Verste tørke i manns minne – reduserte avlinger gir dyrere olivenolje

Publisert

Rekordhøye temperaturer og tørke gjør stor skade på årets olivenhøst. Trærne er kjent for å være svært hardføre og kreve lite vann. Men de ekstreme forholdene man nå ser gjør at årets produksjon blir redusert med minst 40%.

Det bøndene rapporterer om er at mange trær ikke har noe frukt dette året. Andre trær gir langt mindre frukt. Dette er noe som bare skjer når jorda er ekstremt tørr. I juli så man temperaturer på over 40 varmegrader flere ganger. Også våren var langt varmere enn normalt, allerede i mai måned så man temperaturer som normalt hører sommeren til.

Siste to årene har prisen på spansk olivenolje doblet.

For bøndene er situasjonen alvorlig. Oliventrær kan bli flere hundre år gamle. Det er ikke en avling som enkelt kan erstattes av andre vekster.

Les også:

Oliven innhøsting – det grønne gullet

Olivenolje – medisin for sjel og legeme

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter