– Spania har alltid vært ledet av Europas mest korrupte og inkompetente elite

Publisert

I en ny bok på over 900 sider beskriver den katalanske forfatteren Gonzalo Pontón Spania som et land som preges av å være ledet av Europas mest korrupte, inkompetente og reaksjonære ledere. Forfatteren konkluderer med at landets mange problemer er «uløselige».

Han peker på et elendig utdanningsystem som lenge har vært i hendene på den mektige katolske kirken, som igjen har blokkert forsøk på opprettelsen av institusjoner for høyere utdannelse i det offentliges regi. Som et eksempel på dette peker Pontón på at man i 1956 fortsatt hadde like mange slike institusjoner som før andre verdenskrig i 1939.

Gonzalo Pontón’s konklusjon er at foruten Russland finnes det ikke noe land i Europa som i hovedsak har blitt styrt av inkompetente, korrupte og reaksjonære ledere.

Den nye boken heter «España. Historia de todos nosotros desde el neolítico hasta el coronavirus» eller «Spania: Vår historie fra det neolitiske til coronavirus». Blant kildene til boka er over 400 historiebøker fra forfatterens eget bibliotek.

Myte-dyrking og historie-forfalskning

Blant de mange mytene man i Spania lenge har holdt kunstig liv i er «Den kristne gjenerobringen» og beleiringen av Barcelona i 1714.

Den forvrengte fremstillingen av sistnevnte er en del av myten om katalanernes kamp mot Felipe V og de fra Castilla. Barcelona falt i 1714, noe Katalanerne markerer som «deres 11. september». I virkeligheten var katalanernes helter mer enn villige til å jobbe for Felipe V så lenge det var penger å tjene.

Forfatteren, som selv er fra Barcelona, avviser med det den romantiske fremstillingen dagens katalanske nasjonalister har av det som skjedde over tre hundre år tilbake.

Han påpeker feilen i spansk historiefortelling hvor man nesten utelukkende kun snakker om de kongelige og eliten. 95% av den spanske befolkningen har man i praksis ignorert.

Moros y Cristianos i Alcoy – Folkelig Historieforfalskning

Moros y Cristianos festivalen er godt kjent blant skandinaver som har tilbrakt en sommer i Villajoyosa eller en september måned i Altea.  Festivalens opphav er knyttet til San Jorge eller St. Georg som er mannen som skal ha drept både drager og muslimer i følge legenden.

Moros y Cristianos festivalen er et slags historisk teater som må ses i lys av den katolske kirkes behov for å fjerne alle spor av Islam og Jødedommen fra Spania da «Isabel den katolske» erobret kongedømmene i syd under påskudd av å spre kristendommen. Hun giftet seg med kong Fernando av Aragon, de slo sammen sine kongedømmer og dette var forgrunnen for at de kunne erobre resten av det som skulle bli Spania.

Den spanske inkvisisjonen

1280px-witch-scene4.jpg
Primært var det jødene man gikk etter men også muslimer endte opp med å bli brent og slaktet i det hele den Iberiske halvøya var blitt “kristnet”. Noen hevder Valencias Fallas-feiring har røtter i tradisjonen med å brenne jøder.

I etterkant av de kristnes erobring av kongedømmene i syd startet man å fjerne eiendomsrett fra først jødene etterfulgt av muslimene. Man mistenkte at noen utad levde som kristne men i realiteten av f.eks. jøder. Dette ledet frem til den spanske inkvisisjonen. En prosess hvor man søkte etter “falske kristne” med grusomme metoder.

Relevante saker:

I Bosnia snakker noen fortsatt middelalder-spansk

Spansk svineskinke – Et religiøst og politisk verktøy

Vil gi statsborgerskap til utviste jøder

Vil ikke hete ’’Drep jødene’’ men “Drep muslimene” er greit

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter