14.2 C
Alicante
30.4 C
Málaga
17.9 C
Las Palmas de Gran Canaria

– Spania har alltid vært ledet av Europas mest korrupte og inkompetente elite

I en ny bok på over 900 sider beskriver den katalanske forfatteren Gonzalo Pontón Spania som et land som preges av å være ledet av Europas mest korrupte, inkompetente og reaksjonære ledere. Forfatteren konkluderer med at landets mange problemer er «uløselige».

Han peker på et elendig utdanningsystem som lenge har vært i hendene på den mektige katolske kirken, som igjen har blokkert forsøk på opprettelsen av institusjoner for høyere utdannelse i det offentliges regi. Som et eksempel på dette peker Pontón på at man i 1956 fortsatt hadde like mange slike institusjoner som før andre verdenskrig i 1939.

Gonzalo Pontón’s konklusjon er at foruten Russland finnes det ikke noe land i Europa som i hovedsak har blitt styrt av inkompetente, korrupte og reaksjonære ledere.

Den nye boken heter «España. Historia de todos nosotros desde el neolítico hasta el coronavirus» eller «Spania: Vår historie fra det neolitiske til coronavirus». Blant kildene til boka er over 400 historiebøker fra forfatterens eget bibliotek.

Myte-dyrking og historie-forfalskning

Blant de mange mytene man i Spania lenge har holdt kunstig liv i er «Den kristne gjenerobringen» og beleiringen av Barcelona i 1714.

Den forvrengte fremstillingen av sistnevnte er en del av myten om katalanernes kamp mot Felipe V og de fra Castilla. Barcelona falt i 1714, noe Katalanerne markerer som «deres 11. september». I virkeligheten var katalanernes helter mer enn villige til å jobbe for Felipe V så lenge det var penger å tjene.

Forfatteren, som selv er fra Barcelona, avviser med det den romantiske fremstillingen dagens katalanske nasjonalister har av det som skjedde over tre hundre år tilbake.

Han påpeker feilen i spansk historiefortelling hvor man nesten utelukkende kun snakker om de kongelige og eliten. 95% av den spanske befolkningen har man i praksis ignorert.

Relaterte saker

- Advertisement -