Turrón, eldgammel julegodt

Publisert

Det finnes et utall anekdoter om turronens historie. Fra etternavnet til en konditor i Barcelona “Turró”, en arabisk kokkekonkurranse eller legenden om en nordisk prinsesses søtsaker. Mest sikkert er det at som mange andre spanske søtsaker var det maurerne som tok den hit. Liknende ekstremt søte kaker er vanlige i Nord-Afrika og orienten.

I årenes løp har den tradisjonelle turrón utviklet sin egen identitet og sine egne egenskaper, helt til den ble en søtsak knyttet til julen i Spania og avgjørende for økonomien i en hel by, Jijona (Alicante).

De første sporene etter turrónen opprinnelse

I dag produseres både Jijona-turrón og Alicante-turrón på håndverksmessig vis i Jijona. Alt tyder imidlertid på at fødestedet, opprinnelsen til den første turrón, slett ikke er å finne i Alicante. Selv om riktignok ble den “myke turrón” ble oppfunnet i Jijona og til en viss grad også den harde turrón fra Alicante. Men i forkant av disse spanske variantene har turrón en minst 1000 år lang historie før den ble laget slik vi kjenner den i dag.

Som i et epos må turróns historie ha startet et sted i nærheten av Middelhavet og før Kristus. Sannsynligvis kjente allerede de gamle grekerne og romerne til en lignende matvare og spiste den på sine lange reiser. Det er umulig å ikke tro at turrón har sin opprinnelse i en blanding av nøtter og honning. Det er en svært næringsrik matvare som er enkel å tilberede, motstandsdyktig mot tidens tann og perfekt for de få konserveringsmetodene som finnes. I Nord-Afrika kan man koble slike ekstremt kalorike søtsaker til karavanenes behov for kompakt men næringsrik “niste” for de lange reisene over Sahara-ørkenen.

Orienten

En annen mulig opprinnelse til turrón er indirekte å finne i det gamle Mesopotamia (Midtøsten) rundt det 2. århundre f.Kr., da den har en viss likhet med den tradisjonelle Baklava, tyrkisk/arabisk bakverk laget av filodeig og fylt med knuste nøtter og blandet med honning. De samme ingrediensene som turrón, men presentert på en annen måte.

Opprinnelsen til turrón i Spania stammer fra araberne og berbere (maurere) som dominerte store deler av landet fra 711 til 1492. Det var sannsynligvis muslimene som introduserte skikken med å blande nøtter med honning i Spania for å lage konfekt.

I Spania var regionen Alicante (spesielt i fjellene) sterkt knyttet til dyrking av mandeltrær, og det fantes bikuber med rå rosmarin- og timianhonning. Ingredienser, igjen, til turrón. Omstendighetene var derfor ideelle for produksjon, opprinnelse og utvikling av turrón dettegeografiske område.

Den opprinnelige turrón

Dagens Alicante- og Jijona-turrón har utviklet seg fra den opprinnelige turrón.

Opprinnelig hadde den “historiske turronen” et utseende som ligner på den Guirlache-turrón vi kjenner i dag. Den enkle tilberedningen (ristede mandler med skall og blandet dem med kokt honning) gjorde den til en ideell matvare. I tillegg til at den hadde et svært høyt energi-innhold er den allsidigog lett å lage. Turrón ble ikke bare laget med ristede mandler, men også med hasselnøtter, pinjekjerner og valnøtter.

I Alicanta bruker man mandler i Andalucia pinjekjerner

Allerede rundt år 1400 hadde det faktisk oppstått en geografisk spesialisering på halvøya etter hvilken nøtt som ble dyrket mest: På den nordlige Middelhavskysten ble turrón laget av hasselnøtter. På det sørlige platået og i Andalucía ble turrón laget av pinjekjerner eller valnøtter, og på sørøstkysten, i Alicante-regionen, ble turrón laget av ristede mandler.

Mandeltrær utenfor Alcalalí: Landsbyen ligger i Vall de Pop og grenser inntil Jalón. Byen er kjent for sin årlige festival dedikert mandelen. Det tørre klimaet i Alicante-provinsen gjøre regionen godt egenet til dyrkning av disse trærne som trives med lite vann.

I teater fra 1500-tallet

En av de første skriftlige omtalene i den tradisjonelle turróns historie finner vi på midten av 1500-tallet, da turrón er så populær at den dukker opp i skuespill som “La Generosa Paliza” av den sevillanske dramatikeren Lope de Rueda, en forløper for gullalderen, der hovedhandlingen dreier seg om tyveriet av et pund turrón fra Alicante.

Blir jule-snacks for de kongelige og “smæring” til VIP’er

Det sies at det var Filip II som introduserte turrón historie i hoffets julemat, selv om den allerede var velkjent under hans far, Karl V, sin regjeringstid.

En ting som er dokumentert fra denne perioden er sløsingen med penger som myndighetene i Alicante forårsaket ved å gi turron i julegave til advokater og direktører i hovedstaden. Det finnes til og med bevis for at de ulike typene turrones fungerte som naturalia og erstattet deler av lønnen.

En av de første offisielle omtalene av turrón opprinnelse dukker opp i 1582, i et dokument fra Alicante kommune, der det står følgende:

“I uminnelige tider har det hvert år vært vanlig å utbetale (…) lønnen, dels i penger og dels i en gave i form av en arroba turrones (…)”.

Av denne grunn finnes det også et brev signert av kong Filip II i 1595 der han, for å redusere utgiftene ved juletider, formaner til:

“at i turrón og fikenbrød for å presentere julen, forbyr jeg og befaler at byen min [Alicante] ikke kan bruke mer enn femti pund hvert år”.

Kommersialiseringen av turrón gjennom historien: 1600-tallet

Turrón hadde et stort potensial, og håndverkerne var klar over dette og satte seg fore å selge den til så mange land som mulig.

Turrón-produsentene på begynnelsen av 1500-tallet forbedret presentasjonen av produktet og forberedte turrón for lange reiser gjennom Europa. På samme måte som eksotiske produkter fra Nord-Afrika og Italia (krydder og syltetøy) ble eksportert via havnen i Alicante, ble turrón eksportert over hele verden som en luksusvare.

Introduserer egge-hvite

En av de viktigste nyvinningene innen turrón på 1500-tallet var bruken av eggehvite som emulgator for honningen, noe som gjorde blandingen mer appetittvekkende og forbedret den, og dermed oppsto den Alicante-turrón vi kjenner i dag.

For å forbedre transporten av turrón begynte man for 300 år siden å bruke kasser av poppeltre. Dette treet overfører ikke lukt eller smak til turrón og absorberer dessuten en del av oljen som mandlene avgir, noe som holder turrón unna fuktighet og forbedrer holdbarheten.

I 1608 skrev historikeren Gaspar Escolano følgende i sitt verk Decades of the General History of Valencia:

“Beundringsverdig samling av turrón som, kastet i esker, går gjennom Europa som en stor gave”.

Historien om Jijona som turrónens vugge

Først på 1700-tallet ble Jijona vugge for turrón vi kjenner i dag.

JIJONA er den mest kjente by for produksjon av Turron i Spania. Byen ligger i Alicante-provinsens innland. For å komme hit kan man ta av fra motorveien A7 rundt Campello, mellom Alicante og Villajoyosa.

I middelalderen og senere pleide fagfolk å tilhøre laug. Et laug er en gruppe fagfolk som utøver samme yrke. Noen steder var laugene så betydningsfulle at det den dag i dag fortsatt finnes gater oppkalt etter de yrkene der laugene holdt til. På denne tiden ble ikke turroneros regnet som håndverkere, slik som pottemakere eller skomakere. De var først og fremst bønder som i en bestemt periode av året viet seg til å lage og selge turrón.

Konditorlauget: Forbudt å selge turrón utenom jula

Etter hvert som salget økte, klaget konditorlauget, som var de eneste som hadde lov til å bruke sukker og lage marsipan, og lauget i Madrid klarte raskt å begrense salget av turrón til 15 dager før og 15 dager etter jul.

Konditorlauget i Valencia insisterte på sin side på at produksjonen av turrón skulle være underlagt laugets vedtekter, autoritet og samtykke, og forpliktet dermed turroneros til å åpne og stenge butikker når de ville, til å oppnå tittelen konditormester etter eksamen og til å betale den tilsvarende avgiften til lauget. Don Vito Corleone, men fra 1600-tallet.

I de kommunale arkivene i Alicante-provinsen finnes det dokumenter fra “Pleito del Turrón” mellom turroneros og konditorlauget i Valencia (Gremi de Sucrers i Cerers). Alicantinerne argumenterte for frihet og historisk foredling av søtsaker, mens valencianerne hevdet at de hadde rett til å kontrollere produksjonen og bruken av sukker og honning.

Den rettslige prosessen som ble innledet i 1665, endte 6. mai 1671 i valencianernes favør. Dette kontrollforsøket betydde slutten på turrón-industrien i Alicante, som Francisco Figueras y Pacheco skriver i boken “Historia del Turrón y prioridad de los de Jijona y Alicante” (1955).

Da rettssaken ble avsluttet, overtok innbyggerne i byen Sexona, nå Jijona, hele produksjonen av turrón. Siden det var en liten by, gikk de helt ubemerket hen av laugene, og det skulle de fortsette å gjøre helt til privilegiene de hadde med sukker ble opphevet. Fra det øyeblikket ble Jijona historisk sett turrónens vugge.

Opprinnelsen til myk Jijona-turrón

På 1700-tallet vokste turrón berømmelse så mye at det, i tillegg til utseendet til forskjellige varianter, var mangel på råvarer til produksjonen: Marcona-mandler var mangelvare, og det var ikke nok honning. Jijonenco-familien begynte da å tilsette en liten mengde sukker i blandingen, noe som bidro til å skape en tekstur som var lettere å tygge, og dermed oppsto oppskriften på den turrón fra Alicante som vi kjenner i dag.

Det var på 1800-tallet at opprinnelsen til Turrón de Jijona ble født. Dette bidraget har gjort stor suksess i gastronomien: En søtsak med myk tekstur, helt original og forskjellig fra alle andre varianter (som sjokoladeturrón, marsipan-turrón eller turrón med ristet eggeplomme).

Opprinnelig besto Jijona-myk turrón i at man malte Alicante-turrón (den harde turrón) i en steinkvern mens den var kald, til man fikk en myk masse som var egnet for barn og eldre. Oppskriften ble imidlertid forbedret ved at den ble varmet opp og kokt en gang til etter kverningen, slik at honningkrystallene ble brutt opp.

Dette er grunnen til at boixet ble oppfunnet noe senere. Dette er en varm morter som, etter å ha knust turrón fra Alicante, fører alle ingrediensene sammen igjen for å skape en fin og jevn masse av myk turrón. Denne nye artikkelen ble snart et luksusprodukt.

Turrón-industriens fødsel.

I løpet av 1800-tallet fikk utbredelsen av verdens turrón-industri også en proporsjonal effekt på turrón-industrien. Dette førte til fremveksten av mange turrón-merker. Blant dem Turrones la Colmena som var det første turrón-merket som ble registrert hos Patent- og Varemerkestyrelsen den 04.12.1897.

1880-Turron er en av de mest kjente spanske Turron-merkene. Også denne produseres i Jijona (Alicante).

Andre produsenter fra slutten av 1800-tallet som fortsatt eksisterer i dag, er turrón 1880 eller Antonio Monerris Planelles (El Almendro).

En av de virkelige revolusjonene i turronens historie var innføringen av damp. I 1905 tilpasset turronprodusenten Francisco Mira Miralles “Boixet” til damp. Dette gjorde det mulig å kontrollere temperaturen i produksjonsprosessen, noe som førte til en betydelig økning i produksjonen.

Installasjonen av dampmaskiner ble mangedoblet, og i 1914 hadde Jijona 25 industrier og minst 150 håndverkere som solgte turron fra Spania og utlandet. Tilpasningen av damp til turrónsindustrien ble en reklamepåstand, som vist i selskapets reklame fra den tiden.

Jijona-turrónsens eldste merkevare i historien

Historien om turrónsen, en typisk søtsak, viser at hele familier fra Jijon reiste verden rundt for å selge turróns og søtsaker på messer. Og i november, den kaldeste delen av høsten, stilte de seg opp i smug mellom husene i sentrum av de største byene. Det finnes fortsatt noen “Jijonenco” utsalg i “døråpningene” i Barcelona, Madrid osv.

Fire fabrikker i Oran (Algerie)

Etterspørselen vokste så mye at folk fra Jijon på 1900-tallet bygde dusinvis av turronfabrikker overalt hvor de ble solgt. Ikke bare i Spania, men også i Argentina, Cuba, Uruguay, Venezuela, Oran, Alger, Fez, Rabat og Casablanca ble det etablert håndverksturrón-fabrikker. Opptil fire fabrikker ble etablert i Oran, som den gang var en fransk koloni. Disse fabrikkene ble stengt da landene ble uavhengige og den spanske borgerkrigen brøt ut.

En viktig hendelse i turrónens historie inntraff 18. august 1939. På denne datoen ble reguleringsrådet for den eksklusive opprinnelsesbetegnelsen Jijona grunnlagt og konstituert. Dette var forgjengeren til det nåværende reguleringsrådet for den beskyttede geografiske betegnelsen Jijona og Alicante turron. Rådet som arbeider for beskyttelse og kvalitet av turróns. Dette rådet var etterfølgeren til Turroneros Guild, som ble opprettet i 1904.

På midten av 1940-tallet vokste det frem store kjøpesentre og supermarkeder som blant annet Galerías Preciados. Dette førte til at marsipan og polvorones ble kjøpt direkte der, og mange av butikkene i de nevnte døråpningene måtte stenge.

Nougat i det 20. århundre: Internasjonal suksess.

Suksessen var ikke til å stoppe i turrónens historie, og 1962 ble et av de beste årene noensinne for salg av turróns.

En historisk forespørsel gjorde at Jijona måtte mangedoble produksjonen av turron: En statsdelegasjon fra Castros Cuba ba Jijonenco-produsentene om en stang turron med opprinnelsesbetegnelse til hver voksen cubaner og en mindre til hvert barn. Dette førte til at Jijona vokste både i folketall og byutvidelse. Som Fernando Galiana (datidens ordfører og krønikeskriver) forteller oss.

Disse leveransene varte frem til 1971, da Cuba sluttet å gjøre denne historiske bestillingen, sannsynligvis på grunn av den politiske og økonomiske situasjonen på Cuba. Dette skapte vanskeligheter for Jijona, som ikke kunne motta en hel ordre med turrones fra ett land fra ett år til et annet. Dette er dokumentert i den spanske nyhetsfilmen NO-DO. Vi gir deg en videosammenstilling.

1990: Nougatkrisen

På slutten av 1900-tallet ble verdensøkonomien rammet av en alvorlig krise, og i vårt land var det særlig landbruks- og matvaresektoren som ble rammet. Krisen var hovedsakelig forårsaket av at eiendomsboblen sprakk i Japan og av oljeprisfallet som følge av Golfkrigen. Virkningen var ikke umiddelbar, hovedsakelig takket være de offentlige investeringene i forbindelse med OL i 1992 og verdensutstillingen i Sevilla.

Krisen nådde Spania i midten av 1995, da den verste tørken i det 20. århundre ble registrert, noe som førte til kutt i vannforsyningen i store deler av den sørlige delen av landet og store tap i landbruket og landbrukssektoren.

Dette økte prisen på marconamandler, ren biehonning og eggehvite betraktelig, og førte til nedleggelse av flere viktige bedrifter i sektoren. Det sies at det ikke engang ble produsert peladillas det året. Krisen varte frem til 1997.

Turrón i det 21. århundre

Det 21. århundret har brakt mye nytt til turrónen. Selv om turrón er et produkt med hundrevis av år på baken, har det endret seg svært lite i forhold til opprinnelsen. Den nåværende filosofien i Jijona er å fortsette med respekt for tradisjonen.

Den største forandringen for turróns i det 21. århundret har vært internett. Teknologien har åpnet for nye salgskanaler som ikke fantes tidligere, for eksempel salg av turron på nettet. Utbredelsen av nettsteder, smarttelefoner og internasjonaliseringen av turrón har ført til at denne maten kan selges direkte til forbrukeren fra kilden med bare noen få klikk.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...





Nyttig å vite:

Relevante nyheter