttebærplukking og poteter som skal dras opp av jorda. I Spania er september og oktober når søte druer er i overflod og knallrøde granatepler er modne.

Det er nå tid for innhøsting, og de små druene har funnet tilbake til skålen på bordet og strutter som aldri før. De er søte og saftige, og hvem kan la være å plukke med seg en frisk drue som strutter i skålen hver gang man går forbi?

Det er hele 60 forskjellige druesorter i Asia, Nord-Amerika og Europa. Druene kommer i grønn, rød og blå utgave. Med steiner eller uten steiner. Store eller små. De kan også tørkes for å bli til rosiner. De er elsket av alle.

Druer har vært en viktig avling rundt Middelhavet i uminnelige tider. Bildet viser et veggmaleri fra ett gravkammer i Egypt.

Druers helsebringende effekt

Felles for de mange druesortene er at de alle har en svak syrlighet og massevis av fruktsaft. Druene blir plukket og knasket rett fra klasen. De kan brukes i fruktsalater, juicer og smoothies. De blir brukt som pynt på smørbrød og som tilbehør på ostefatet. I tillegg er herlighetene fulle av antioksidanter som kan virke helsebringende når man går en kald høst i møte.

Druene kan brukes til så mangt. Det lages både juice, eddik, rosiner og vin. Druene er proppfulle av sukker og er dermed så populært brukt for å lage alkoholholdige drikker som vin, champagne, cava, brandy, cognac, manzanilla og grappa for å nevne noen. Det er så lett å lage alkohol av druer at det i spanske fengsler ikke blir servert druer for å forhindre fangene fra å lage sin egen alkohol. Det er nemlig ikke vanskelig å dyrke alkohol fra druer selv som hobby.

NYTTÅRSDRUER: Bøndene beskytter denne dyrebare høsten med papir så fugler ikke skal ødelegge avlingen.

Hver nyttårsaften spiser spanjolene tolv druer i det man teller ned til midnatt. Dette skal bringe hell og lykke for det nye året. Druene er dyre i slutten av desember. Bøndene beskytter denne dyrebare høsten med papir så fugler ikke skal ødelegge avlingen.

Lag din egen plante
Det er en kjent nyttevekst som vi vet har vært brukt siden oldtidens Egypt.
For at druene skal formeres legges stiklinger i en potte med fuktet jord. Stiklingene kan kjøpes, eller plukkes fra drueklasene som kjøpes i butikken. La en knopp ligge på overflaten, og knyt en plastpose over potten for å beholde luftfuktigheten. Når knoppen har brutt ut kan man klippe noen hull i posen for at planten får nok luft. Posen kan fjernes etter hvert, men ikke for tidlig siden plantens første blad har lett for å tørke inn. Drueplanten krever mye oppmerksomhet og rett beskjæring. Druene bruker nesten tre måneder fra de er plantet til de kan bli høstet.

Store områder
Druesteinene og drueskallet inneholder mye tannin. En syre som fungerer som konserveringsmiddel i rødvinsproduksjonen. På verdensbasis har drueplantene okkupert over 75.866 kvadratkilometer. 71 prosent av disse blir brukt til vinproduksjon, 27 prosent til spisedruer og bare to prosent for å produsere rosiner.

Spania er verdens største produsent av druer

Antall kvadratkilometer dedikert til drueproduksjon øker med to prosent hvert år. Spania er landet som har største andel kvadratkilometer drueplanter. Spania har hele 957.573 hektar og på andreplass ligger Frankrike kvadratkilometer.

Spania er verdens største produent av druer og vin.

Forsikring av leiebil i Spania

Forsikring av leiebil i Spania?
Trenger jeg noen ekstra forsikring når jeg leier bil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva “standard” forsikring inkluderer og hvorfor man ellers kreves for depositum når man henter ut en leiebil i Spania.

10 viktige tips om leiebil på flyplassen i Alicante og Malaga

Leiebil i Spania ? Les våre 10 viktigste tips når du leier fra Alicante og Malaga flyplass

SpaniaGuiden har vært til stede i på Alicante og Malaga flyplass i nærmer 20 år. Les våre 10 beste tips om hvordan du sparer penger, tid og unngår overraskelser når du leier bil i Spania.


Spanderer du en kaffe på redaksjonen?

Corona-krisen skadet våre annonsører såpass at de fleste ikke bruker penger på markedsføring nå. Dette blir langvarig da skaden på det norske næringlivet har stor i og med at de fleste nordmenn har blitt værende “hjemme” denne sommeren.

Vi ber om din støtte for å kunne bruke mer av vår tid på å holde deg oppdatert.

I steden for en betalingsmur har vi åpnet for ett frivillig abonnement. De som ikke er klare for det oppfordrer vi til å virtuell kopp kaffe på noen i redaksjonen nå og da.

Spanderer du på kaffen i dag?

leiebil i Spania

Trenger du leiebil til ferien i Spania?

Bruk SpaniaGuiden når du bestiller leiebilen så bidrar du også samtidig til SpaniaPostens som bringe gratis nyheter på norsk fra Spania. Avisen mottar «en kaffekopp» for hver leiebil som bestilles i 2020.

Fordeler med SpaniaGuiden:

  • Ingen forskuddsbetaling!
  • Pris-garanti! Finnes tilsvarende leiebil billigere, matcher vi prisen!
  • Gratis avbestilling!
  • Fri kilometer når du henter på Malaga eller Alicante-flyplass.
  • Gebyr for full refusjon av bensin-depositum inkl. i anvist pris.
  • Standard forsikring inkludert, utvidet forsikring er frivillig opsjon.
  • Flyplass-gebyr er alltid inkludert.
  • Nesten alle bilene er nye 2020 / 2019-modeller.

Se prisen for din her – husk at de større bilene fullbookes først, reserver i dag!

Kommentarer

SpaniaPosten
Etablert i 2002. SpaniaPosten publiseres på papir i Alicante og Malaga-provinsene. Våre skribenter er fastboende i Spania og fagfolk med årtier av erfaring fra nettopp Spania.

Drept av vannscooter under ferien

En 31 år gammel turist omkom i en vannscooter ulykke på Costa del Sol. Mannen som var fra Holland hadde leid fartøyet...

Nytt helsesenter til Orihuela Costa

Rådhuset i Orihuela jobber for å få regionale myndigheter til å bygge en klinikk på Orihuela Costa. Rådhuset foreslår at de lar...

Nødsentral med utlendingskontor til Orihuela Costa

Nødsentralen blir på 4.700 m2 og vil gjøre livet for de som bor på Orihuela Costa langt enklere. Den...

Halvparten av flyene var «kansellerte»

Sammenliknet med forrige sommer var det i år bare halvparten så mange flyavganger til Spania juli måned. Det spanske...

Relaterte saker

Oliven innhøsting – det grønne gullet

Oliven blir ofte kalt det grønne gullet (el oro verde). Fordi det har hatt stor betydning for bøndenes økonomi, men også fordi det er...

Fiken – Frukt fra tidenes morgen

Alle som jevnlig tar seg en tur ut av sentrumsbebyggelsen her i Spania har lagt mer til den gode tilgangen på ferske...

Granateplene er modne

I september modnes granateplene for fullt og det er på tide å innta høstens antioksidantbombe. Granateplet har nemlig ti ganger mer antioksidanter...

Kaktusfiken – higos chumbos

I Spania er Kaktusfiken er egentlig en typisk sommerfrukt vi ser i butikken og på markedet i juli. Men i Murcia kan den også modnes...

Angulas, eksklusive babyål

Babyål, eller «angulas» som det kalles på spansk, er blant Spanias dyreste råvarer. De små ålefiskene smaker fint lite og ser ikke spesielt appetittlige...

Tapas ekte spansk småsnack

Spanias regjering har vedtatt at tapas er offisiell spansk kulturarv. De populære smårettene som i følge offentliggjøringen “normalt inntas stående” finnes i...

Chirimoya, søt snadderfrukt

Denne tropiske frukten har lenge blitt dyrket i deler av Spania. Og i følge Mark Twain er Chirimoya "den deiligste frukten man...

Ristede kastanjenøtter

Når lukten av ristede kastanjenøtter flyter utover sentrumsgatene er det ingen tvil lenger om at det er vinter i Spania. Varme og søte kastanjenøtter...

Las Torrijas – Arme riddere er tradisjonell påskerett i Spania

Den søte brødretten ”Las Torrijas” er en av landets best bevarte påsketradisjoner.  Å spise ”Torrijas” er en sterk påsketradisjon i Spania, men også i Argentina,...

Salmorejo – fløyelsmyk sommerfristelse

Et av det spanske kjøkkenets herligeste fristelser er den tomat- og brødbaserte retten salmorejo.  Den fløyelsmyke og kremete retten blir vanligvis servert som en forrett...
- Advertisement -