Pedro Sanchez på “hemmelig” ferietur til Marokko, irriterer Partido Popular

Publisert

Det har skjedd en endring i Pedro Sánchez’ feriedestinasjon i siste liten som ingen visste om. Nå rusler han rundt i gatene i Marrakech mens opposisjonen minner om de kontroversielle innrømmelsene til Rabat.

Alt var klart da Spanias fungerende statsminister Pedro Sánchez skulle ankomme Lanzarote på Kanariøyene for en familieferie etter valget.

Spanske sikkerhetsstyrker hadde utarbeidet en handlingsplan og ventet på ham – men flyet landet aldri.

Uten å varsle velkomstkomiteen endret flyet kurs, og Sanchez fløy til Marokko i stedet.

Sammen med familien ruslet han rundt på Jemaa el-Fna-plassen og lyttet til en lokal guide, og spiste på restauranter i Marrakech.

Det er en tur som statsministeren hevder er “strengt privat”, men som har satt sinnene i kok både på den spanske venstresiden og høyresiden.

Det har skjedd en endring i Pedro Sánchez’ feriedestinasjon i siste liten som ingen visste om. Nå rusler han rundt i Marrakech mens opposisjonen minnes de kontroversielle innrømmelsene til Rabat.

Alt var klart da Spanias fungerende statsminister Pedro Sánchez skulle ankomme Lanzarote på Kanariøyene for en familieferie etter valget.

Spanske sikkerhetsstyrker hadde utarbeidet en handlingsplan og ventet på ham – men flyet landet aldri. Uten å varsle velkomstkomiteen endret flyet kurs, og Sanchez fløy til Marokko i stedet.

Sammen med familien ruslet han rundt på Jemaa el-Fna-plassen og lyttet til en lokal guide, og spiste på restauranter i Marrakech. Det er en reise som statsministeren hevder er “strengt privat”, men som har opprørt både den spanske venstresiden og høyresiden.

Det konservative Partido Popular kaller det en “klar provokasjon”, og sosialistkoalisjonens regjeringspartner, det venstreorienterte partiet Podemos, stiller spørsmål ved avgjørelsen.

Samtidig ser Sánchez ut til å feie kritikken til side, mens lokale myndigheter i Marokko planlegger å “behandle ham som en konge”, melder El Mundo.
Hvorfor er Marokko-ferien kontroversiell?

En ferie til Marokko for den spanske statsministeren er kontroversielt på grunn av Spanias holdning til Vest-Sahara-konflikten, som har pågått i flere tiår.

Konflikten står mellom Den saharawiske arabiske demokratiske republikk/Polisarofronten og Marokkos regjering.

Spania åpnet døren for Marokkos invasjon av Vest-Sahara

Polisaro ønsker at Vest-Sahara igjen skal bli en selvstendig nasjon, mens den marokkanske regjeringen åpenbart ønsker å gjøre krav på Vest-Sahara som en del av sitt eget territorium etter at de okkuperte området i etterkant av at spanjolene forlot området de lenge hadde kolonisert. Det i hui og hast uten å etterlate noen realistisk myndighet.

I 2022 foretok Sánchez et historisk skifte i Spanias utenrikspolitiske holdning da han kunngjorde sin støtte til at Vest-Sahara, en tidligere spansk koloni, skulle bli en selvstendig region i Marokko.

Rabats suverenitetskrav gjør både saharawiene og Algerie rasende, og Sánchez’ kunngjøring i 2022 innebar en brå endring i Spanias nøytralitet i den flere tiår gamle konflikten.

Sánchez’ beslutning ble også tatt under stort hemmelighold. Verken utenriksministeren selv eller Podemos – sosialistenes koalisjonspartner – visste om politikkendringen på forhånd.

Skandale med telefonavlytting, mistenker Marokko

Ferien i Marokko kompliseres ytterligere av en telefonhackingskandale i fjor, da spanske myndigheter avslørte at Sánchez og forsvarsminister Margarita Robles hadde fått telefonene sine utstyrt med spionprogramvaren Pegasus.

Pegasus produseres av det israelske sikkerhetsselskapet NSO, som sier at de kun selger programvaren til offentlige etater.

Sánchez’ mobiltelefon ble angrepet fem ganger, men det er fortsatt ikke kjent hva slags informasjon, data eller bilder som ble stjålet.

“Vi er ikke i tvil om at dette er et ulovlig, uautorisert inngrep”, sier en talsperson for myndighetene.

Det ble spekulert mye i saken i spanske medier, og eksperter påpekte at datoene for hackingen falt sammen med viktige spenningsmomenter mellom den spanske og marokkanske regjeringen.

En av de mest alvorlige sakene var da lederen for Polisaro-fronten i all hemmelighet ble brakt til Spania for sykehusbehandling.

Da Rabat fikk vite det, ble myndighetene rasende, og det diplomatiske bråket mellom de to landene kulminerte med avskjedigelsen av Spanias utenriksminister Arancha González Laya.

Senere ble González Layas private uttalelser lekket til spansk presse, der hun innrømmet at telefonen hennes hadde blitt avlyttet av en hacker fra Marokko – konklusjonen var at siden spionprogrammet Pegasus bare selges til regjeringer, kunne den marokkanske staten ha stått bak telefonavlyttingen.

Hvordan ble konflikten løst?

I begynnelsen av juli kunngjorde Spanias nasjonale domstol at etterforskningen av telefonhackingen var lagt på is. Årsaken til dette? Israel hadde unnlatt å gi informasjon om saken.

Til tross for at den nasjonale domstolen ved fire anledninger har sendt ut etterforskere for å finne ut hvem som sto bak angrepet, har Israel aldri svart.

Samtidig blir båndene mellom Marokko og Israel stadig tettere.

Israel er det siste landet som har anerkjent Marokkos suverenitet over Vest-Sahara, og har kunngjort åpningen av et konsulat i den vestsahariske byen Dakhla.

Pegasus-saken er satt på vent, og vi vet fortsatt ikke hvem som har spionert på Sanchez, så den fungerende statsministeren vil være i Marrakech frem til neste mandag.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...






Nyttig å vite:

Relevante nyheter