20.7 C
Alicante
30.4 C
Málaga
22.1 C
Las Palmas de Gran Canaria

Slik er den spanske julen

I Spania betyr jul først og fremst tid med familien. Oldeforeldre, besteforeldre, foreldre og barn samles rundt bordet som er rikelig dekorert med mat til et måltid som varer i mange timer. Julegavene får barna på nyåret.

Julaften pleier å være en lang dag i Spania, spesielt i storbyene hvor de fleste jobber til sent. Middagen starter mellom åtte og ti på kvelden.

Denne kvelden samles man som regel hos moren til mannen i huset, altså hos farmor.

Båndet mellom spanske mødre og døtre pleier å være veldig sterkt, og det er vanlig at familien drar til ‘hennes’ mor de aller viktigeste dagene, som for eksempel første juledag.

Mange ankommer middagsbordet nokså utslitt etter en hektisk måned med juleforberedelser og mange julebord som pleier å vare til langt ut på natt. Barna løper rett bort til betlehemskrybben og prøver å finne ut hva som er annerledes denne julen, da det hvert år kjøpes noe nytt for å legge i krybben.

Betlehemskrybben (se egen artikkel) er veldig populær og byer og landsbyer har større betlehemsutstillinger og markeder hvor man kan kjøpe deler til å lage sine egne krybber bestående av Jesus-barnet, Maria, Josef, de tre kongene, stallen og dyrene.
Det er ingen regler for hva man spiser på julaften, og de fleste spanske hjem følger sine egne julemattradisjoner. Når middagen er over, går de fleste til sengs. Utenom ungdommen, som ser fram til en lang fest. Dette er en av årets beste kvelder på byen.

ROMJULEN
Man kan trygt si at første juledag er familiedagen over alle familiedager i Spania. Hos mange familier kan det bli trangt om plassen, da det ofte kommer mange tanter og søskenbarn. Lunsjen starter rundt tre. Menyen varierer. Mange bruker sjømat, og de som har litt ekstra å rutte med serverer også fois-gras (andelever) og jamon iberico (spansk skinke). Måltidet varer i flere timer, ofte fram til middag.

Andre juledag løper de fleste rundt og bytter gaver, eller fortsetter jakten på den perfekte julegaven. Selv om det har blitt mer vanlig med julenisse på julaften, får de fleste barna gaver den 6. januar når de Tre Hellige Kongene kommer på besøk. Den fjerde juledag bærer navnet Día de los Inocentes (de uskyldiges dag). Denne dagen er for spanjolene som første april er for nordmenn, og de fleste, pressen inkludert, kommer med en real spøk. Et par dager før nyttår, er det mange som følger kongefamiliens tradisjon med skiferie i Baqueira eller Sierra Nevada. Andre tar seg en tur til sommerhuset på Kanariøyene, hvor de kan ønske det nye året velkommen på stranden.

NYTTÅR I SPANIA
Nyttårsaften er satt av til nok en familiemiddag, men de fleste har planer med venner utover natten. I storbyene varer festen i tjue-fire timer. Middagen og desserten går fort unna, for det er lykkedruene Las Uvas de la Suerte alle venter på (se egen artikkel).
Når klokkeviseren nærmer seg midnatt, tas drueposen fram. Det skal spises en drue for hvert av de tolv klokkeslagene som introduserer det nye året. Noen samler seg foran byenes klokketårn, andre foran TV skjermen som dekker alt på direkten. Klokkeslagene begynner å slå. Hver drue må ned før klokken slår midnatt. Først da kan man trygt gå det nye året i møte.

DE HELLIGE TRE KONGENE
Spanjolene feirer jul frem til den Hellige-Tre-Kongers-Dag (Dia de los Reyes) den 6. januar. Dette er dagen barna gleder seg til. Selve feiringen foregår dagen i forveien med pompøse parader og opptog hvor de hellige tre kongene deler ut sukkertøy.
Om kvelden setter barna ut småkaker og vann til kongene og desres kameler, for på natten kommer Melchor, Gaspar og Baltasar med julegavene. Etter at pakkene er åpnet, spiser man den tradisjonelle Roscon de Reyes. Kaken kommer alltid med kongekrone. Inni er det bakt inn en kongefigur og en bønne. Den som får kongen, blir dagens konge, mens den som får bønnen, må betale for kaken.

Feliz Navidad!

Relaterte saker

- Advertisement -