dinbolig_ZENIAMAR
23.3 C
Alicante
30.4 C
Málaga
22 C
Las Palmas de Gran Canaria

Inmaculada Concepción 8. desember – Marias unnfangelsesdag

Fredag 8. desember er merkedag i Den katolske kirke og helligdag i Spania. Da feires den såkalte Inmaculada Concepción, eller Marias unnfangelsesdag som den kalles på norsk. I katolske land minnes man denne dagen at Jomfru Maria ble unnfanget uten synd av hellige Anna. Med andre ord, da moren til Maria ble gravid. Begivenheten feires med prosesjoner over hele i Spania.

La Inmaculada Concepción, også kalt Purísima Concepción, er først og fremst en katolsk tradisjon. Dagen markeres således ikke på samme måte innen protestantismen. Den er likevel en merkedag fra gammelt av også i protestantiske land og er blant annet avmerket på primstaven i norske kirker.

Læren om den såkalte ubesmittede unnfangelse, at Jomfru Maria skal ha blitt unnfanget uten synd, er imidlertid avvist innen protestantismen. En slik dogme strider nemlig med den protestantiske lære om at kun Jesus var uten synd.

Innen den protestantiske kirke argumenteres det med at dersom også Maria skulle vært unnfanget fri fra arvesynden, måtte gud ha intervenert da hennes mor Anna ble gravid. Det vil i så fall bety et mirakel, på linje med Jomfrufødselen, noe protestantene mener ikke kan leses ut av bibeltekster. Det anføres videre at kun Maria trengte den gudommelige intervensjonen for å unnfange og føde guds sønn, ikke hennes mor.

I den katolske kirke stiller dette seg annerledes. Der betyr læren om den ubesmittede unnfangelse at Jomfru Maria i likhet med Jesus var fri for arvesynd fra det øyeblikket hun ble unnfanget. Som katolsk dogme har den ubesmittede unnfangelse kommet til uttrykk i kunstens verden, med en egen type representasjon av Maria. I disse bildene eller figurene er Maria avbildet uten Jesusbarnet, gjerne med glorie, himmelen som bakteppe og omringet av engler.

La Inmaculada Concepción (de Maria) er også skytshelgen i katolske land. På merkedagen 8. desember kan gravide i følge folketradisjonen be til Maria om at fødselen skal gå bra. Navnet ble tidligere gitt til jenter i Spania, med versjoner som Inmaculada, Inma, Concepción, Concha og Conchita. Oppkallelse etter Jomfru Marias skikkelse er imidlertid mindre vanlig i dag (Navneformene Concha og Conchita fungerer ikke like godt i latinamerikanske land, der de fort kan forståes som vulgære eller som skjellsord).

La Inmaculada Concepcion skal ha vært anerkjent som skytshelgen i Den katolske kirke siden 1644. Mange spanske kommuner, deriblant Torrevieja, har henne som hellig beskytter og feirer dagen med en egen prosesjon gjennom byen. Datoen den 8. desember er også offentlig høytidsdag for hele Spania.

Prosesjon i Torrevieja (Solemne y Magna Procesión de la Inmaculada Concepción)

Prosesjonen i Torrevieja fredag 8. desember starter med nattverden klokken 18:30. Stedet er bykirken i sentrum som bærer skytshelgenens navn Parroquia de la Inmaculada Concepción.

Når nattverden er over bæres figuren av Maria gjennom gatene Caballero de Rodas, Clemente Gosálvez og ned til havneområdet i gaten Paseo Vista Alegre. Når figuren er kommet frem til porten ved Sociedad Cultural Casino de Torrevieja i gaten Vista Alegre skal det sendes opp fyrverkeri for å markere dagen. Prosesjonen fortsetter deretter opp gaten Joaquín Chapaprieta, til Vicente Blasco Ibáñez og ned Ruiz Azorín tilbake til Caballero de Rodas og startpunktet ved kirken midt i byen.

Spanderer du en kaffe på redaksjonen?

Corona-krisen skadet våre annonsører såpass at de fleste ikke bruker penger på markedsføring nå. Dette blir langvarig da skaden på det norske næringlivet har stor i og med at de fleste nordmenn har blitt værende “hjemme” denne sommeren.

Vi ber om din støtte for å kunne bruke mer av vår tid på å holde deg oppdatert.

I steden for en betalingsmur har vi åpnet for ett frivillig abonnement. De som ikke er klare for det oppfordrer vi til å virtuell kopp kaffe på noen i redaksjonen nå og da.

Spanderer du på kaffen i dag?

leiebil i Spania

Trenger du leiebil til ferien i Spania?

Bruk SpaniaGuiden når du bestiller leiebilen så bidrar du også samtidig til SpaniaPostens som bringe gratis nyheter på norsk fra Spania. Avisen mottar «en kaffekopp» for hver leiebil som bestilles i 2020.

Fordeler med SpaniaGuiden:

  • Ingen forskuddsbetaling!
  • Pris-garanti! Finnes tilsvarende leiebil billigere, matcher vi prisen!
  • Gratis avbestilling!
  • Fri kilometer når du henter på Malaga eller Alicante-flyplass.
  • Gebyr for full refusjon av bensin-depositum inkl. i anvist pris.
  • Standard forsikring inkludert, utvidet forsikring er frivillig opsjon.
  • Flyplass-gebyr er alltid inkludert.
  • Nesten alle bilene er nye 2020 / 2019-modeller.

Se prisen for din her – husk at de større bilene fullbookes først, reserver i dag!

Kommentarer

SpaniaPosten
Etablert i 2002. SpaniaPosten publiseres på papir i Alicante og Malaga-provinsene. Våre skribenter er fastboende i Spania og fagfolk med årtier av erfaring fra nettopp Spania.

Følg oss på Facebook

Nye smittede i Alfaz del Pi og Altea

37 personer har totalt testet positivt for Corona-viruset i Alfaz del Pi, bare en av disse i løpet av siste 14 dager....

Rådhusene er den primære kilden til korrupsjon

78% av anmeldelser for korrupsjon i Alicante-provinsen gjelder saker på kommunale rådhus. Skal man tro anmeldelsene er det kommunale rådhus som er...

Økende aktivitet i boligmarkedet – korttidsleie på vei ned

Mai måned dette året så et fall i antallet solgte boliger på 53.7% i forhold til året før. For Juni måned er...

Turistene kjøper billig-kopier i Puerto Banús

Politiet beslagla nesten seks hundre falske merkevarer på Lørdags-markdet i Puerto Banús. Det er turister som etterspør bilige kopier av Luis Vutton-vesker...

Relaterte saker

Karneval i Spania

I slutten av februar og begynnelsen av mars feires karneval med mye moro i Spania og i resten av den katolske verden. Karnevalstradisjonene er...

Fiesta i Toledo: River hodet av gåsa

I landsbyen El Cario de Tajo (Toledo), markerer man i slutten av juli byens fiesta. Landsbyen markerer de kristnes seier over muslimske kongedømmer i...

La Siesta- latskap eller helsebringende fordel?

Å ta en blund etter middagen har blitt en omdiskutert luksus for mange, men en planlagt lur kan gi mange fordeler, blant annet i...

Spansk domstol: Ungdommen er «for lat» til å få lommepenger

Et foreldrepar i Cantabria slipper å betale lommepenger til sin arbeidsledige datter på 23 år. En lokal domstol mener datteren selv er skyld i...

El Toro – Den spanske oksen

Når du ferdes i Spania vil du fra tid til annen få øye på digre silhuetter av okser mot horisonten. Ved nærmere undersøkelse vil...
- Advertisement -