23.3 C
Alicante
30.4 C
Málaga
22 C
Las Palmas de Gran Canaria

Fem tips for å trives i den spanske sommervarmen

Den spanske sommervarmen kan være en velsignelse eller en plage. Å være svett, klam, solbrent eller dehydrert er ingen god oppskrift på et hyggelig opphold i Spania. Om man er lite vant med en slik hete er det noen enkle forhåndsregler og tips man kan ta med seg for å få et langt behageligere opphold i Spania og nyte varmen.

Unngå sola midt på dagen
Unngå sola midt på dagen

1) Unngå sola midt på dagen
Bare «turister» går på stranda midt på dagen når sola steiker mest. Eneste du oppnår er å bli raskt solbrent og dehydrert. Gå heller på stranda tidlig på formiddagen eller senere på ettermiddagen etter fire-frem i det minste. Dagene er lange i Spania og kveldene likeså. Det er ikke tilfeldig det er helt vanlig å spise middag her etter klokken ni.

Samme gjelder markedet. Det er populært å besøke de lokale markedene når man er på besøk i Spania. Men det blir ikke en så hyggelig opplevelse om sola steiker i toppen og svetten renner. Ta forhåndsregler, gå ekstra tidlig om du kan. Om ikke, ta forhåndsregler klesveien.

Husk å drikk så mye du kan om du er ute i sola. Du mister mer veske gjennom utånding enn hva du svetter ut. Men husk at alkohol og kaffe dehydrerer, så en kald øl i sola gjør bare ting værre.
Solbriller er også en god idee, spesielt når sola er på det sterkeste. Blåøyde er enda mer sensitive for sollys enn de med brune øyne.

varme-spania-sov

2) Bruk aircondition med måte
De fleste misbruker aircondition. Den brukes for ofte, temperaturen settes for lavt og resultatet er tørr luft, irriterte luftveier og «sommer-forkjølelse». Kroppen vår liker heller ikke brå endringer i temperatur og det komme utenfra og rett inn i et «iskaldt» rom er ikke bra. AC på dagen er ofte ikke nødvendig. Lag gjennomtrekk i huset, lag naturlig skygge når du planlegger innredningen eventuelt, bruk elektirske vifter det er langt mer behagelig, bedre for helsa og du sparer masse strøm.

Aircondition er uansett fint å ha de varmeste sommernettene, den fjerner også fuktigheten som kan komme med sommervarmen. Sett den gjerne på før du legger deg så sen kjøler ned rommet, utover natten faller temperaturen uansett så det er ofte nok. Om ikke bruk timer funksjon på anlegget så den skrur seg av i løpet av natten, så slipper du å vokne stifrossen neste morgen.

3) En godt natts søvn
Sov med tynt bomullslaken, det kan være uvant for oss nordboere men slik sover man gjerne langs middelhavet om sommeren. En god takvifte erstatter lett aircondition. Litt gjennomtrekk de varmeste dagene kan også komme godt med.

En god dusj for leggetid gjør det også enklere å sove uten å bli varm. Du blir også mindre attraktiv for myggen om du lukter mindre svette.

4) Vifter er behageligere og billigere i drift
tak-vifteMerk at det finnes en rekke svært stillegående takvifter på markedet. Vifter du ser på hoteller og restauranter er ofte av en eldre, dårligere eller billgiste type. Se etter de med en nyere type DC motorer som lager mindre lyd og husk at større vifter som roterer saktere er de stilleste. Disse er i praksis lydløse og ventligerer svært godt. Se. f.eks. etter modellen «Pemba» fra den spanske leverandøren «FARO», denne har DC motor, 130cm diameter, fjernkontroll, seks hastigheter og bruker kun 2W på laveste hastighet.

Dyson har også en del «hi-tech» vifter som støyer mindre enn tradisjonelle vifter. Blant annet fordi de ikke har noen eksterne bevegelige deler.
5) Kle deg kjølig
Kle deg i litt løse klær. Velg ting som puster. Husk også tekstiler i lyse farger absorberer langt mindre varme fra sola enn mørke klær. Vel litt mer løssittende klær i bomull, lin e.l. Shorts er slett ikke nødvendig så lenge du følger disse rådene. Det er heller ikke bra for huden å være for eksponer for sola for mye. Samme med skjorter, litt løssittende skjorter i bomull, er ofte det beste antrekket for mannen. Gjerne et litt løsere snitt enn resten av året.

Er du ute i sola midt på dage er en hatt eller en caps en god idee. Menn må også huske på at når man er tynnere i håret er man ekstra utsatt på et sårbart sted, hodet. Og at kvinner går med sjal i mange varme land er ikke bare for pynt, det skjermer for sola og varmen.

Spanderer du en kaffe på redaksjonen?

Corona-krisen skadet våre annonsører såpass at de fleste ikke bruker penger på markedsføring nå. Dette blir langvarig da skaden på det norske næringlivet har stor i og med at de fleste nordmenn har blitt værende “hjemme” denne sommeren.

Vi ber om din støtte for å kunne bruke mer av vår tid på å holde deg oppdatert.

I steden for en betalingsmur har vi åpnet for ett frivillig abonnement. De som ikke er klare for det oppfordrer vi til å virtuell kopp kaffe på noen i redaksjonen nå og da.

Spanderer du på kaffen i dag?

leiebil i Spania

Trenger du leiebil til ferien i Spania?

Bruk SpaniaGuiden når du bestiller leiebilen så bidrar du også samtidig til SpaniaPostens som bringe gratis nyheter på norsk fra Spania. Avisen mottar «en kaffekopp» for hver leiebil som bestilles i 2020.

Fordeler med SpaniaGuiden:

  • Ingen forskuddsbetaling!
  • Pris-garanti! Finnes tilsvarende leiebil billigere, matcher vi prisen!
  • Gratis avbestilling!
  • Fri kilometer når du henter på Malaga eller Alicante-flyplass.
  • Gebyr for full refusjon av bensin-depositum inkl. i anvist pris.
  • Standard forsikring inkludert, utvidet forsikring er frivillig opsjon.
  • Flyplass-gebyr er alltid inkludert.
  • Nesten alle bilene er nye 2020 / 2019-modeller.

Se prisen for din her – husk at de større bilene fullbookes først, reserver i dag!

Kommentarer

SpaniaPosten
Etablert i 2002. SpaniaPosten publiseres på papir i Alicante og Malaga-provinsene. Våre skribenter er fastboende i Spania og fagfolk med årtier av erfaring fra nettopp Spania.

Følg oss på Facebook

Nye smittede i Alfaz del Pi og Altea

37 personer har totalt testet positivt for Corona-viruset i Alfaz del Pi, bare en av disse i løpet av siste 14 dager....

Rådhusene er den primære kilden til korrupsjon

78% av anmeldelser for korrupsjon i Alicante-provinsen gjelder saker på kommunale rådhus. Skal man tro anmeldelsene er det kommunale rådhus som er...

Økende aktivitet i boligmarkedet – korttidsleie på vei ned

Mai måned dette året så et fall i antallet solgte boliger på 53.7% i forhold til året før. For Juni måned er...

Turistene kjøper billig-kopier i Puerto Banús

Politiet beslagla nesten seks hundre falske merkevarer på Lørdags-markdet i Puerto Banús. Det er turister som etterspør bilige kopier av Luis Vutton-vesker...

Relaterte saker

Europeiske helsetrygdkort og E-121

Europeisk helsetrygdkort E112 bekrefter din rett til nødvendig helsehjelp i EØS-land inkludert Spania. Du har med dette samme vilkår som oppholdslandets egne borgere. Du bør ha...

Erstatning ved forsinket fly?

Hva rettigheer har passasjerene når flyet er forsinket? Forsinkede flyvninger skjer dessverre regelmessig. Streik eller uvær i ett land...

Leiebil fra Alicante og Malaga flyplass – Tips før du bestiller

Leiebil i Spania er vanlig for å komme seg rundt når man er på ferie. Det gir frihet til å oppleve dette spennende landet...

Leve og overleve med aircondition

Like sikkert som at sommeren kommer hvert år vil de høye temperaturene dukke opp i hele Spania i sommermånedene. For å unngå at huset...
- Advertisement -