Inmaculada Concepción 8. desember – Marias unnfangelsesdag

Publisert

Fredag 8. desember er merkedag i Den katolske kirke og helligdag i Spania. Da feires den såkalte Inmaculada Concepción, eller Marias unnfangelsesdag som den kalles på norsk. I katolske land minnes man denne dagen at Jomfru Maria ble unnfanget uten synd av hellige Anna. Med andre ord, da moren til Maria ble gravid. Begivenheten feires med prosesjoner over hele i Spania.

I Torrevieja markerer man dagen med “Procesión de La Purísima”. Man bærer Maria-figuren i prosesjon etter nattverden som starter klokken 18.30. Stedet er bykirken i sentrum som bærer skytshelgenens navn Parroquia de la Inmaculada Concepción.

Når nattverden er over bæres figuren av Maria gjennom gatene Caballero de Rodas, Clemente Gosálvez og ned til havneområdet i gaten Paseo Vista Alegre. Når figuren er kommet frem til porten ved Sociedad Cultural Casino de Torrevieja i gaten Vista Alegre skal det sendes opp fyrverkeri for å markere dagen. Prosesjonen fortsetter deretter opp gaten Joaquín Chapaprieta, til Vicente Blasco Ibáñez og ned Ruiz Azorín tilbake til Caballero de Rodas og startpunktet ved kirken midt i byen.

La Inmaculada Concepción, også kalt Purísima Concepción, er først og fremst en katolsk tradisjon. Dagen markeres således ikke på samme måte innen protestantismen. Den er likevel en merkedag fra gammelt av også i protestantiske land og er blant annet avmerket på primstaven i norske kirker.

Læren om den såkalte ubesmittede unnfangelse, at Jomfru Maria skal ha blitt unnfanget uten synd, er imidlertid avvist innen protestantismen. En slik dogme strider nemlig med den protestantiske lære om at kun Jesus var uten synd.

Innen den protestantiske kirke argumenteres det med at dersom også Maria skulle vært unnfanget fri fra arvesynden, måtte gud ha intervenert da hennes mor Anna ble gravid. Det vil i så fall bety et mirakel, på linje med Jomfrufødselen, noe protestantene mener ikke kan leses ut av bibeltekster. Det anføres videre at kun Maria trengte den gudommelige intervensjonen for å unnfange og føde guds sønn, ikke hennes mor.

I den katolske kirke stiller dette seg annerledes. Der betyr læren om den ubesmittede unnfangelse at Jomfru Maria i likhet med Jesus var fri for arvesynd fra det øyeblikket hun ble unnfanget. Som katolsk dogme har den ubesmittede unnfangelse kommet til uttrykk i kunstens verden, med en egen type representasjon av Maria. I disse bildene eller figurene er Maria avbildet uten Jesusbarnet, gjerne med glorie, himmelen som bakteppe og omringet av engler.

La Inmaculada Concepción (de Maria) er også skytshelgen i katolske land. På merkedagen 8. desember kan gravide i følge folketradisjonen be til Maria om at fødselen skal gå bra. Navnet ble tidligere gitt til jenter i Spania, med versjoner som Inmaculada, Inma, Concepción, Concha og Conchita. Oppkallelse etter Jomfru Marias skikkelse er imidlertid mindre vanlig i dag (Navneformene Concha og Conchita fungerer ikke like godt i latinamerikanske land, der de fort kan forståes som vulgære eller som skjellsord).

La Inmaculada Concepcion skal ha vært anerkjent som skytshelgen i Den katolske kirke siden 1644. Mange spanske kommuner, deriblant Torrevieja, har henne som hellig beskytter og feirer dagen med en egen prosesjon gjennom byen. Datoen den 8. desember er også offentlig høytidsdag for hele Spania.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter