Leve og overleve med aircondition

Publisert

Like sikkert som at sommeren kommer hvert år vil de høye temperaturene dukke opp i hele Spania i sommermånedene. For å unngå at huset føles som en bakerovn har du muligens innstallert klimaanlegg. Her får du råd og tips om hvordan du kan få mest mulig ut av luftkondisjoneringen uten å sprenge strømbudsjettet og samtidig unngå å bli forkjølet og vondt i halsen.

Utstyr med høyeste energimerking gjør det mulig å oppnå komfort og maksimal besparelse i strømregningen.

Strømmen er ikke gratis og det gjelder å få mest mulig effektiv energi ut av hver kilowatt time. Da er det greitt å kjenne til hvordan du med enkle grep kan forbedre både inneklima, miljøet og din egen økonomi.

Moderne utstyr som for eksempel aerotermi, er i stand til å produsere to tredjedeler av den energien som trengs for å kjøle eller varme luften i våre hjem, som representerer en betydelig besparelse i energiforbruket i boligene våre. Inverterteknologi, som har vært å finne på markedet siden 1981, produserer og bruker kun den energien som utstyret trenger i hvert øyeblikk for å gi temperaturen som du som bruker ønsker.

Bruk logikk for å angi den ideelle temperaturen på stedet der du befinner deg.
Reguler temperaturen i henhold til brukerne og antall mennesker i rommet. Det er ikke logisk å skru på klimaanlegget og ta på seg en genser. Det er ikke tilstrekkelig å stille en lavere temperatur enn ønsket for å få kjølt ned rommet raskere.

Denne virkemåten er kontraproduktiv, siden du uansett ikke vil oppnå den ønskede effekten, og du bruker også mer energi enn nødvendig. En forskjell på mer enn 12º C i forhold til utetemperaturen er ikke sunn og for hver grad vi senker tempreaturen vil vi bruke 8% mer energi.

Anbefalt gjennomsnittstemperatur inne om sommeren på 24º-26 º

Hva er så ideell tempreatur? Det spanske industridepartementet anbefaler å sette temperaturen på 24ºC. Men IDAE (Spansk Institutt for diversifisering og energisparing.) mener at 26 grader er passe lav temperatur for å kunne å føle seg komfortabel innendørs. For maksimal komfort med minimalt energiforbruk, trekk ned persiennene, ta ut markiser

For å dra nytte av naturlig kjøling så bør du lufte og ventilerer når utetemperaturen er to grader lavere enn den luften inne i huset, åpne vinduene, ventilere huset eller tidlig på morgenen før solen varmer. Gjennomtrekke er bra for rask og effektiv lufting.

For å sikre at luftkondisjoneringen fungerer riktig og har tilstrekkelig luftstrøm, krever utstyret litt vedlikehold.

Det er nødvendig å rengjøre filtre på innendørsenhetene og rengjøre kondensatorfinnene. Når luften går gjennom dem, trekker de også inn smuss og støv. Dette reduserer luftstrømmen og apparatets kjøleevne. Pass også på at ikke drenasjerørene er tette slik at spillvannet renner inn i huset eller ut av den interne enheten . Dersom anlegget ikke brukes ofte og mye kan det oppstå algevekst og rørene kan tette seg. Dette vedlikeholdet må gjøres to ganger i året og kan utføres av brukeren selv. Service og gjennomgang av gass, olje, rør , isolasjon og fester ute og inne er det nok å gjøre hvert tredje år.

Innstallasjon og bruk

For å beregne hvor mange kilokalorier som trengs for å varme opp rommet og hvor mange frigorier som trengs for å kjøle det ned vil teknikeren kunne kalkulere.

100 kilokalorier tilsvarer ca én kvadratmeter.
Generelt, for stuen, på ca 25-30 m2 er det behov for apparater som starter ved 3000 BTU. Fremfor alt må vi ta hensyn til dimensjonene av rommet, høyde, plassering av enheten, timer med sol og skygge , isolason, byggemnateriale, vinduer og glaserte overflater.

Likeledes er det viktig å unngå at det blåser kald luft direkte på menneskene i rommet. Luftstrømmen bør gå oppover, mot taket, slik får du en bedre fordeling av luften i rommet fordi kald luft synker grunnet tetthetsforskjellen.

Det er lurt å stille inn fjernkontrollens timerfunkjson slik at luftanlegget automatisk slår seg på / av . Da får du riktig luft til rett tid etter behov. 30 minutter er nok til å ventilere et rom under normale forhold

Koble fra klimaanlegget når det ikke er noen hjemme eller bruk energisparemekanismer som nye teknologier tilbyr når det ikke er noen i rommene.

Forsøk å forhindre så mye varmluft som mulig. Den grunnleggende mål er å holde dører og vinduer lukket i de varmeste timene, mellom kl 11 og 17 . For effektiv energibruk bør vinduene være beskyttet av persienner eller markiser. Siden aircondition jo ikke gjør at ventilasjonen i disse timene er optimal så er det lurt å begrense aktiviteter som forårsaker innendørs forurensning: røyking, maling eller liming, matlaging uten avtrekk og ventilasjon.

Prøv å begrense bruken av apparater som avgir varme i de varmeste timene på dagen er også smart. Ikke bruke stekeovnen strykejern, tørketrommel eller en hvilken som helst enhet som avgir varme vil gjøre det lettere å holde det friskt inne.

Om du ikke liker å bruke mye aircondition så kan det ofte være tilstrekkelig å sette på en vifte. Det vil ikke senke lufttemperaturen, men bevege luften, som gjør at kroppen avkjøles og føles friskere.

SKRIBENTEN: Eiendomsmegler Mona Nielsen fra Larvik kom til Spania i 1986. Hun er i dag en av de mest erfarne norske eiendomsmeglere i Spania og en veteran i bransjen på Costa Blanca. Hun er utdannet spansk megler og til daglig leder for eiendomsmegler Lundquist & Nielsen, en bedrift med historie tilbake til 1998. Nielsen har vært aktiv i Spansk politikk. I 2008 ble hun valgt inn i PSOE’s styre i Rojales. Mona Nielsen sitter også i styret for stiftelsen til den Norske Skolen i Rojales.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter

Nyttig å vite: