UNESCO i Spania: Preromansk arkitektur i Asturias

Publisert

I denne regionen, i “gjenerobringens vugge” utviklet det seg tidlig en type arkitektur basert på bygninger med hvelvede takkkonstruksjoner i stein. Det startet i tiden under kong Alfonso II ( 789-842 ), men høydepunktene ble nådd under herredømmet til sønnen, Ramiro I ( 842-859 ) som ga navn til denne kunst og arkitekturformen ( “arte ramirense” ).

I denne stilen er kirkene Santa Maria del Naranco, San Miguel de Lillo og Santa Cristina de Lena. Alle har stått på Unescos liste siden 1985. denne preromanske arkitekturen i Asturias var det første forsøket på å skape en felles stil i Europa siden det romerske imperiet falt.

Byggestilen viser noe som var ganske utrolig for denne tiden: den systematiske bruken av tønnehvelvinger. De tre kirkene har en planløsning som i en basilika, med hvelvinger og søyleganger.

Bortsett fra noen mauriske spor har dekorasjonene vestgotisk elementer og formen har også en viss grad av likhet med de berømte helligdommer i Lille-Asia. Santa Maria del Naranco har en lang, rektangulær form og ligger i skråningen til Naranco fjellet ved byen Oviedo.

Tidligere var den en kongelig residens, bestående av to etasjer forbundet med hverandre med en utvendig trapp. Første etasje har ingen vinduer og i et av rommene fant man et badekar, noe som tyder på at det har vært et bad.

Den øvre etasjen har tre buehvelvinger som tillater lyset å nå hovedhallen. Bygningen ble omgjort til kirke mellom år 905 og 1065 og ble gjenopprettet som verdslig bygning i 1930. San Miguel de Lillo som også ligger ved Naranco fjellet, har hele tiden vært brukt som kirke noe den også var ment for. Kirkeskipet er bredere og høyere en de to sideskipene og har en gang vært komplett med en trippelapsis som ikke lenger eksisterer.

Dørstolpene er dekorert med relieffer. Dekorasjonene, frisene og ornamentene har utgangspunkt i geometriske mønstre i germansk stil. Kirken ble viet til krigs-engelen San Miguel som beskyttet “lignum crucis” som befant seg i kirken.

Santa Cristina de Lena som ble reist litt senere enn Santa Maria og San Miguel ligger 37 kilometer sør for Oviedo. Den er mindre og mer beskjeden enn San Miguel, men viser tydelig byggestilen under Ramiros tid.

Kirken har søyleportal og et hvelvet kirkeskip. Høykoret ligger noen trapper opp og er skilt fra kirkeskipet med en trippelbue og en ikonostase dekorert med geomestriske reliffer hogd ut i steinen. denne lille kirken er den siste ( 850-866 ) som ble bygd i denne usammenlignbare arkitekturformen, enestående for Asturias.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter