Moros y Cristianos i Alcoy – Folkelig Historieforfalskning 20-22. april

Publisert

Moros y Cristianos festivalen er godt kjent blant skandinaver som har tilbrakt en sommer i Villajoyosa eller en september måned i Altea. Men for spanjolene er det Moros y Cristianos i Alcoy som utvilsomt er den mest kjente.

Festivalens opprinnelse er i Alcoy og når kalenderen viser april henter man frem sverdet og skjoldet i Alcoy en halvtime fra Alicante by. Opptogene sendes live på TV over hele landet og billettene for å få sitte første rekke forhåndsselges som om det skulle være konsertbilletter.

I 2024 går festivalen av stabelen 20,21 og 22 april. Datoene flyttes på fra år til år avhengig av når årets påskefeiring avsluttes.

Folkelig Historieforfalskning

Festivalens opphav er knyttet til San Jorge eller St. Georg som er mannen som skal ha drept både drager og muslimer i følge legenden. Dette siste er knyttet til Spanias mauriske periode, altså den rundt 800 år lange perioden, før staten Spania ble til, hvor den iberiske halvøy var delt opp i en rekke mindre kongedømmer. Mange av dem hadde en stor del jøder og muslimer blant befolkningen. Spesielt statene langs middelhavet var også styrt av Maurerne i mange hundre år. Blant dem kongedømmet Valencia, Kalifatet av Cordoba, Granada etc.

Tidspunktet for Moros y Cristianos i Alcoy er knyttet opp til San Jorges dag som markeres i mange land 23. April. Saint George er Storbritannias skytshelgen og ofte avbildet i ridderdrakt med sverd og dragen.

Maurerne som innvandret og koloniserte først deler av Andalucia kom fra dagens Marokko og Algerie. De første gruppene var Berbere og det var de som f.eks. ga Gibraltar sitt navn. Gib al-tar. Tarek er et vanlig berbersk guttenavn og Tarek var mannen som ledet den første gruppen i land der så Gibraltar betyr «Tarek sin stein» enkelt og greit.

Moros y Cristianos festivalen er et slags historisk teater som må ses i lys av den katolske kirkes behov for å fjerne alle spor av Islam og Jødedommen fra Spania da «Isabel den katolske» erobret kongedømmene i syd under påskudd av å spre kristendommen. Hun giftet seg med kong Fernando av Aragon, de slo sammen sine kongedømmer og dette var forgrunnen for at de kunne erobre resten av det som skulle bli Spania.

Historien man forteller fiesta-dagene snakker lite om andre ting. Det er Muslimenes «innvasjon» og de kristnes «frigjøring» av Spania som har blitt historien man gjentar. Dette er ganske så langt fra virkeligheten men spanjolene har alltid hatt et komplisert forhold til sin innholdsrike historie. Man trenger ikke se lenger tilbake til diktaturet som formelt endte med Francos død i 1975 for å forstå dette.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter