Moros y Cristianos i Villajoyosa 24. – 31. juli

Publisert

I slutten av juli går den spektakulære feiringen av “Moros y Cristianos” av stabelen i  Villajoyosa. Tema er berberske sjørøveres angrep på byen i 29. juli 1538. Og det brukes båter og simulerte sjøslag når myten om dagen skal fortelles.

Villajoyosa ble plyndret

I 250 år har landsbybefolkningen markert at man “beseiret” berberske pirater i et angrep sommeren 1538. Byen ble riktignok grundig plyndret, så piratene følte seg neppe så “beseirede” som historien i Villajoyosa gjentas den dag i dag.

I følge legenden var det helgenen Santa Marta (Hellige Marta) som var med på å “redde byen”. Hun sørget for å at vinden blåste opp til kuling styrke (22-40 knop) noe som skal ha gjort det hele vanskeligere for sjørøverne.

Feirer Santa Marta

Feiringen, som går av stabelen hvert år fra den 24. til den 31. juli, er til ære for kommunens skytshelgen Santa Marta.

Festlighetene begynner egentlig allerede i mai. Man gjør da et “blomster offer” til “Den hellige Maria”, samtidig øker aktiviteten i venne-gjengene som utgjør de “peñas” som tilsammen utgjør hovedpersonene i fiestaen.

KRUTT: Kombinasjon av mye alkohol og krutt har ført til alvorlige ulykker tidligere år. Man har innført en begrensning på hvor mye krutt hver festival-deltaker kan ha på seg.

“Disney karneval” og mindre historie

Tradisjonelt har de forskjellige gruppene vært utkledd som karikaturer av kristne, moros og berberske pirater. De siste årene har dog utkledningene sklidd ut. Drakter som minner mer om afrikanske stammer fra det sydlige Afrika har blitt vanlig, “Tusen og en natt” og “Lord of the Rings” ser også ut til å ha overtatt feiringen av “Moros y Cristianos”.

Moros y Cristianos 2022, program for Villajoyosa

24. Juli, entrada de bandas

Opptok med festivaldeltakerne. Hver gruppe ledes av sin “kaptein” i det man marsjerer gjennom byen utkledd og akkompanjert av musikk.

25 og 26. Juli, Desfile Moro y Cristiano

Troppene “invaderer” Villahoysa, det er ingen historisk forsøk å “erobre og gjenerobre”. Den kriste gruppen og maurerne roterer på å annet hvert år “invadere” Villajoyosa først.

27. Juli, Alijo y Embajada de Contrabandistas

Etter invasjonen dagene før er det på tide å “forhandle” litt. I Villajoyosa er det Beduin-ambassadøren som forhandler med “smuglerne” om invasjon og hvordan man skal holde på byen denne dagen.

28. Juli, Sjøslaget, El Desembarco

Høydepunktet for festivalen er ved soloppgang 28. juli, klokken 05.00, i det mer enn 30 piratskip nærmer seg by-stranda. De “kristne” er dog klare for å forsvare byen i et stort slag full av lys, ild og krutt rett på stranden i Villajoyosa. Kampene går gjennom byens gater og piratene fra Nord-Afrika ender med å okkupere byens festning.

Embajada Cristiana y Reconquista del Castillo

Ettermiddagen samme dag samler de “kristne” nye tropper og man angriper festningen i gamlebyen og det hele ender med at man symbolsk, kaster piratene på sjøen igjen. Og vips så ble Spania igjen kristent.

 29. Juli, Dia de Santa Marta

Religiøs prosesjon gjennom byen, etterfulgt av fyrverkeri.

30. Juli, paellakonkurranse.

31. Juli, Desfile de Carrozas, kassebiler. Barn fra alle fiesta-gjengene deltar med sine improviserte “kjerrer” (Carozas).

Moros y Cristianos i Villajoyosa ble erklært som internasjonal severdighet i 2003 av spanske turistmyndigheter. Festivalen er sammen med den i Alcoy Spanias mest kjente “Moros y Cristianos”.

 

Les også:

Villajoyosa – Den lystige byen

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Flere relaterte nyheter

Nyttig å vite: