Vil gi statsborgerskap til utviste jøder

Publisert

Da Spania ble «gjenkristnet» etter århundrer å ha vært styrt av «maurerne», med opphav i Nord-Afrika, fikk spanias minoriteter lide. Spania hadde under maurerne mye av sin gullalder. Maurerne var tolerante og hadde tilgang til mye vitenskap og produkter fra nord-afrika, midtøsten og Asia. At de tolererte andre folkeslag og religioner bidro sterkt til utviklingen av viten og kultur. Det var først når det mauriske riket ble angrepet av de «kristne» fra dagens nord-spania at de maurerne be om hjelp fra stammene i Nord-Afrika og med dem kom mindre tolerante muslimer til Spania.

Jøder som under islamsk styre hadde vært akseptert og respektert fikk av de nye kristne herskerne beskjed om at det nå var nye forhold. De måtte konverterte til kristendommen ellers ville jødene de få sin eiendom beslaglagt og bli forvist. Resultatet var en at mange jøder offentlig konverterte, men i praksis fortsatte som jøder privat. For å få slutt på dette startet den katolske kirken prosessen som endte opp som det vi kjenner som inkvisisjonen. Kirken skulle med denne se hvem som var virkelige kristne og hvem som bare latet som. Jødene fikk sin eiendom beslaglagt, mange ble massakrert og resten forlot Spania, som aldri ville bli det samme tolerante samfunn igjen.

I 1492 utviste man jødene og 11. juni 2015 vedtok den spanske parlamentet loven som gir deres etterkommere rett til spansk statsborgerskap. Dog kun om de består en prøve hvor de om bevise kunnskap om spansk kultur og språk.

Den spanske skikken med å henge skinka godt synlig i baren kommer fra perioden jødene var forfulgt i Spania. Det ble for mange så viktig å vise at man som «god kristen» spiste svin. Å henge skinka godt synlig ble en måte å vise dette på.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter